CiddiGazete- Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden yapıldığı iddia edilen bilgilendirmede, HDP Diyarbakır Milletvekili Paylan'ın 23 Nisan 2022'de verdiği sözde "Ermeni soykırımı" ile ilgili teklifi 2018 yılında da verdiği belirtildi.

Medyada yer alan bilgilendirmede, sonraki yıllarda herhangi bir teklif verilmediği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

- HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cuma günü mesai bitimine yakın bir saatte, kamuoyunda tartışılan kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na vermiş ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop da 23 Nisan Cumartesi günü kanun teklifini TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olduğu gerekçesiyle iade etmiştir.

- Paylan, teklifinin iadesinin ardından yaptığı değerlendirmede, 7 yıldır aynı kanun teklifini verdiğini ifade etmiştir.

- Ancak, aynı mahiyette kanun teklifi, geçmişte sadece 20 Nisan 2018 tarihinde verilmiş ve iade edilmiştir. Sonraki yıllarda bir kanun teklifi verilmemiştir. 2019 ve 2020 yıllarında ise aynı konuya ilişkin iki araştırma önergesi vermiş; ikisi de iade edilmiştir.

Bu arada, TBMM'nin bilgilendirme notu ifadesiyle medyada yer alan metinde, Garo Paylan'ın İstanbul milletvekili olduğu belirtildi. Paylan, 25. ve 26. dönemlerde HDP İstanbul milletvekili olarak Meclis'te yer aldı; son seçimlerde Diyarbakır milletvekili oldu.

PAYLAN NE DEDİ?

BBC Türkçe'ye konuşan Garo Paylan, kendisine yönelik tepkilere ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

"Ben 2015 yılında milletvekili oldum ve milletvekili olduğumdan bu yana 7 yıldır aynı teklifi veriyorum. Güncelleme anlamında sadece yılı güncelliyorum. 7 yıldır böyle bir lince maruz kalmadım. Çünkü bu meseleler konuşulabiliyordu Türkiye'de ve her yıl Cumhurbaşkanı'nın taziye dilediği bir konuyla ilgili benim tanımlamam bu şekilde oluyor.

Ben değişmedim, demek ki Türkiye değişti. Geçmişle yüzleşmeyle ilgili pek çok adımlar atılıyordu. Ama şimdi geçmişle yüzleşme defterini de kapatmış Türkiye. Eşit, adil bir gelecek defterini de kapatmış demek ki."

AKŞENER: HADSİZLİĞİ ŞİDDETLE KINIYORUM

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Garo Paylan'ın girişimi için şu ifadeleri kullandı:

- TBMM'ye verdiği sözde soykırım teklifiyle milletimizin başını yere eğdirmeye kalkan hadsizliği şiddetle kınıyorum.

- Büyük Türk milletinin gurur duyulacak bir tarihi vardır.

- Bizler burada oldukça, hiçbir kirli ajanda bu gerçeği değiştiremez.