CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle 9-10 Mart tarihlerinde gerçekleşecek ziyaretle, ilişkilerin normalleşmesi yolunda çok önemli bir adım daha atılacak.

19 YIL SONRA İLK

İsrail'den Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde son ziyareti Moşe Katsav 2003 yılında Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleştirmişti.

Ankara, İsrail'den üst düzeyde en son konuğunu ise 2008'de ağırlamış, İsrail Başbakanı Ehud Olmert dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmiş ve dönemin Başbakanı Erdoğan ile bir araya gelmişti.

2010 yılındaki Mavi Marmara saldırısıyla bozulan ilişkiler, aradan geçen sürede onarılmaya çalışılmış, ancak 2018 yılında ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararından sonra sorun yeniden alevlenmiş ve iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırmıştı. İsrail ile ilişkiler o tarihten bu yana maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.

Ziyaret kapsamında yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilirken, işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. İkili ilişkilerin yanısıra güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde de bulunulacak.

Görüşmelerde gündemin en önemli maddesi Doğu Akdeniz'deki İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması projesi olacak. Eşi Michal Herzog'un da eşlik edeceği ziyaret kapsamında İsrail Cumhurbaşkanı, İstanbul'da Musevi cemaatinin üyeleriyle de bir araya gelecek.