CiddiGazete- HDP Genel Başkanı Mithat Sancar, siyasi parti ziyaretleri kapsamında İyi Parti’den görüşme talebinde bulunacaklarını belirterek, “Kabul ederlerse elbette onlarla da görüşmek istiyoruz” dedi.

HDP, hafta başında önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u, ardından da Saadet Partisi’ni ziyaret etti. Sputnik’e açıklama yapan Mithat Sancar, siyaset turlarının önceden planlanmış bir hamle olduğunu söyledi.

‘DEMOKRASİ İTTİFAKI ÇALIŞMASI’

23 Şubat 2020 tarihinde yapılan kongrelerinde de ilan ettikleri hedeflerinin başında “demokrasi ittifakı çalışması" geldiğini belirten Sancar, “Program kapsamında ilk faaliyet olan siyasi partilere ziyaret turunu başlattık. Ziyaretler için öncesinde dört partiden randevu taleplerimiz olmuştu ve bu dört partiden de olumlu yanıt geldi” diye konuştu.

DÖRT PARTİ İLE GÖRÜŞME

İlk olumlu cevabı veren Saadet Partisi’ni Pervin Buldan başkanlığında bir heyetin ziyaret ettiğini hatırlatan Sancar, diğer görüşmelerin de bu ay yapılacağını söyledi.

Buna göre, 5 Şubat’ta Sancar başkanlığında bir heyet CHP’yi ve 9 Şubat’ta da Gelecek Partisi’ni ziyaret edecek. Son ziyaret ise 11 Şubat’ta Deva Partisi’ne yapılacak. Bu heyetin başında da Pervin Buldan bulunacak.

İyi Parti’ye de görüşme talebi ileteceklerini belirten Sancar, “Kabul ederlerse elbette onlarla da görüşmek istiyoruz” dedi.

ZİYARETLERİN AMACI

Sancar, ziyaretlerin amacını şöyle açıkladı:

“İktidar, yargıyı kullanarak muhalefeti ve muhalif sesleri bastırmak için elinden geleni yapıyor. Bütün bunların nasıl çözülebileceği konusunda muhalefet partileri ile bir istişare yürütmek amacındayız. Yani sorunları çözebileceğimiz mecra demokratik siyasettir, demokratik siyasetin yöntemleri de bellidir. Diyalog, müzakere, tartışma ve mümkünse mutabakat.”

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM

CHP, İyi Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi tarafından gündeme getirilen “güçlendirilmiş parlamenter sistem” fikrini HDP’nin de desteklediğini belirten Sancar, “Fakat bunu eskinin canlandırılması olarak anlamıyoruz. Yani bizim için parlamenter sisteme dönüş, restorasyon şeklinde olmamalıdır. Geleceğe dönük, yeniden kuruluş biçiminde tartışılmalıdır. Demokrasiyi güçlendiren bir paketin içine parlamenter sistemi yerleştirmeliyiz” dedi.