CİDDİGAZETE

İYİ Parti'de 30 Ağustos tarihindeki çağrıya uyup istifa eden 81 il başkanlığı ve ilçelere genel merkez "geçici" yönetim atadı. Bu yönetimlerin, Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü'nün açık hükümlerine rağmen, 30-45 gün içinde seçimli genel kurula gitmeleri gerekiyordu.

Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın partiyi kendi tasarrufuyla dizayn edip, Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü hükümlerine uygun davranmayışı, parti üyelerini ayağa kaldırdı. Gerek sosyal medya, gerekse birebir görüşmelerde özellikle atamalarda Kanun ve parti tüzüğüne uygun davranılmasını talep eden partililer, olumsuz cevap aldı.

SORUNU SULH HUKUK ÇÖZECEK

Seçimler öncesi partinin yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği, hatta seçimlere girememe tehlikesi bile yaşayabileceğini vurgulayan partililer, uyarılardan olumsuz cevap alınması üzerine, Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu'na başvuru yaptı.

Seçim Kurulu Başkanlığı, İstanbul İl Başkanlığı için yapılan başvuruyu inceledi ve "Bizim kongre yaptırma yetkimiz yok. Ancak dosya üzerinde yapılan incelemede, Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü hükümlerine uyulmadığı tespit edilmiştir. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapıldığında, talep yerine getirilir ve yerel kongreler yaptırılır" minvalinde bir yazıyla talepte bulunan partililere cevap verdi.

Bu yazı üzerine İstanbul dışında 45 il daha aynı yöntemde Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne başvuru yapılma kararı alındı. Pazartesi günü partililer Sulh Hukuk Mahkemeleri'na başvuru yaparak yasal süreci başlatacak.