CiddiGazete- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı’na giderek hem son duruma hem de yapılacak yardımlara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Kurum, depremzedelere yapılacak yardımlar ile ilgili de bilgi verdi.

Depremin üzerinden 52 saat geçtiğini belirten Kurum, Rıza Bey Apartmanı'nın yanındaki apartmanın yana doğru meyilli olması üzerine çalışmaların bir süre durmasına ilişin şöyle konuştu:

- Enkaz arama kurtarma faaliyetleri esnasında arama kurtarma faaliyeti yapan arkadaşlarımızın da can güvenliği önemli yan tarafta ağır hasarlı binalar olduğu için onları da anbean lazer tarayıcılarla takip ediyoruz.

- Dolayısıyla oradaki herhangi bir hareket veya yıkılma riski enkazda arama kurtarma faaliyetlerini yapan arkadaşlarımızın can güvenliği riski açısından çok önemli.

- Rıza Bey Apartmanı'nın yanındaki iki apartmanın hasar tespit çalışmaları yapıldı. İki bina da ağır hasarlı. Yani yıkılma riski olan bina statüsündeler.

- Dolayısıyla arama kurtarma çalışmalarını yaparken buraya kurduğumuz lazer tarayıcı ile sürekli bu binaları takip ediyoruz.

"RİSKLİ BİNA BAŞVURUSU YOK"

Bakan Kurum, Doğanlar ve Rıza Bey Apartmanı'nda depremden önce riskli bina raporu verildiğine ilişin iddiaya da şu cevabı verdi:

- Şu anda amacımız enkaz altındaki vatandaşlarımızı kurtarmak durumundayız. Birlik beraberlik ne kadar yüksek düzeyde olursa çalışmalarımızın motivasyonu da aynı düzeyde hızlı olur.

- Doğanlar ve Rıza Bey Apartmanı'nda gelen herhangi bir riskli bina başvurusu bulunmuyor. Riskli bina başvurusu olsaydı tapuda riskli bina şerhi olurdu. Şu an tapusunda riskli bina şerhi yok. Dolayısıyla böyle bir tespit yapılıp bakanlığımıza ya da il müdürlüğümüze böyle bir başvuru yapılmamış.

- Başvuru olduğu söyleniyor ama yok. Bu konuda da riskli bina tespiti yapmak bakanlığımız yetkisinde. Vatandaşlarımız, riskli olduklarını düşündükleri binalarının başvurusunu çevre ve şehircilik il müdürlüklerine yapmaları halinde gerekli tüm tahkikatı yapacaktır ve süreci vatandaşımızla beraber olmak suretiyle yapacaktır.