CİDDİGAZETE

İYİ Parti İstanbul İl Teşkilatı Kurucu Üyesi ve eski başkan yardımcısı Hakan Ermemiş, İstanbul 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na “kayyum” atanması talebi ile dava dilekçesi vermişti.

Hakan Ermemiş dilekçesinde, İYİ Parti İstanbul İl yönetiminin kanuni süre içinde seçime gitmediğini belirtmiş ve bu durumun Siyasi Partiler Kanunu ile parti tüzüğüne aykırı olduğunu ifade etmişti.

BUGÜN TOPLANDI

Bir süredir İYİ Parti'de, İstanbul'da seçimli kurultay yapılmadığı için "kayyum" iddiaları konuşulurken, kanuni mecburiyet karşısında bugün seçim yapıldı.

Toplam 542 oyun kullanıldığı kongrede, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'na, 252 delegenin oyunu alan mevcut "geçici" başkan Buğra Kavuncu seçildi. Diğer adaylardan Ali Çolak 150, Samet Reis ise 140 oy aldı.

İYİ Parti İstanbul il başkan adayı Ali Çolak, bazı milletvekillerinin açıktan destek verdiği Buğra Kavuncu'yu, "sünnet kıyafeti giydirilip kapı kapı gezdirilen" çocuğa benzetti.

İYİ Parti genel merkezinin talimatları doğrultusunda kongreden bir gün önce İstanbul milletvekilleri Yavuz Ağıralioğlu ve Ahmet Çelik, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ile Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, kongrede Buğra Kavuncu'nun "emanet" olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini belirten mesajlar yayınladılar.

Genel merkezin hazırladığı vidoyu hemen hemen aynı dakikalarda paylaşan beş milletvekiline diğer milletvekilleri destek vermedi.

Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın ise kongre sürecinde tarafsız olduğunu, delegelerin seçeceği isimle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

İYİ Parti taraftarları, Yavuz Ağıralioğlu, Ahmet Çelik, Lütfü Türkkan, Dursun Ataş ve Ümit Dikbayır'ı antidemokratik tavır sergiledikleri gerekçesiyle eleştiri yağmuruna tuttu. Takipçilerin ağır hakaret ve küfür ettikleri milletvekilleri cevap vermekte zorlandı, kendilerini eleştiren partilileri sosyal medya hesaplarında engelledi.

Meral Akşener'in MHP'deki kongre sürecinde adeta gölgesi olan, "Alim nerede?" diyerek sürekli yanında tuttuğu Ali Çolak, parti içinde antidemokratik uygulamalara karşı çıkarak aday olmuştu. Genel merkezin en çekindiği isim olan Ali Çolak, kongrede 150 oy almayı başardı.

"Ülkücü" kimliğiyle bilinen ve partinin İstanbul'da kurucu teşkilat başkanlığını yapan Samet Reis ise kendi yazdığı delegelerden ancak 140 oy aldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'da olmasına rağmen, Ali Çolak'ın kazanma ihtimalini göz önünde bulundurarak kongreye gelemedi.

Genel kurulda konuşan adaylardan Buğra Kavuncu aile geçmişini ve mesleki başarılarını anlatarak delegeden oy istedi.

Ali Çolak, tarlada yüzü olmayanların, harman zamanında sünnet çocukları gibi giydirilip kapı kapı gezdirildiğini söyledi.

Samet Reis ise görev sürecinde başaramadığı ve Türkiye ortalamasının altında bıraktığı İstanbul'u şahlandıracağını ifade etti.

Öte yandan "geçersiz" duruma düşen İYİ Parti'nin 81 vilayetinden sadece İstanbul İl Başkanlığı meşruiyet kazanmış oldu. Geri kalan illerde de aynı şekilde açılan davalar duruşmalar için gün bekliyor. Mersin'deki dava için 11 Ocak tarihine gün verildi. Diğer illerde ise hazırlık savcılarının soruşturmaları devam ediyor.