CiddiGazete- İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Erdoğan’ın son zamanlardaki tavrına bakılınca sanki bir erken seçim ihtimali kuvvetleniyor" dedi.

Erhan Usta, İyi Parti Samsun İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında ekonomik ve siyasi gündemi değerlendirdi.

Türkiye’nin coronavirüs salgınına "çok kötü bir ekonomik durumla yakalandığını" ifade eden Usta şunları söyledi:

"300 MİLYAR CİVARINDA OLMALIYDI"

"Türkiye’nin büyümesi çok düşüktü. 2019 yılında 0,9 oranında büyüyen bir Türkiye vardı. Pandemi ile mücadele iktisadi anlamda son derece başarısız geçti. Çünkü bizim gibi ülkelerde milli gelirlerinin yaklaşık yüzde 6’sı kadar ülkeler esnafına, işsiz kalan insanlarına yani pandemiden doğrudan etkilenen kesimlere milli gelirin yüzde 6’sı kadar karşılıksız transfer yapmışken bizim ülkemizde bu oran yüzde 0,5 oranında kaldı. Rakamla konuşacak olursak, dünyada bizim gibi ülkelerin ortalamasını yüzde 5-6 kabul ettiğimizde yaklaşık 300 milyar civarında bir karşılıksız transferin yapılması beklenirdi. Dolayısıyla pandeminin etkisini esnaflar başta olmak üzere, işsiz kalan insanlar gördü."

"ESNAF ZATEN PERİŞAN"

Esnafa doğrudan transfer yapılmadığını, "küçük bir paket" açıklandığını belirten Usta, "Yani 10 aydan sonra esnafa ayda 1000 lira üç ay boyunca verilecek, o da her esnafa değil. Basit usulde vergilendirilen esnafa verilecek, defter tutan esnaflar bundan faydalanamayacak. Bu anlamda esnaf çok sıkıntılı. BAĞ-KUR primleri çok yüksek oranda artırıldı. Esnaf zaten perişan, sıkıntıda bir de bunun üzerine BAĞ-KUR priminin yüksek oranda artmış olması ayrıca bir sıkıntı oluşturuyor ve ödeyememe durumu ortaya çıkıyor. Esnaflar için söylüyorum geçen yıl, 868 liraydı en düşük prim şimdi bu 1055 liraya yükseltildi. Bu da düzenli ödeyenler için. Düzenli ödememe durumu varsa zaten o zaman 1234 liraya çıkıyor. Hükümetin bir kolaylaştırma yapması lazım. Yani esnafı, vergisini, kirasını, BAĞ-KUR primini ödeyemez bir hale getirmenin bir mantığı yok. İktisaden de çok yanlış" diye konuştu.

MİLLET İTTİFAKI'NIN DURUMU

Basın toplantısının ardından medya mensuplarının sorularını cevaplayan Erhan Usta, "Millet İttifakı’nın HDP tarafından desteklenmesi ve ittifakın devam edip etmeyeceğine" ilişkin soruya ilişkin şunları söyledi:

"Millet İttifakı’nın bileşenleri bellidir. Bunların içerisinde HDP yoktur. Tabi bir siyasi partinin kendi politikaları çerçevesinde bir karar alıp, bir başka ittifakı desteklemesi, dışarıdan desteklemesi veya o Türkiye geneli için değil, bir yerde birisini destekler, öbürü de onu destekleyebilir, bu olabilir. Millet İttifakı elbette devam ediyor. Ancak şunu görmemiz lazım, biz başka ittifakların, başka bileşenleri gibi değiliz. İyi Parti, Türkiye’yi yönetme iddiasında olan bir siyasi partidir. Biz bunu illaki şununla bununla yapacağız diye de bir şey yok. Biz isteriz ki, Türkiye’yi yönetecek yalnız başımıza o oyu almayı, biz kendimiz hedefleriz ve bunun için mücadelemizi yapıyoruz. Ancak Millet İttifakı da ruh olarak devam ediyor. Tabi o seçimlere yönelik bir şeydi. Bugünkü Cumhur İttifakı gibi değil, Cumhur İttifakı seçimlerde yapıldı ama sonrasında bir iktidar olduğu için bir koalisyon olarak, gizli bir koalisyon olarak sürüyor. Bizi biraz daha bundan farklı olarak değerlendirmek lazım. Ancak CHP ile aramızda herhangi bir sorun yok. Seçim döneminde tekrar konuşulacak bir husustur."

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Erhan Usta, erken seçim tartışmalarına ilişkin olarak ise şöyle dedi:

"Cumhur İttifakı ciddi bir şekilde oy kaybediyor. Vatandaşın önemli bir kısmı Cumhur İttifakı’na oy vermeme kararını vermiş. Oradan gelen oyların bir kısmının diğer siyasi partilere gittiğini görüyoruz. Ancak hâlâ yüzde 20’lik kabaca karasız bir kesim var. Bizim de tabi İyi parti olarak stratejimiz o kararsız kesime kendimizi daha iyi anlatmak ve oralardan mümkün olduğu kadar kendimize oy almak. Oy kaybeden bir iktidar seçime gitmek ister mi? Normal şartlarda istememesi lazım. Ancak sayın Erdoğan’ın son zamanlardaki tavrına bakılınca sanki bir erken seçim ihtimali kuvvetleniyor. Biz de buna hazırlıklıyız."