CiddiGazete- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etti. Görüşmenin ardından ikili, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

ATATÜRK TARTIŞMALARI

Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 9 Eylül akşamı Taksim Toplantıları’nda yaptığı konuşmada Atatürk’ten iki kez Gazi Mustafa Kemal diye söz etmesi üzerine başlayan tartışma hakkındaki soruya şu cevabı verdi:

“Dün bu konuda gerekli açıklama yapıldı. Benim merak ettiğim konu şu; Türkiye’de milyonlaca insan çöp konteynerlerinden geçinirken özellikle belli bir medya grubunun bunu çok öne çıkarmasını anlamış değilim. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkesin ortak değeridir.”

İTTİFAK KONUSU

Kılıçdaroğlu, CHP ve Gelecek Partisi arasında ittifak konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin ise şunları söyledi:

Bu ziyaret tümüyle bir hayırlı olsun ziyaretiydi, ittifak konusu gündeme gelmedi.

Bir siyasi iktidar, iktidarda kalacağım diye sürekli seçim kanunları ile uğraşıyorsa gidici demektir. Ülkenin sorunlarını değil, kendi sorunlarını düzeltmeye yönelik düzenlemeler yapıyor.

Dış politikada Türkiye yalnızlaştı. Bir dönem kendi bölgesinin istikrarını savunan ve bu bölgede istikrarın temel aktörü olarak görülen Türkiye artık böyle görülmüyor.

ORUÇ REİS

Oruç Reis gemisi neden çekildi, bakım varmış.

Bu ülkenin Dışişleri Bakanı ‘90 gün orada görev yapacak’ demedi mi, dedi ama geri çekilmedi mi, çekildi. Kimin emri üzerine çekildi?

Bu ülkede kim Dışişleri Bakanı? Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin dış politikasının belirlenmesinde tümüyle devre dışı bırakıldığını bilmiyor muyuz?

Herkes konuşuyor tek konuşmayan Dışişleri Bakanlığı. Türkiye en haklı davasında yalnız kaldı.

Erdoğan’ın oturup konuşması lazım. Dışişleri politikasının devreye girmesi lazım. En haklı davamızda Amerika’yı, AB’yi, Mısır’ı karşımıza aldık. Niçin?

Yunanistan neden sevinçli, Oruç Reis onların isteği üzerine çekildi de onun için. ‘İlk adımı attınız’ diyorlar, ‘Masaya oturacağız’ diyorlar. Hangi kahramanlık ya?

Türkiye kendi çıkarlarını, Kıbrıs’ın çıkarlarını, Doğu Akdeniz’in çıkarlarını savunmak zorundadır.

DAVUTOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise özetle şunları söyledi:

“Kendi mahallelerimizden çıkarak bütün vatandaşlarımızı kucaklayacak bir siyasi iklim gerekli. Sayın Genel Başkan’ın ziyareti güzel bir başlangıç. Biz kendisi ile Başbakanlık görevim esnasında da görüştük. Yeri geldi rekabet ettik.

Bütün siyasi liderlerin birbirleri ile konuşmasını bir zaruret olarak görürüz. Son derece çetin ekonomik şartlar var, dış politikada çok zorlu süreçlerden geçiyoruz. İçeride gerilim potansiyellerini tahrik etmek isteyen çevreler...

Bizim yapmamız gereken sık görüşmelerle bütün bu konularda Türkiye’nin hak ettiği bir siyasi çizgiyi takip etmektir.

'NORMAL GÖRÜŞME'

Türk siyaseti kendi çizgisini oluşturur, bu bağlamda her görüşmeyi hemen bir ittifak çabasına karşılık hepimizin bu görüşmeleri normalleştirmemiz lazım. Siyasi liderlerin görüşmeleri normal görüşmelerdir.

Eğer iktidarda olanlar yeni bir seçim mevzuatı getiriyorlarsa bu oyunun kuralları içinde yeniden iktidara gelemiyorlar demektir. Genellikle de bir sonraki seçimde hep zararlı çıkar onlar. Bunlardan biz çekinmeyiz, korkmayız.

Bırakın iş birliği kavramını öyle bir iktidarla muhatabız ki geçtiğimiz iki bayram, bırakın ihtilaf ya da iş birliği konularını konuşmayı, bayramlaşma teklifimiz reddedildi. Bu ziyaretler umarız Türk siyasetinde yeni bir çizgiyi açar.”

KAYNAK: Sözcü