İYİ Parti genel merkezi 30 Ağustos tarihinde, 81 il başkanından "diplomatik" bir dille istifalarını istedi.

İl başkanlarının çoğunluğu bu çağrıya uyarak istifalarını genel merkeze gönderdi.

Türkiye'de en çok seçmen sayısına sahip İstanbul'un İYİ Parti İl Başkanı Ersin Beyaz da genel merkezin talebi doğrultusunda yönetimiyle birlikte istifa etti.

Geçen hafta gerçekleşen istifadan sonra yeniden atama bekleyen Ersin Beyaz'ın karşısına, 12 Ağustos'taki genel kurulda partiye dahil olan ve GİK üyesi yapılan Murat Uysal çıktı.

İki isim İstanbul'a il başkanı olmak için yönetim listesi oluştururken, Ankara'da da kulisler yoğunluk kazandı. Parti koridorlarında konuşulanlara göre en geç cuma günü atanacağı söylenen İstanbul il başkanlığı için henüz ibrenin döndüğü bir aday öne çıkmadı.

Son duyumlara göre her iki adayın da atanmayacağı, üçüncü bir ismin İstanbul il başkanı olacağı söylentisi ağırlık kazandı ancak isim telaffuz edilmedi.

ALTERNATİF ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti İstanbul'da Türkiye ortalamasının altında kaldı. İlçe teşkilatlarında tüm Türkiye'de olduğu gibi kurumsallaşma sıkıntısı yaşandı. Görevlendirmelerin tamamı atama usülüyle yapıldı. Bu çerçevede, il delegeleri de il başkanlığının kontrolünde yazıldı. Bunun için İstanbul'da il başkanını değiştirmek, genel merkez için kolay olmayacak.

Diğer aday Murat Uysal ise parti tabanının tanımadığı bir isim. İstanbul'daki delegelere telefon açılarak, Murat Uysal için destek arayışları yapılıyor. Murat Uysal'ın Hüsamettin Özkan'ın referasıyla partiye geldiği söylentisi, parti tabanını ve delegeleri rahatsız etti.

İL DELEGELERİ BEKLEMEDE

İstanbul'daki atamanın hassasiyetini bilen Koray Aydın, genel merkezin politikalarını etkilemeyecek ve "merkez sağ" siyaseti temsil edecek bir isim arayışına devam ediyor.

Duyumlara göre; büyük çoğunluğunu Ersin Beyaz'ın yazdığı il delegeleri, Murat Uysal'ın atanması karşısında imza toplayarak olağanüstü genel kurul talebinde bulunacak.

Koray Aydın, partinin ülkücü kanadının dışında bir isim atarsa, ülkücü delegeler de yine aynı yöntemi uygulayacak.

Parti kurulduğu günden bu yana, hiç bir görevlendirmenin seçimle yapılmadığı İYİ Parti'de, İstanbul il delegelerinden gelecek bu hamle, genel merkezi sıkıntıya sokacak.

Atanacak ismin delege tarafından kabul görmemesi halinde olağanüstü genel kurula gidilip değiştirilmesi, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın da parti içindeki prestijini sekteye uğratacak.