CİDDİGAZETE

İYİ Parti'nin il ve ilçe yönetimlerine "kayyum" atanması gündeme geldi. 30 Ağustos'taki genelgeye uygun olarak istifa eden 81 il başkanı ve ardından ilçe başkanlarının yerine, genel merkez tarafından “geçici yönetimler” atandı.

İllerde 45, ilçelerde 30 gün içinde seçimli genel kurula gitmekle mükellef olan bu "geçici" yönetimlerden süreleri dolanların hiçbiri, henüz kongre kararı almadı.

KONGRESİNİ YAPMAYAN ‘MÜNFESİH’ OLUR

Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü'ne aykırı tasarruf olduğunu öne süren bir grup parti üyesi, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın kongrelerini tanzim eden Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu'ndan olağanüstü il genel kurulunun yapılmasının gerekliliği konusunda talepte bulundu.

İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Aysel Sevcan, dernekler masasından İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın dosyasındaki istifa ve görevlendirmelerin resmi tarihlerini istedi.

İl başkanlığı için 45, ilçe başkanlıkları için 30 günlük süreçte kongre kararı alınıp alınmadığı yönünde resmi evrak incelemesi yapan ilçe seçim kurulu, Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü’ne aykırılık tespit etti.

SEÇİM KURULU GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Seçim kuruluna verilen dilekçede, 3 Eylül'de istifa eden Ersin Beyaz'ın yerine, 2 Ekim'de ataması yapılan Mehmet Satuk Buğra Kavuncu'nun şu anda "geçici il başkanı" sıfatını yitirdiği, genel merkezin de görev yazısını yenileme veya başka bir ismi il başkanı olarak atama yetkisinin bulunmadığı, mevcut yönetimin “münfesih” olduğu ifade edildi.

Parti üyesi ve İstanbul İl Başkanlığı kurucu üyesi, eski il başkan yardımcısı Hakan Ermemiş’in 81 il başkanlığı için emsal teşkil edecek başvurusunu inceleyen Hakim Aysel Sevcan, 2018/41 karar numaralı yazısında, durumun tespit edildiği, mevcut durum karşısında Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müracaatla kanun ve tüzük gereği partiye “kayyum” ataması yapılabileceği belirtildi.

PARTİMİZİ ZOR DURUMDA BIRAKMAZLAR

İYİ Parti’nin seçimler öncesi bir açmaza girmemesi için Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüğünü hatırlatan Hakan Ermemiş, “Buradaki amacımız, İYİ Parti’nin seçim arefesinde kanuni bir zorlukla karşılaşmaması. Siyasi Partiler Kanunu’nda ve partimizin tüzüğünde açıkça tarif edilen hususlar var. İlçe seçim kurulu hakimi durum tespiti yaptı. Burada tarif edilen; Sulh Hukuk Mahkemesi’nin partiye ivedilikle üç kişilik ‘kayyum’ heyeti atama yetkisinin olması. Tablo aslında MHP’de yaşanan sürecin büyük bir benzeri. Orada insanlar ‘demokrasi’ ve ‘kanuni’ gereklilikler için talepte bulunmuştu. Burada da aynı tablo var. Yöneticilerin bu hassasiyetleri dikkate alacaklarını ve seçim sathına girdiğimiz bugünlerde partimizi zor durumda bırakmayacaklarını umut ediyoruz” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLER?

Parti üyeleri, ilçe seçim kurulundan aldıkları görüş yazısıyla Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yaptıkları zaman, mahkeme kanuni sürede kongrelerini yapmamış il ve ilçe yönetimlerinin yerine üç kişilik kayyum heyeti atar. Kayyum heyeti, 30 gün içinde il veya ilçeyi mevcut delege yapısıyla kongreye taşır. Kongrelerde divan kurulu teşkil edildiğinde “kayyum” heyetinin görevi son bulur.