CİDDİGAZETE

Büyükşehirlerdeki yarışa İYİ Parti Aytaç Durak'la dahil oldu. 24 Haziran'daki seçim sonuçlarına göre özellikle şehir ve büyükşehir belediyelerini kazanmaktan çok uzak bir görüntü çizen İYİ Parti, yerelde güçlü isimleri aday göstererek seçim kazanmaya çalışacak.

Satranç oyununa dönen adaylık sürecinde İYİ Parti gözünü, özellikle MHP tabanının güçlü olduğu illere dikti. MHP genel merkezinin AK Parti'yle yaptığı ittifaktan rahatsız olan seçmen kitlesi, alternatif olarak İYİ Parti'ye yöneldi. Hem genel siyaset, hem de yereldeki adayın gücüyle mahalli seçimlerde ses getirecek sonuçlar almaya odaklanan İYİ Parti, Adana'da hatırı sayılır bir desteği olan Aytaç Durak'ı aday çıkartacak.

ŞU ANDA EN GÜÇLÜ ADAY

Daha önce beş dönem Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan, MHP'den seçildiği son seçimin ardından AK Parti tarafından görevinden alınan Aytaç Durak, İYİ Parti kurulduğu günden beri tüm ailesiyle birlikte destek verdi.

24 Haziran seçimlerinde de İYİ Parti'ye çalışan Aytaç Durak, AK Parti'nin karşısına İYİ Parti adayı olarak çıkacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Mutlaka alınacak" sözünün ardından kurmaylarını gönderdiği ve yoğun bir çalışmanın yapıldığı Adana'da Aytaç Durak'ın da topa girmesi dengeleri değiştirdi.

Mevcut başkan MHP'li Hüseyin Sözlü'ye şans tanınmazken, Aytaç Durak'ın İYİ Parti'den gireceği seçimde favori olacağı değerlendirildi.

MERAL AKŞENER'E MEKTUP YAZDI

Aytaç Durak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in istifa kararının ardından yazdığı mektupla yine gündeme gelmişti.

Durak, Akşener'e “Sevgili kardeşim” diye hitap ederek başladığı mektubunda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu plak daha önce de çalmıştı. Turgut Özal, 1984'te aynı misyonu üstlendi. İlk girdiği yerel seçimde merkez sağ oylarla neredeyse bütün il belediyelerini kazandı. 1989'da ise biri hariç hepsini kaybetti.

Ankara'da kaybeden belediye başkanlarını toplamıştı. Söz alanların hepsi seçim kaybının suçlusu olarak Özal ve teşkilatları görüyordu. Dayanamadım söz aldım. Konuşanları çok ağır bir ifade ile eleştirerek, “Özal olmasaydı ben de dahil hiç birimiz başkan olamazdık. Özal rüzgarı önce lodos gibi meltem gibi esti hep beraber geldik. Şimdi ise poyraz gibi tersine esti, hep beraber gittik. İnsan biraz saygılı olur, ahde vefalı olur” demiştim.

Aynı Özal, 5 yıl sonra 1989'da Cumhurbaşkanı oldu.

Tarih tekerrür edermiş. Ne bilirim, siz de olabilirsiniz.

Seçimleri kimse kaybetmedi; Devlet gücüyle Erdoğan kazandı.

Yeni kurduğunuz Partiniz başarılı olmuştur. Sizi kutluyorum.

Siz yüzde 25'le başladınız. Sayın Erdoğan, merkez sağdan gelecek rüzgarınızla yıkılacağını biliyordu. Bu nedenle karşısına CHP'yi aldı.

Medya gücü ile CHP adayını güçlendirip, sizin ve HDP dahil muhalif oyların oraya kaymasını sağladı.

Şimdi çok daha güçlüsünüz.

Bedrettin Dalan ve Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlık dönemleri dahil hep Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı oldum. Ancak, Bahçeli destekli FETÖ kumpası ile görevden alındım.

Türkiye'de siyaseti benden iyi bir tek Erdoğan okur. Ben de hiç yanılmadım.

Gün oldu iki sandık yan yana iken (1999'da) partim ANAP'ın milletvekilliği sandığındaki oyunu yandaki belediye başkanlığı sandığında 2,5 katı artırarak kazandım.

Gün oldu bir önceki seçimdeki (2004'te) MHP oylarını bir sonraki seçimde (2009'da) 5 katı yükselterek MHP'ye Türkiye'de ilk kez büyükşehir belediyesi kazandırdım. Bu oylar çoğunlukla partizan olmayan hemşerilerimin oylarıydı.

Siyaset uzun vadelidir. Siyasette güçlendikçe engeller artacaktır. Engeller üstüne üstüne giderek aşılır.

Milletin umudu oldunuz. Bu umut ışığını söndürmeye hakkınız yok...”

AYTAÇ DURAK KİMDİR?

Aytaç Durak, 1938 yılında Adana‘nın Karaisalı İlçesi’nde, tüccar bir ailenin altı çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. İlkokul öğrenimini Adana Gazipaşa İlkokulu'nda, ortaokulu Tepebağ Ortaokulu'nda, liseyi de Adana Erkek Lisesi'nde tamamladı. 1957 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümünü kazandı ve 1963 yılında mezun oldu.

1963-65 arasında Devlet Su İşleri (DSİ) Adana İçme Suları Şefi ve 1965-68 arasında Y.S.E.–yani bugünkü adıyla Köy Hizmetleri- Adana İl Müdürü olarak görev yaptı.

1963-1980 arasında Adalet Partisi‘nden dört dönem Belediye Meclis Üyeliği ve Adana Ticaret Odası Meclis üyeliklerinde bulundu. 25 Mart 1984’te Anavatan Partisi‘nden Adana Belediye Başkanı seçildi. 1989’daki yerel seçimleri kazanamayınca serbest müteahhit olarak çalışmayı sürdürdü. Bu arada 1987-1989 yıllarında Türk Belediyecilik Derneği Başkanlığı'nı da yürüttü.

Aytaç Durak, İnşaat yüksek mühendisi olan iki kardeşiyle ortak olarak inşaat müteahhitliği yaparak Adana’ da 2 binin üzerinde konut inşa etti.

25 Mart 1984, 27 Mart 1994, 18 Nisan 1999 , 28 Mart 2004’teki ve 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde beş kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı.

29 Mart 2009 seçimlerinde de Adalet ve Kalkınma Partisi'nden yeniden aday gösterilmeyeceğini anlayınca 2008’in Aralık ayında istifa etti ve MHP’ye katıldı.

29 Mart 2009 Adana Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde MHP‘nin adayı olarak tekrar başkan seçildi.

Yolsuzluk iddiaları üzerine 2010 yılında Devlet Bahçeli'nin çağrısına uyarak MHP'den istifa etti.

Zamanın İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle Aytaç Durak‘ı açığa aldı.

Daha sonraki mahkeme safahatında Aytaç Durak, hakkındaki yolsuzluk iddialarından aklandı.