"Milli Görüş"e ait TV5 televizyonunda Mustafa Yılmaz’ın Seçim Özel programına konuk olan Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Yılmaz’ın "İSPARK nasıl zarar ediyor?" sorusuna ilginç bir cevap verdi.

"ONU BEN DE ANLAMIŞ DEĞİLİM"

Milli Gazete’nin aktardığına göre; Binali Yıldırım, “Onu ben de anlamış değilim. Benim de kafam almıyor (İSPARK’ın zarar etmesine) ben de anlam veremedim. Göreve gelirsek inceleyeceğiz” dedi. Vaatlerini sıralayan Yıldırım, İSPARK’ta ilk 1 saati ücretsiz yapacağız diyerek sözlerine devam etti.

GÜRSEL TEKİN’DEN YILDIRIM’A CEVAP

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İSPARK, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde 17 milyon 949 bin lira zarar açıklamıştı. İBB'nin nakit akışı en yüksek olan ve neredeyse hiçbir yatırım maliyeti bulunmayan İSPARK'ın 2018 yılı sonunda cirosu 351 milyon TL, karı ise 1 milyon 77 bin TL yani binde 3 olmuştu.

Kamuoyunda tartışma yaratan mali tablo Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'a da TV5'te katıldığı bir televizyon programında soruldu. Yıldırım İSPARK'ın zarar etmesi ile ilgili “Onu ben de anlamış değilim. Gelince anlayacağız. Benim de kafama yatmıyor” açıklaması yaptı. Yıldırım'ın açıklamasına cevap veren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sayıştay'ın son iki yıldır İSPARK'ta denetim yapmadığına dikkati çekerek, "2017 ve 2018'de Sayıştay İSPARK'ı inceleyemedi, izin verilmedi. CHP'li, MHP'li, HDP'li bütün belediyelerin şirketleri Sayıştay denetimine tabi ama İBB şirketleri değil. Bu çok açık net. Yıldırım'ın dediği gibi: Çaldılar, çaldılar, çaldılar” dedi.

2 YILDIR NEDEN DENETİM YOK?

Tekin, daha önceki yıllarda İSPARK ve diğer İBB şirketlerinde Sayıştay denetimi yapılabildiğini anlatarak, “Son iki yılda neden denetim yapılmadı? Bir yerde denetim yoksa orada sorunun neden kaynaklandığını Binali Yıldırım'ın sorması abes. 2017'de Yıldırım başbakandı. Keşke o dönem sorsaydı. Burada neden Sayıştay denetimi yapılmadı diye sorabilseydi. Bugün bu soruyla karşı karşıya kalmazdı” diye konuştu. Tekin, “ İBB şirketlerinin tamamı zarar ediyor ama ama İSPARK gibi hiçbir yatırımı olmayan sadece para toplayan şirketin zarar etmesinin tek nedeni olabilir: Çalmak” değerlendirmesinde bulundu.

İSPARK PERSONELİ 10 BİN LİRA MI ALIYOR?

Açık-kapalı bütün otoparkların İBB tarafından yapılıp İSPARK'a işletmek üzere devredildiğini vurgulayan Tekin İSPARK'ın sadece personel giderlerini karşıladığını söyledi. Tekin şöyle devam etti:

"2018 yılında 350 milyon ciro yapmış, kar oranı da sembolik. Yıldırım'ın uluslararası ticaret bilgisi var. 3. dünya ülkesi veya bir işletme sahibi bu durumda ne yapar? Ben söyleyeyim bütün 17 yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü kovar. İSPARK diyor ki ‘ben elde ettiğim hasılatın 300 milyonunu personele verdim.' Bu durumda yazın sıcağında, kışın soğuğunda çalışan 2 bin 500 personele aylık 10 bin lira maaş veriliyor. Ey benim İSPARK'ta çalışan kardeşlerim siz ayda 10 bin lira kazanıyor musunuz? Sayın Yıldırım Mevlüt Uysal'ı çağırıp bu şirketi nasıl batırdığını sorsun. “

ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Tekin ayrıca İstanbul'da mülk edinen her vatandaştan istisnasız otopark vergisi alındığına dikkat çekerek “Parayı peşin alan belediye bu para ile otopark ihtiyacını karşılamayı taahhüt ediyor. Nerede benim otoparkım? Bırakın benim ihtiyacımı karşılamayı adeta beni haraca bağlamış durumda. Sokağımda caddemde ödediğim vergi ile otopark yapmamış, üstüne benden para alıyorsun. Bu yasal da değil” dedi. Bütün bunlarından kurtulmanın tek yolunun şeffaflık olduğunu vurgulayan Tekin, “Bütün belediyelerin şirketlerini; belediye meclisi, Sayıştay ve vatandaşlar denetlesin. Her vatandaş bu şirketlerin sayfalarına girip ne kazanıyor ne kaybediyor kim ne kadar maaş alıyor görsün. Milletin malını milletten niye esirgiyorsunuz. Berlin'de yaşayan bir vatandaş ödediği her türlü verginin nasıl ödendiğini görme şansı var da İstanbul'da oturan bir vatandaşın niye yok? Cumhurbaşkanı Erdoğan da şeffaf belediyecilik olacak demişti. Şeffaf belediyeciliğin yolu da denetime açık olmaktır” çağrısı yaptı.