Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi , İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı'nın Mart 2019'da düzenlenecek yerel seçimlerle ilgili olarak "Genel merkezin ittifak görüşmesi yapması seçmen bazında sağlıklı sonuç vermez" dediğini aktardı.

Abdulkadir Selvi, "İYİ Parti CHP ile ittifak yapacak mı?" başlığıyla yayımlanan yazısında CHP ile İYİ Parti'nin Akdeniz, Ege, Trakya ve Marmara bölgelerinde oy geçişkenliği yaşadığını iddia etti.

"Birisi ulusalcı Kemalist ve milliyetçi oylara, diğeri ise milliyetçi, muhafazakâr ve demokrat bir tabana hitap ediyor" diyen Selvi, "CHP o nedenle yerel seçimlerde bir 'güç birliği' yapmanın peşinde" ifadesini kullandı.

Sözlerine, "İYİ Parti ise her seçimde CHP’ye payanda olan parti konumuna düşmek istemiyor" diye devam eden Selvi, şunları kaydetti:

"İYİ Parti, merkez sağda siyaset yapan milliyetçi-muhafazakâr ve demokrat bir çizgiye hitap ediyor. CHP ise sol, Kemalist ve laik bir tabana oturuyor. Hem milliyetçi-muhafazakâr kesime hitap edeceksin, hem her seçimde CHP’nin destekçisi pozisyonuna düşeceksin. 24 Haziran seçimlerinden sonra Ümit Özdağ, CHP ile ittifakın seçimlerde partiye zarar verdiğini savunmuştu. İYİ Parti’nin kimliğini koruması ve siyasi rüştünü ispat etmesi için seçimlere tek başına girmesi savunuluyor. İYİ Parti, yerel seçimler için 31 ilde sahaya çıktı. Bir hafta sonra Türkiye’nin tamamında nabız tutulacak. Şimdilik ibre tek başına seçimlere girme yönünde. Bunun tek istisnası Saadet Partisi ve DP ile yapılacak bir 'kutsal ittifak' olabilir."

İŞTE SELVİ'NİN YAZISI:

İYİ Parti CHP ile ittifak yapacak mı?

Yerel seçimlerin ayak sesleri iyice kendini hissettirmeye başladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ın bu hafta bir araya gelip ittifakın koşullarını konuşmaları bekleniyor. Ancak henüz bir randevu alınmış değil.

Muhalefette ise ittifak hesapları İYİ Parti üzerine yapılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 24 Haziran seçim sonuçlarına göre yapılan bir analizde AK Parti ile MHP’nin ittifak yaptığı takdirde CHP’nin elindeki 9 belediyeyi kaybetme tehlikesine dikkat çekti. İYİ Parti ile ittifak yaptıkları takdirde CHP’nin elinde olan belediyelerin bazılarını koruyabileceklerini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ittifaka sıcak baktığı söyleniyor. 24 Haziran seçimlerinden yenilgi ile çıkan CHP’de yerel seçimlerde yaşanacak başarısızlığın neye mal olacağı biliniyor. O nedenle seçim kazandıracak her formüle açıklar.

Peki, ittifakın gözdesi olan İYİ Parti, CHP ile ittifaka nasıl bakıyor? Bu sorunun yanıtına geçmeden önce İYİ Parti’nin seçimlerde etkili olması beklenen yerlerle ilgili verileri paylaşmak istiyorum. Buna göre İYİ Parti, Burdur’da ikinci; Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Giresun, Kırklareli, Muğla, Sinop, Yalova, Tekirdağ ve Antalya’da üçüncü; Kocaeli, Hatay ve Zonguldak’ta dördüncü parti durumunda. Yerel seçimlerde kıran kırana bir mücadeleye sahne olacak İstanbul’da yüzde 8.3’le dördüncü parti konumunda; ancak Bakırköy, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Çatalca ve Şile’de yüzde 10’un üzerinde. Ankara’da yüzde 1.1’le MHP’nin ardından dördüncü olan İYİ Parti, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Şereflikoçhisar, Sincan ve Yenimahalle’de yüzde 10’un üzerinde.

İzmir’de HDP’nin ardından 10.9’la dördüncü olan İYİ Parti, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Çeşme, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karaburun ve Karşıyaka ilçelerinde ise üçüncü parti.

İTTİFAK YAPMAYACAĞIZ

24 Haziran’da CHP, Saadet Partisi ve DP ile ‘millet ittifakı’ içinde yer alan İYİ Parti, yerel seçimlerde benzer bir ittifak arayışında olacak mı? İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı ile konuştum. “Hiçbir siyasi parti ile kurumsal bazda ittifak yapmayı düşünmüyoruz” dedi. Ama tabanda ittifaka kapıyı açık bıraktı. “İttifakı seçmen kendi yöresinde yapıyor, genel merkezin ittifak görüşmesi yapması seçmen bazında sağlıklı sonuç vermez. Çünkü yerel seçimlerin dinamikleri çok farklı. Biz seçimlerde kendi adayımızı çıkaracağız” diye konuştu.

Gördüğüm kadarıyla CHP’nin gözü İYİ Parti’nin üzerinde. Çünkü iki parti Akdeniz’de, Ege’de, Trakya’da ve Marmara bölgesinde oy geçişkenliği yaşıyorlar. Birisi ulusalcı Kemalist ve milliyetçi oylara, diğeri ise milliyetçi, muhafazakâr ve demokrat bir tabana hitap ediyor. CHP o nedenle yerel seçimlerde bir “güç birliği” yapmanın peşinde.

İBRE HANGİ YÖNDE?

İYİ Parti ise her seçimde CHP’ye payanda olan parti konumuna düşmek istemiyor. İYİ Parti, merkez sağda siyaset yapan milliyetçi-muhafazakâr ve demokrat bir çizgiye hitap ediyor. CHP ise sol, Kemalist ve laik bir tabana oturuyor. Hem milliyetçi-muhafazakâr kesime hitap edeceksin, hem her seçimde CHP’nin destekçisi pozisyonuna düşeceksin... 24 Haziran seçimlerinden sonra Ümit Özdağ, CHP ile ittifakın seçimlerde partiye zarar verdiğini savunmuştu.

İYİ Parti’nin kimliğini koruması ve siyasi rüştünü ispat etmesi için seçimlere tek başına girmesi savunuluyor. İYİ Parti, yerel seçimler için 31 ilde sahaya çıktı. Bir hafta sonra Türkiye’nin tamamında nabız tutulacak. Şimdilik ibre tek başına seçimlere girme yönünde. Bunun tek istisnası Saadet Partisi ve DP ile yapılacak bir “kutsal ittifak” olabilir.