CiddiGazete- Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sigortalı olduktan sonra "oyunun kuralı değiştiği" için iş hayatına başladığında vaat edilenden daha geç emekli olacak geniş bir kitle. Her siyasi görüşten, meslekten "üyesi" var. 8 Eylül 1999'daki düzenlemeyle emeklilikleri ertelendi.

Düzenleme yapıldığında iktidarda olmayan AKP'nin yönetiminde de geri adım atılmadı. Aksine 31 Mayıs 2006'da çıkarılan 5510 sayılı kanunla nihai emeklilik yaşı 65'e kadar çıkarıldı. Muhalefetin mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin teklifleri reddedildi. Gerekçe olarak, "oluşacak mali yük" gösterildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen grup toplantısında EYT sorunu için hazırladıkları çözüm planını açıkladı:

Akşener, detayların yer aldığı video gösteriminin ardından şunları söyledi:

"Yapmış olduğumuz analizler; ülkemizde yaklaşık 4,7 milyon insanımızın, EYT'li olduğunu gösteriyor. Bunun içerisinde yer alan, 3 milyon vatandaşımız ise; bugün itibariyle, hem prim günlerini doldurmuş, hem de, yaş kriterini tamamlamış gözüküyor.

"ADİL BİR DÜZENLEME"

Biz soruna, 4 temel ilke çerçevesinden bakıyoruz. Birinci ilkemiz; hakkaniyetin tesisi. Yani, EYT'liler grubu içerisinde, yeni bir adaletsizliğe neden olunmaması. Bunun için, 4,7 milyon insanımızın, tamamının yararlandığı, adil bir düzenleme öneriyoruz.

"SOSYAL YARDIM DEĞİL, HAK KAYBININ GİDERİLMESİ"

İkinci ilkemiz; EYT düzenlemesine bakış açımızda gizli. Biz, EYT sorununu çözmeye, bir sosyal yardım olarak değil, oluşan bir hak kaybının, giderilmesi olarak bakıyoruz.

"KAMU MALİYESİ VE SOSYAL GÜVENLİK DENGESİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÜZERİNE KURUYORUZ"

Üçüncü ilkemiz; nesiller arası adaleti sağlamaktan geçiyor. Yani bu düzenlemeyi; kamu maliyesinin ve sosyal güvenlik dengesinin, sürdürülebilirliği üzerine kuruyoruz.

"HERHANGİ BİR BAŞVURU SÜRE SINIRI YOK"

Dördüncü ve son ilkemiz ise; basitlik ve anlaşılabilirlik. Bu çerçevede, yapacağımız EYT düzenlemesinde; öngörülen koşullardan yararlanmak için, herhangi bir başvuru süre sınırı koymuyoruz.

Böylelikle, İYİ Parti iktidarında; prim gün sayısını doldurmak kaydıyla; EYT'li olan, 4,7 milyon insanımızın tamamı, süreç içerisinde, geçiş dönemi emeklilik imkânından yararlanacak.

Bu düzenleme, bütüncül bir perspektifte; mali etkileri analiz edilen bir düzenleme olacak. Dönem içerisinde, gerekli mali kaynaklar sağlanarak; geçiş dönemi emekliliği düzenlemesinin, finansmanında kullanılacak. Bu sayede, sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği, zedelenmeyecek.

"YILLIK MALİYETİ, GEÇMEDİĞİMİZ KÖPRÜLERİN, KULLANMADIĞIMIZ YOLLARIN, HAZİNE GARANTİLERİNİN YILLIK YÜKÜNDEN DAHA AZ"

Üstelik, EYT çözüm planımızın yıllık maliyeti; geçmediğimiz köprüler, kullanmadığımız yollar, gitmediğimiz hastaneler, binmediğimiz uçaklar için, yandaşlara ödenen, hazine garantilerinin, yıllık yükünden, daha az olacak.

Bugüne kadar iktidar; EYT'lilerle ilgili olarak, ne doğru bir analiz ortaya koydu, ne de kamuoyunu tatmin edecek bir hesabını paylaştı. Onların, yüzeysel olarak ortaya koyduğu, mali yük hesabı, olası bir düzenlemede, ortaya çıkacak mali yükü, doğru bir şekilde yansıtmıyor.

"KENDİ DANIŞMANINA 10 MAAŞ BAĞLAYAN BAY KRİZ, EYT'Lİ KARDEŞİME 'ÇİFT DİKİŞ' DİYEREK KARŞI ÇIKIYOR"

Kendi danışmanına, 10 maaş bağlayan Bay Kriz; EYT'li kardeşime, "çift dikiş" diyerek karşı çıkıyor. Yandaşlarının vergi borcunu, bir gecede silen Bay Kriz; EYT'li kardeşimin hakkını vermeyi, maliyet olarak görüyor. Saraydaki israfın finansmanına gelince, asla bitmeyen para; iş EYT'li kardeşime gelince, ne hikmetse yok oluyor.