CiddiGazete- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yle gerginlik yaşayan Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, istifa mektubunu noter kanalıyla AKP genel merkezine gönderdi. Fakıbaba, TBMM'de iki milletvekiliyle temsil edilen Demokrat Parti'ye geçecek.

KOPUŞ SİNYALİ 12 ŞUBAT'TA GELDİ

Fakıbaba, sosyal medya hesabından 12 Şubat tarihinde "Bazen bütün izlerin birbirine karışması, bardağı taşıran son damla olur..." ifadelerini kullandığı bir paylaşımda bulundu.

NELER YAŞANDI?

Fakıbaba'nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye kızdığı ve noter kanalıyla AKP genel merkezine istifasını sundu.

İddiaya göre; Fakıbaba'nın bakanlığı döneminde atanan bürokratların neredeyse tamamının Bekir Pakdemirli tarafından görevden alınmasına kızdığı söylendi. Son olarak Fakıbaba'nın yakın arkadaşı olduğu söylenen Emin İzol'un da Tarım Reformunda Dair Başkanlığı görevinden alınmasının "bardağı taşıran son damla" olduğu söylendi. Bunun üzerine Numan Kurtulmuş'un devreye girerek Fakıbaba'yı istifadan vazgeçirmeye çalışıldığı ancak başarılı olamadığı ileri sürüldü.

İLGİNÇ SİYASİ ÖYKÜSÜ

2009 yerel seçimleri sürecinde Şanlıurfa'da gergin bir hava hakimdi. 2004'te AKP'den belediye başkanı seçilen Ahmet Eşref Fakıbaba, 2009 yerel seçimlerinde aday gösterilmedi. Fakıbaba bunun üzerine istifa edip Saadet Partisi'nin desteğiyle bağımsız aday oldu.

"CEKET" POLEMİĞİ GERGİNLİK YARATTI

AKP'li vekillerin söylediği öne sürülen "Buraya ceket koysak yüzde 70 oy alır" sözü kentte büyük gerginlik yarattı.

Erdoğan'ın Şanlıurfa ziyareti de bu gerginlikten nasibini aldı. Fakıbaba yandaşları, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın geçtiği yollarda pencere ve balkonlara protesto için 'ceket' astı. Meydanda Fakıbaba'ya karşı oldukları öne sürülen AKP'li milletvekilleri ıslıklandı.

Kentte bunun yanında adeta pankart savaşları da yaşandı. "Başbakanımız Tayyip Baba, adayımız Fakıbaba", "Cekete oy yok. 7 istifa. Fakıbaba nerede biz oradayız" asılan pankartlardan sadece bir kaçı oldu.

ERDOĞAN: BU TRENDEN İNEN BİR DAHA BİNEMEZ

Kentteki "ceket" gerginliği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasına da yansıdı ve Erdoğan "ceket" polemiğine şu sözlerle cevap verdi:

"Siyaset takım oyunudur, bireysel yapılmaz. Eğer bireysel yapmaya kalkarsanız yaya kalırsınız, o ile de hizmet veremezsiniz. Yolda gelirken gördüm 'beni yalnız mı sandınız' diyor. Kusura bakmasın da beyefendi, kendini zaten yalnızlığa itmiş. Seni belediye başkanı yaparken AK Parti güzel de, hadi bir değişiklik yapacağız dediğimizde niye rahatsız oluyorsun? Başbakan'ı çok seviyorum kazanınca AK Parti'ye geçeceğim diyormuş, kusura bakma böyle bir şey yok. Bu trenden inen bir daha binemez."

Erdoğan'ın bu sözlerinin üzerinden yaklaşık 20 gün geçtikten sonra 2009 yerel seçimleri yapıldı. Şanlıurfa'da Fakıbaba ile AKP'nin adayı Mehmet Oymak arasında büyük bir yarış yaşandı. Oyların yüzde 44,03'ünü alan Eşref Ahmet Fakıbaba oldu.

İLK AÇIKLAMA FAKIBABA'DAN

Şanlıurfa'daki belediye başkanlığı seçimlerini ikinci kez kazanan Ahmet Eşref Fakıbaba, "İşimize devam edeceğiz, Başbakanımızı yanılttılar" açıklamasında bulundu.

Fakıbaba şöyle konuştu:

"Halk bizi seviyor ve ayrılmak istemedi. İşimize devam edeceğiz. Ben hep diyorum, Başbakanımızı yanıttılar ve bu sonuçlar ile yanıltıldığı da tasdik edilmiş oldu. Benim halkımla hiçbir problemim olmadı. Problemim 8- 10 kişiydi. Onlar Başbakanımızı yanılttılar."

YAKLAŞIK 4 YIL SONRA: AİLEMİ ÖZLEMİŞİM

2009'da AK Parti'den kopuşu olaylı olan Ahmet Eşref Fakıbaba, tarihler 22 Ocak 2013'ü gösterdiğinde AK Parti'ye geri döndü. Fakıbaba, 'Sizleri, ailemi özlemişim. Sizin hoşgörünüz, büyüklüğünüz bana bu fırsatı verdi.' dedi.

7'NCİ SIRAYA KONDU, "KIRGINIM" DEDİ

2014'teki yerel seçimlerde koltuğunu Celalettin Güvenç'e bırakan Fakıbaba, AKP'ye küskün olmadığını, kırgın olduğunu belirtti. Fakıbaba için milletvekilli adayı gösterileceği iddiaları da o dönemde çıkt.

7 Haziran 2015 seçimlerinde Ahmet Eşref Fakıbaba milletvekili adayı gösterildi. Fakıbaba, AKP tarafından 7'nci sıradan aday gösterilmesine kırgındı. Seçimler tamamlandı, AK Parti Şanlıurfa'da yüzde 64,3 oranında oy alırken 7 milletvekili çıkarma hakkına kavuştu. Fakıbaba, son sıradan da olsa milletvekili seçilmeyi başarmıştı.

Ve 19 Temmuz 2017. Ahmet Eşref Fakıbaba ismi bu kez açıklanan yeni kabinedeydi. Ceket kavgasıyla, protestosuyla, kırgınlıklarıyla geçen 13 yılın sonunda Ahmet Eşref Fakıbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yerine gelen isim oldu.