CiddiGazete- Sedat Peker'in, uyuşturucu güzergâhı ile ilgili iddialarına cevap veren eski Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları iki ülke arasındaki gümrük kayıtları ile uyuşmadı.

Söz konusu dönemin gümrük kayıtlarına göre, 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye'den Venezuella'ya hiçbir maske sevkiyatı yapılmadığı ortaya çıktı.

Sedat Peker, "Eski Başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım, uyuşturucu güzergâhı kurmak için Venezuela'ya gitti" iddiasında bulundu. Binali Yıldırım da "Oğlum Venezuela'ya maske ve test kiti yardımı götürdü" dedi.

Yıldırım'ın Venezuela'ya gittiği döneme ait gümrük kayıtları ortaya çıktı. Ziyaretin öncesini de kapsayan üç aylık dönemde Türkiye'den Venezuela'ya hiçbir maske sevkiyatı yapılmadığı ortaya çıktı. Aynı dönemde yapılan bin 500 adetlik test kiti gönderiminim de Türkiye ve Venezuela'daki iki firma arasındaki ticari faaliyet olduğu belirlendi.

ÜLKEDEN ÇIKIŞI İZNE TABİ

1 Ekim ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye gümrüklerinden Venezuela'ya giden tüm malların adet ve fiyat bilgileri ile birlikte tek tek kayıt altına alındığı listelerde Türkiye'den çıkışı izne tabi olan "maske" bulunmuyor.

Mevcut düzenleme ile başka bir ülkeye maske göndermek isteyen işletme ya da kişilerin, öncelikle Türkiye'den çıkaracakları sayıya eşit miktarda maskeyi Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) hibe etmeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından DMO, hibe miktarını Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) bildiriyor. TİTCK de söz konusu işletme ya da kişiye aynı miktarda maske için ihracat ön izni veriyor.

Bir diğer alternatifte ise doğrudan Sağlık Bakanı'nın "yazılı oluru" ile özel ihracat izni alınabiliyor. Kişisel koruyucu ekipman ihracatçıları, "yurtdışına çıkarılacak olan 50 adedin üzerindeki maske için tüm prosedürlerin yerine getirilmesinin bir zorunluluk olduğuna ve bu kapsamdaki ihracat işleminin Ticaret Bakanlığı'nın gümrük kayıtlarında yer alması gerektiğine" dikkat çekiyor.

İKİ İHTİMAL VAR

Öte yandan Ticaret Bakanlığı'nın 2020'nin son üç ayına ait gümrük kayıtlarında Türkiye'den Venezüella'ya 19 Kasım 2020 tarihinde bin 500 adet "PCR test kiti" ihraç edildiği görülüyor. Söz konusu kitleri, sağlık kuruluşlarına yönelik test ürünleri satışı yapan Venezuela'daki bir şirkete gönderen İstanbul merkezli firmanın sicil bilgileri incelendiğinde, Erkam Yıldırım ile bağlantısının bulunmadığı görülüyor.

Ticaret Bakanlığı'nın gümrük kayıtları ve covid-19 salgını sonrasında uygulanmaya başlayan, kişisel koruyucu ekipmanların Türkiye dışına gönderilmesine yönelik kısıtlayıcı mevzuat bir arada değerlendirildiğinde, "Erkam Yıldırım'ın iddia edildiği gibi Venezuela'ya yardım amaçlı maske ve test kiti götürmemiş olması" ya da "sevkiyatın yasal olmayan yollarla yapıldığı" ihtimalleri öne çıkıyor. Kayıtlar arasında "maske" ifadesi sadece kozmetik amaçlı kullanılan krem şeklindeki "yüz maskesi" ürün grubunda yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet