CiddiGazete- Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığını bildiren ve dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle ilgili tartışmalar başladı.

Dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığı açıklandı.

Karar, başta kadınlar olmak üzere sosyal medya kullanıcıları tarafından çok büyük tepkiyle karşılanırken, hukukçulardan önemli açıklamalar geldi.

Sosyal medya hesaplarından açıklamalarda bulunan hukukçular, Cumhurbaşkanı kararı ile uluslararası sözleşmelerden çıkılamayacağını kaydetti.

TURGUT KAZAN: SÖZLEŞMEDEN CUMHURBAŞKANI KARARNAMESİYLE ÇIKILAMAZ

Hukukçu Turgut Kazan, Twitter'dan yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle çıkılamayacağını ve sözleşmenin yürürlükte olduğunu ifade etti.

Kazan, "İstanbul Sözleşmesi Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca yasayla onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Böyle bir sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılamaz. Dolayısıyla, TBMM yeni yasa yapmadıkça İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir."

HÜLYA GÜLBAHAR: SÖZLEŞMEYE NASIL TARAF OLUNDUYSA O ŞEKİLDE ÇIKILIR

Kadın hakları aktivisti avukat Hülya Gülbahar da Cumhurbaşkanı kararı ile uluslararası sözleşmelerden çıkılamayacağını bildirdi. Gülbahar, "CB kararı ile uluslararası sözleşmelerden çıkılamaz. Nasıl taraf olunduysa öyle çıkılır. İstanbul Sözleşmesi Meclis'te oybirliği ile kabul edildi. Meclisi kendi iradesine, halkın iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. #MeclisGöreve #İstanbulSözleşmesi ne sahip çıkmaya..." ifadelerini kullandı.

KEREM ALTIPARMAK: SÖZLEŞME YÜRÜRLÜKTEDİR

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanının Meclis yerine geçip yasama işlemi yapması durumunda 'fonksiyon gaspı' vardır" dedi. Altıparmak, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanının Meclis yerine geçip yasama işlemi yapması durumunda "fonksiyon gaspı" vardır. Bu işlemin yaptırımı "yok hükmünde olması"dır. #İstanbulSözleşmesi'ni kaldıran CB kararı ancak yasayla yapılabilecek bir işlem olduğu için yoklukla malüldür. Sözleşme de yürürlüktedir.