CiddiGazete- Hatay'ın Belen ilçesinin kırsal Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgeleri arasındaki yerleşim yerine yakın bir bölgede yangın çıktı.

Trafonun patlaması sonucu çıktığı belirtilen yangın, alevlerin de etkisiyle yayıldı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri alevlere karadan, yangın söndürme helikopteri ve uçakla da havadan müdahale etti. Şiddetli rüzgar nedeniyle havadan müdahalede zaman zaman güçlük yaşandığı belirtildi.

Pakdemirli sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, Hatay’da saat 10.15 sıralarında başlayan yangının sıcaklığın 30 derecenin üzerinde seyretmesi sebebiyle tetiklendiğini bildirdi.

"NERGİZLİK VE KIŞLAK KÖYLERİNİN TAHLİYESİNİ İSTEDİK"

Pakdemirli açıklamasında, "Söndürme çalışmalarına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer ve 500 personel sevk ettik. Hava araçları rüzgarın şiddeti nedeniyle aralıklı olarak müdahale edilebiliyor. Nemin yüzde 18 gibi düşük bir seviyede olması, rüzgarın da saatte 70 kilometre hızla esmesi yangını tetikledi. Nergizlik ve Kışlak köylerinin tahliyesini istedik. Ekiplerimiz yangını kontrol altına almaya çalışıyor" bilgisini verdi.

YANGIN TRAFO PATLAMASINDAN ÇIKTI

Öte yandan Hatay Valisi Rahmi Doğan da yangın yerine gelerek bilgi aldı. Hatay Valiliği’nden yapılan açıklamada yangının trafo patlaması sonucu çıktığı belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

- 9 Ekim 2020 Cuma günü saat 10.00 sıralarında İskenderun ve Belen İlçelerimiz arasında bulunan Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda trafo patlaması sonucu meydana gelen orman yangınına uçak, helikopter, arazöz ve dozerle birlikte müdahale ekipler tarafından yapılmakta olup, şiddetli rüzgârlarında etkisi ile büyüyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatılmıştır.

"SABOTAJ OLABİLİR"

İlçede devam eden yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, şunları dile getirdi:

- Yangın, 3 farklı bölgede başladı. İlk olarak sabah 06.30’da Belen Derebahçe'de yangın başladı, müdahale edildi ve söndürüldü.

- Saat 09.30’da İssume Mahallesi'nde de yangın başladı yangına müdahale edilirken bu sefer de Müftüler Mahallesi’nde başladı. Yangının çok farklı noktalarda çıkması sabotaj ihtimalini yükseltiyor.

- Yangınların biri söndürüldü diğer iki bölgede devam ediyor. Yangında yaklaşık 150 hektarlık alan etkilendi. 1’çocuk olmak üzere şu ana kadar 8 hafif yaralı var. Yerleşim yerleri ve okulların tahliyesi sürüyor.