CiddiGazete- HDP'nin 4’üncü olağan büyük kongresi Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı. Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen kongreye katılmak isteyenler dört farklı arama noktasından geçerek salona girdi.

“Umutluyuz”, “Kararlıyız”, “Acil görev demokrasi ittifakı”, “Tüm inançlara özgürlük Alevilere eşit yurttaşlık”, “Ya kanal ya İstanbul”, “Tecrite son” ve “Tekçiliğe hayır çoğulcu demokratik cumhuriyet” pankartlarının asıldığı Ankara Arena’daki elektronik panoda farklı dillerde “Eşitlik” ve “Barış” yazısı yansıtıldı.

HDP’nin 4’üncü Olağan Kongresinin ana sloganı “Bu ülke bizlerin. Bizler yöneteceğiz” oldu. Ayrıca “Büyük siyaset, büyük umut, büyük değişim” olarak belirlendi.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’IN MESAJI OKUNDU

HDP’nin Kongresi’nde önceki dönem eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajı okundu. “Partimiz HDP kurulduğu günden bu yana Türkiye halklarının büyüyen umudu haline geldi” ifadelerine yer verilen mesajda, PKK terör örgütünü kınamayan HDP, Nuh’un Gemisi’ne benzetildi.

28 ÜLKEDEN KATILIM

Kongreye yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda kişi katıldı. Kongrede; Tunus, Filistin, Ürdün, Fas, Kıbrıs, İsveç, Batı Şeria, Fransa, Galiçya, Almanya, Avustralya, Lübnan, Yunanistan, Bask, Mısır, İtalya, Katalonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İskoçya, Portekiz, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Ermenistan ve Irak başta olmak üzere 28 farklı ülkeden konuk katıldı. Kongrede, 30’dan fazla siyasi parti temsilcisi, Orta Doğu’dan çok sayıda kadın örgütü bulunuyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Giacomo Filibeck, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Nikos Androulakis kongreye katılan konuklardan.

3 PARTİYE DAVETİYE GÖNDERİLMEDİ

AKP, MHP ve BBP haricinde tüm siyasi partilere kongre için davetiye gönderildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz, EMEP Başkanı Selma Gürkan da kongrede yer aldı.

BABACAN’DAN KONGREYE MESAJ

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; kongreye; Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ayhan Sefer Üstün ve Vahdettin İnce ile partinin kurucuları arasında yer alan Fevzi Donat ile Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin de katıldı. Parti kurma hazırlıklarını Ali Babacan ise kongreye mesaj gönderdi. Ali Babacan’ın kongreye gönderdiği mesaj şöyle:

“Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisinin 4’üncü Olağan Büyük Kongresine davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum.”

‘İDLİB’DEN ÇIKIŞIN YOLU DOLMABAHÇE’

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, AKP'ye çözüm sürecindeki ortaklıklarını hatırlatıp "Dolmabahçe" vurgusu yaptı. “Binlerce arkadaşımız rehin alındı ama biz milyonlar olduk” diyen Buldan, özetle şunları söyledi:

“Tasfiye ve çökertme planlarıyla HDP’yi yıkamadılar, yıkmalarına izin vermedik. Seçimlerde önümüze türlü engeller koydular ama bizler o barajları yıka yıka geldik. Bize karşı kurdukları tüm tuzakları halkımızla birlikte birer birer boşa çıkardık. Bizler bu ülkeyi yöneteceğiz ve yönetmeye geliyoruz. Halklarımız demokrasi baharını mutlaka yaşayacaktır. İmralı’nın kapısı mutlaka demokratik çözüme açılacak. İdlib’den çıkışın tek yolu Dolmabahçe mutabakatına dönüştür.”

‘YENİ BİR TOPLUMSAL SÖZLEŞME YAPALIM’

Gelin bizlerle siyaset kurumu olarak demokratik ittifakla demokratik Türkiye’ye kapı arayalım. Tek adam iktidarına değil demokratik yerel yönetimlere ve demokratik parlamenter sisteme yol açalım. Toplumsal barışımızı kuralım. Hep birlikte demokratik anayasayla yeni bir toplumsal sözleşme yapalım. Halkların, bütün kimliklerin ve inançların kendilerini güvende hissedeceği bir anayasa yapalım.