CiddiGazete- İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın disiplin cezasına itirazı, Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yerinde bulundu.

Duruşmada Ümit Özdağ'ı İyi Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve Merkez Disiplin Kurulu eski üyesi Avukat Uğur Tarhan temsil etti.

İyi Parti genel merkezinin avukatlığını ise Genel Sekreter Uğur Poyraz üstlendi. Poyraz duruşmaya gelmedi ve yerine, yetki belgesi verdiği iki avukatı görevlendirdi.

Mahkeme, Özdağ'ın "usül" yönünden yaptığı itirazı haklı bularak, İyi Parti'den ihraç kararını iptal etti.

TARTIŞMALAR "28 GÜN" ÜZERİNE YOĞUNLAŞTI

Mahkemenin 28 gün içinde karar vermiş olması, İyi Parti genel merkezi tarafından tepkiyle karşılandı.

Duruşmaya gelmeyen ancak dün gece HaberTürk TV'de yargı sürecini değerlendiren İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, hakimin 28 günde karar vermesini siyasi saiklere bağladı ve Ümit Özdağ'ı zan altında bırakan açıklamalar yaptı.

SİYASİ PARTİLER KANUNU NE DİYOR?

Oysa Siyasi Partiler Kanunu'nun 57. maddesinde, siyasi partilerdeki disiplin cezalarına itirazların en geç 30 gün içinde mahkemeler tarafından karara bağlanması emredilmiş.

Uğur Poyraz'ın sorguladığı "28 gün"le ilgili Siyasi Partiler Kanunu 57. madde şöyle:

"Disiplin cezalarına itiraz:

Madde 57 - (Değişik: 28/3/1986 - 3270/15 md.)

Hakkında partiden veya gruptan geçici veya kesin çıkarma cezası verilen parti üyesi, bu cezaya karşı disiplin kuruluna sevkeden organ veya merci veya disiplin kurulunun görev ve yetkisizliği veya alınan kararların kanuna, parti tüzüğüne ve içyönetmeliğe şekil ve usul bakımından aykırı bulunduğu iddiasıyla, parti itiraz yollarını kullandıktan sonra nihai karar niteliğindeki son karara karşı otuz gün içinde nihai kararı veren merciin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine itiraz edebilir. Mahkeme bu itirazları, diğer işlerden önce ve en geç otuz gün içinde basit muhakeme usulüne göre inceleyerek karara bağlar, bu karar kesindir."

HÜKÜM KESİN, İTİRAZ YOLU KAPALI

Siyasi Partiler Kanunu 57. maddede de yazıldığı üzere, yasal süresi içinde dün verilen kararla ilgili tarafların itiraz yolu kapalı. İyi Parti genel merkezi, karara itiraz edemeyecek.

AKŞENER'E DE AYNI SÜRE SINIRI UYGULANDI

Daha önce MHP'de siyaset yapan Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan'ın ihraç süreçlerinde de aynı süre sınırında karar verildi. Üç isimin de ihraçlarına yaptıkları itirazlar, mahkeme tarafından 30 günlük süreçte karara bağlandı.