CG/ÖZEL HABER

Yaklaşan yerel seçimler için partilerin özellikle büyükşehirlere olan ilgilisi artarak devam ediyor. MHP ile AK Parti genel seçimlerin yanısıra yerel seçimlerde de birlikte hareket ederken CHP, elindeki belediyeleri muhafaza etmenin yanısıra, AK Parti’nin sahip olduğu İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanlıklarına da göz dikti.

18 YILDIR ESKİŞEHİR’İ YÖNETİYOR

Ankara için 2014’te aday gösterdiği Mansur Yavaş’la görüşmelerini sürdüren CHP, İstanbul için adayını büyük oranda netleştirdi. 18 yıldır Eskişehir’i yöneten ve dünya standartlarında bir kent inşaa eden Yılmaz Büyükerşen, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak karşımıza çıkacak.

İSTANBUL’A TALİPLİ ÇOK

Daha önce Akif Hamzaçebi ve Mahmut Tanal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduklarını söylemişlerdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’in işaret edeceği bir ismi aday gösterip, Büyükerşen’in İstanbul’a kaydırılması yönünde parti tabanının nabzını yokladı.

KILIÇDAROĞLU’NUN TERCİHİ

Olumlu dönüşler alan Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin muhtemelen bir bakanla karşılarına çıkacağını ve yerel yönetimlerde rüştünü ispatlamış Yılmaz Büyükerşen’le CHP’nin bir adım önde olacağı görüşünü savundu. Kendisini ziyarete gelen partinin ağır toplarıyla bu görüşünü paylaşan Kılıçdaroğlu, yapılacak ön seçimde de Büyükerşen’in diğer rakiplerini geride bırakacağına inandığını belirtti.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KESİCİ

Daha önce adı CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak ismi gündeme gelen Yılmaz Büyükerşen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak hazırlanırken, CHP cumhurbaşkanı adaylığı için İlhan Kesici konusunda mutabakata vardı. 2019 seçimlerinde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı, çok farklı bir siyasi tablo ortaya çıkmazsa İlhan Kesici olacak.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN KİMDİR?

Yılmaz Büyükerşen, 8 Kasım 1937’de Eskişehir’de doğmuştur. Türk akademisyen ve siyasetçi olan Büyükerşen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi eski rektörüdür.

Liseyi Eskişehir Atatürk Lisesi’nde okudu. 1962’de Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin ilk mezunları arasında yer aldı. 1966 yılında doktorasını tamamladı. 1968 yılında doçent, 1973 yılında profesör oldu.

AKADEMİK HAYATI

1976’da mezun olduğu akademinin başkanlığına seçildi. 1982’de Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne getirildi. 1987’de aynı göreve tekrar atandı. Ayrıca, 2 dönem Radyo Televizyon Yüksek Kurulu başkanlığını yürüttü. 1994 yılında 3984 Sayılı Kanununun çıkarılmasıyla bu görevinden ayrıldı. Türkiye’nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu’nun kuruluşunu Eskişehir’de gerçekleştirdi. Anıtkabir müzesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün birebir boyutlardaki balmumu heykeli, yine Prof. Büyükerşen tarafından yapılmıştır. Ayrıca Eskişehir’de ikinci üniversitesinin kurulmasına ve dünyada tek olan açıköğretim fakültesinin kurulmasına da öncülük etmiştir

SİYASİ HAYATI

18 Nisan 1999 Seçimleri’nde Demokratik Sol Parti’den aday olan Prof. Büyükerşen, oyların yüzde 44’ünü alarak Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde, oylarını yüzde 45’e çıkararak aynı göreve tekrar seçildi. 2009 yerel seçimlerinde yüzde 50 üzeri oy ile yeniden büyükşehir belediye başkanı seçildi. 27 Ocak 2011’de, istifa etmesini isteyen Demokratik Sol Parti yönetiminin talebine uyarak bu partiden istifa etti. 27 Şubat 2011’de Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) geçti. 2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’den 4. kez Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. DİSK önderliğinde gerçekleşen “Solda Birlik” toplantılarında ve diğer sol senaryolarında adı sık sık geçen Prof. Büyükerşen, 2004 yılında DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit tarafından yapılan genel başkanlık teklifini geri çevirdi. 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde de Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi geçmiştir. Fakat bu teklifi de geri çevirmiştir. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen evli, iki çocuk ve iki torun sahibidir. Ayhan Şahenk Vakfı’nda yönetim kurulu üyesi olan Prof. Büyükerşen, aynı zamanda Kanal D’nin kurucularındandır.

GÜZEL SANATLARA YATKIN

Büyükerşen, resim ve heykel gibi güzel sanatlara yatkınlığını rektörlüğü döneminde üniversitelere açtığı bölümler ile özel yaşamında da yaptığı balmumu heykellerle göstermiştir. Belediye başkanlığı döneminde ise Eskişehir’e koyduğu heykeller ile sanata ilgisini belli etmiş, bu heykeller ile halka mesaj verme amacı gütmüş, zaman zaman da tepki toplamış ve eleştirilmiştir.

Kendi adını taşıyan Türkiye’nin ilk balmumu heykel müzesini 19 Mayıs 2013 tarihinde açmıştır.