CİDDİGAZETE.com

Geçen yıl "Demokrasi" vurgusuyla kurulan İYİ Parti'de, Siyasi Partiler Kanunu ve tüzük hükümleri rafa kalktı. Geçen bir yıl içinde bazı illerde 3, bazı illerde ise kongre olmaksızın 4. kez il başkanı ve yönetim kurulları atandı. Yasanın amir hükümlerine göre illerde 45, ilçelerde 30 gün içinde kongre yapmak zorunda olan bu "geçici yönetimler", genel merkezin emriyle yasaları görmezden geldi.

İSTANBUL'DA DAVA AÇILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da yakından takip ettiği sürecin parti genel merkezine "kayyım" atamasıyla sonuçlanmaması için, kurucu üye Hakan Ermemiş, Sulh Hukuk Mahkemesi'nde "önlem" amaçlı dava açtı. Geçersiz durumdaki İstanbul İl Başkanlığı'na "kayyım" atanıp 30 gün içerisinde kongreye gitmesi talep edilen dava için, 11 Ocak tarihine duruşma günü verildi. Gün içerisinde bu gelişme yaşanırken, akşam da "münfesih" il başkanı Buğra Kavuncu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kongre olacağını duyurdu.

ŞU ANDA 81 İL DE "MÜNFESİH"

"Demokrasiye katkı hamlesi" olarak değerlendirilen bu yaklaşım, şu anda 81 ili de geçersiz olan İYİ Parti tabanında olumlu karşılandı. Aydın İl Başkanı Dr. Betül Akçanal da seçimler öncesi alınan kongre kararının isabetli olduğunu belirterek, "Tüzük hükümlerine saygı göstermek gerek. Kongreden, kendi insanımızdan korkmayalım. Darısı Aydın İl Başkanlığımızın başına" diye yazarak, Buğra Kavuncu'nun sosyal medya paylaşımını da eklediği bir değerlendirme yayınladı.

KORAY AYDIN ATAMAYLA PARTİ YÖNETİYOR

Perşembe günü akşamı yaşanan bu gelişmenin ardından İYİ Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, cuma günü sabahı harekete geçti. Kongre kararını tebrik eden Aydın il başkanını görevden alan Koray Aydın, yerine, önceki yıllarda iş ilişkisi olduğu iddia edilen Cemal Sarı'yı atadı. Antidemokratik yaklaşımı protesto eden Dr. Betül Akçanal, devir teslim törenine katılmadı.

Akçanal, 30 Ağustos'taki zoraki istifaların ardından il başkanı olarak atanmış ancak "münfesih" (geçersiz) duruma düşmemek için Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüğünün emrettiği süreçte kongre yapılmasını talep etmişti.