İYİ Parti, nefes kesen bir yarışa sahne olacak. Olağanüstü il kongresinde, İYİ Parti'nin yeni İstanbul il başkanı seçilecek. Adaylar arasında en popüler isim olan Ali Dinçer Çolak, Ciddigazete'den Bekir Şimşek'in sorularını cevapladı.

İŞTE O RÖPORTAJ:

Siyaset hikayenizle başlayalım...

1988 yılında, çocuk denilecek yaşta, Milliyetçi Çalışma Partisi Fatih İlçe Teşkilatına giderek başladı hikayemiz. Siyasi yasaklar henüz kalkmış, MÇP yeni kurulmuştu o yıllarda. 1993’de Cerrahpaşa Ülkü Ocakları Başkanı olarak atandım. 2009-2016 yılları arasında MHP Fatih İlçe Başkanlığı yaptım. 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra MHP içinde başlayan demokrasi ve hukuk mücadelesine arkadaşlarımla birlikte omuz verdik. Bu nedenle, MHP Genel Merkezi tarafından görevden alınan ilk ilçe başkanı ben oldum. Kongre ve referandum sürecinde Meral Akşener’le birlikte 70’e yakın il gezisi yaptık. 25 Ekim 2017’de kurulan İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer aldım. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde ise İstanbul 2. bölge 8. sıradan milletvekili adayı oldum.

İstanbul İl Başkanlığına adaylık sürecinizden bahsedebilir misiniz? Neden aday oldunuz?

Bilindiği üzere, İYİ Parti Teşkilat Başkanlığı tarafından yapılan istifa daveti üzerine tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul İl Teşkilatı’nda da bir görev değişimi oldu.

2 Ekim 2017 tarihi itibariyle İstanbul’a geçici il başkanı atandı. Siyasi Partiler Yasası ve Parti Tüzüğü’nün ilgili maddeleri uyarınca geçici yönetimlerin görevi 45 gün içinde kongreyi toplamaktır.

Yasa ve tüzüğün emredici hükümlerine rağmen kongrenin toplantıya çağrılmaması üzerine bir parti üyesi tarafından hukuki başvuru yapıldı. Bu başvurunun ardından İstanbul geçici il yönetimi tarafından kongre kararı alındı.

Kongre kararının alınmasının ardından arkadaşlarımızla yaptığımız istişareler sonucu, demokrasinin özümsenmesi, kimsenin dışarıda kalmadan herkesin kucaklanabilmesi ve ülkeme İstanbul özelinde hizmet edebilmek için il başkan adayı olmaya karar verdim.

Mücadele geçmişim, samimiyetim ve teşkilatçılık tecrübemle il başkanlığı görevini hakkıyla yapabileceğimi düşündüğüm için adayım.

İstanbul’da İYİ Parti’ye yeni bir sayfa açmak, heyecan ve motivasyon katmak, yaklaşan yerel seçimlerde partimizin elini kuvvetlendirmek için öne çıktım.

İstanbul’da İYİ Parti’nin genel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İYİ Parti İstanbul’da istenilen başarıyı elde edememiştir. Bu durum 24 Haziran seçimlerinde alınan sonuçlardan anlaşılmaktadır. Hem milletvekili hem cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye ortalamasının altında kalmış bir İstanbul tablosuyla karşı karşıyayız.

Bu oy oranları İYİ Parti’nin İstanbul’daki potansiyelini yansıtmamaktadır. Partimizin potansiyeli çok daha yüksektir. İYİ Parti sahada varlığını hissettiren bir teşkilatlanma yapısını oluşturduğu takdirde gerçek potansiyelini yakalayacaktır.

Mevcut durumda İstanbul genelinde heyecan ve motivasyon eksikliği göze çarpmaktadır. Bu eksiklik de beraberinde istifaları getirmiştir. Sorunların çözümü öncelikle sorunlarla yüzleşmekten geçer. Halının altına süpürülen ve göz boyama ile kapatılmaya çalışılan sorunların üzerine kararlılıkla gidilmelidir. Ben ve arkadaşlarım bu kararlılığı ortaya koyacak iradeye sahibiz.

