CiddiGazete- İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, zorlu çalışma koşullarında emeklilik hesabı yapan esnaf ve sanatkarları umutlandıran bir adım attı. Bahşi, hükümetin esnaf ve sanatkarların yüzünü güldürecek bir hamle yapması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soru önergesi verdi.

İşte o önerge metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Aile, Çalışma ve Sosyal HizmetlerBakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Feridun BAHŞİ- Antalya Milletvekili

Esnaf ve sanatkarlarımız toplumda en çok çalışan kesimlerden biri olmasına rağmen, 9000 gün prim ile emeklilikte en uzun prim gün sayısını ödemektedirler. SSK’lılar günde 8 saat çalışırken, sabah 5.00’te dükkânı açıp gece 24.00’e kadar çalışan esnaf SSK’lının iki katından fazla mesai yapmaktadır.

Öte yandan SSK ile çalışan işçi ay sonu geldiğinde maaşını almakta, esnaf ticari faaliyetle uğraştığı için zarar etme riski taşımaktadır. En uzun prim gün sayını ödemesine rağmen emekli olduğunda da en düşük maaşı almaktadır.

Bu durumlar Anayasa’nın 173. Maddesinde belirtilen ‘Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu tedbirler alır’ hükmüne aykırıdır.

Buna göre;

1- Gece gündüz demeden dükkanının başında duran, günlük ortalama 12 ila 18 saat arasında çalışan esnafımıza yıpranma payı hakkı vermek için bir çalışmanız var mıdır?

2- Mevcut prim gün sayısını düşürmeyi düşünüyor musunuz?

3- Sosyal güvenlikte norm birliğini sağlayabilmek için emeklilik sürelerini eşitlemek için bir çalışmanız var mıdır?