İstanbul İl Başkanı olursanız öncelikli hedefleriniz nedir?

Öncelikli hedefimiz İstanbul’da parti içinde birlik ve beraberliği sağlamaktır.

İstanbul’un nüfus bakımından dünyanın birçok ülkesinden daha kalabalık olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu derece büyük bir nüfusa etki edebilmek için sokak sokak, mahalle mahalle İstanbul’da partimizin varlığını ve gücünü göstereceğiz.

Özellikle iktidarın oy deposu olarak nitelendirilen ilçelerimizde özel çalışmalar yürütecek, insanlara çaresiz olmadıklarını ve ellerinde İYİ Parti gibi bir alternatifleri olduğunu anlatacağız.

Bütün meselenin insana dokunmak ve ona gerçekleri anlatıp, ikna edebilmek olduğuna inanıyorum. Bu zamana kadar muhalefetin sorunu, kendisini anlatamaması olmuş ve bu durum iktidarın hareket alanını genişletmiştir. Biz, iktidara bırakılmış geniş alanı daraltmaya kararlıyız.

Güzel ülkemiz için çalışma arzusu olan insanlara mahalle mahalle ulaşacağız. Her sokakta, her binada, her evde bir İYİ Parti üyesi yapmak için çalışacağız.

Yerel seçimlere ilişkin görüşleriniz nelerdir?

Yerel seçimlere ilişkin ilk söyleyeceğimiz söz: Her kademedeki yerel yönetici adaylarının teşkilatın temayülü doğrultusunda belirlendiği bir yapıyı hayata geçirmeliyiz.

İYİ Parti’nin İstanbul’daki yerel yöneticileri teşkilatların temayülü doğrultusunda belirlenmiş; liyakatli, ehil, emek sahibi kişiler olmalıdır. Adayların bu şekilde belirlenmesi teşkilatların seçimlerdeki performansını en üst düzeye çıkaracaktır. Sahada varlığını hissettiren, birlik ve beraberlik içinde hedefine odaklanmış bir teşkilat yapısıyla İstanbul’da İYİ Parti’nin farkı farkedilecektir.

Biz tepeden inme adayları değil; sahadan gelen, teşkilatımızın emektar mensuplarının haklarını savunmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Delegelerin iradesine müdahalede bulunulduğuna dair iddialar hakkında ne söylemek istersiniz. İstanbul kongresinde oy kullanacak delegelere bir mesajınız var mı?

Ben İYİ Parti’nin kurucularındanım. İYİ Parti anti demokratik uygulamaları reddederek kurulmuş bir partidir. Parti tüzüğümüzün 3. maddesinde "İYİ Parti’nin sahibi Aziz Türk milleti ve parti üyelerdir" ifadesi yer alır.

Partimizin sahibi olan değerli üyelerimiz arasından seçilen delegelerimizin, oylarını hür iradeleriyle kullanacaklarına inanıyorum. Ancak bir takım siyaset bezirganlarının delegenin iradesine müdahale teşebbüsünde bulunduklarına dair duyumlar alıyoruz. Demek ki bu siyaset bezirganları, İYİ Parti’nin kuruluş felsefesini hiç anlamamışlar, bu felsefeye hiç saygı duymuyorlar. Delegemizin desteği ile onlara demokrasi ve hukuka saygılı olmayı öğreteceğiz.

Kongreyi kazandıktan sonra partimizin tüm kademeleriyle birlik beraberlik içinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Kimse endişe etmesin. İstanbul İYİ olacak.

Üyelerimizin aşından, işinden, vaktinden yaptığı fedakarlıklar sonucunda ortaya çıkan emeği partimiz adına kazanca dönüştürebilecek bir kadro hareketiyiz. Ben delegelerimizden bu kadroya destek vermelerini istiyorum.

Göreceksiniz; bizim kazandığımız kongrenin kaybedeni olmayacak, İstanbul’un tamamını, partimize gönül verenlerin bütününü kucaklayacağız ve bütün istişare mekanizmalarını had safhada işleteceğiz.

Ben onlardan demokrasiye, inanca, istişareye ve başarıya destek istiyorum.