CiddiGazete- Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli'nin "HDP kapatılsın" çağrısına, "HDP'lilerin dokunulmazlık kaldırılsın" tavrıyla cevap veren AKP'nin, HDP milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinin TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu gündemine alınması konusundaki tutumunu gelecek hafta netleştirmesi bekleniyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Devlet Bahçeli'ye dün yaptığı ziyarette dokunulmazlık fezlekeleri de gündeme geldi. Erdoğan, önümüzdeki hafta yapılacak AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında görüşülmesi planlanan dokunulmazlık fezlekeleriyle ilgili Bahçeli ile fikir alışverişinde bulundu.

ENİS BERBEROĞLU DA LİSTEDE

Bahçeli'nin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması da istediği biliniyor. Kulislerde haklarında 2014'teki Kobani olayları nedeniyle fezleke düzenlenen 9 HDP milletvekilinin yanı sıra, Berberoğlu'nun fezlekesinin de Karma Komisyon gündemine alınabileceği konuşuluyor.

AKŞENER ve AĞIRALİOĞLU’NUN TUTUMU

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener; "Dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek vereceğiz" diyen Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu'nun aksine, partisinin tutumunu, "İyi Parti, milletin derdi konuşulmasın diye önüne getirilen fezlekelere, gözü kapalı el kaldırmaz. İyi Parti, o fezlekelerin önünü arkasını iyice okur. İyi Parti, Türk yargısının hazırladığı fezlekeye bakar, gereği neyse onu yapar" sözleriyle açıklıyor.

İki isim arasındaki tutum farkı, dokunulmazlıklar üzerinden parti içinde yeni bir çatlak yaşanıp yaşanmayacağı tartışması da başlattı.

‘SÖYLEM BİRLİĞİ’ KARARI

Eylül 2020'deki 2. Olağan Büyük Kongre sonrasında yaşanan kırılmanın bir benzerini yeniden yaşamak istemeyen İyi Parti'de, Ağıralioğlu'nun parti yönetiminde tartışılmadan böyle bir açıklama yapması "erken ve yanlış" olarak yorumlanıyor.

Edinilen bilgiye göre benzer bir durum yaşanmaması için, Akşener'in talimatı doğrultusunda parti yöneticileri ve milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili "söylem birliği" oluşturması kararlaştırıldı. Bu kapsamda da Akşener'in ifade ettiği gibi "fezlekelerin içeriğine göre tutum alınacağı"nın kamuoyuna anlatılması benimsendi.

İyi Parti kaynakları, seçmenin Akşener'in tutumuna destek verdiğini, Ağıralioğlu'na ise içeriğini görmeden peşinen tutum açıklaması sebebiyle tepki mesajları geldiğini öne sürüyor.

Bu nedenle de parti yöneticilerinin Ağıralioğlu'nun aksine daha temkinli bir dil kullanmaya başladığına dikkat çekiliyor.

YENİ SEÇMEN HESABI

İyi Parti'nin dokunulmazlık fezlekeleri konusundaki dikkatli tutumunun altında, AKP ve MHP'nin, muhalefeti parçalamaya dönük hesaplarını bozmak kadar, iktidar bloğundan kayabilecek yeni seçmeni ürkütmeme hesabı da yatıyor.

Parti oylarının yükseliş eğiliminde olduğuna işaret edilerek, "Seçmen dokunulmazlıkların siyasi amaçla gündeme getirildiğinin farkında. Ancak atılacak yanlış bir adım, gelebilecek yeni seçmeni kararından vazgeçirebilir. Bu konuda çok dikkatli bir dil ve yöntem izlememiz, teröristi koruyor algısı oluşturmamamız gerekiyor" görüşünün altı çiziliyor.

‘ADETA BİR İPİN ÜZERİNDE YÜRÜYORUZ’

Üst düzey bir parti yöneticisi fezlekeler konusunda nasıl bir noktada olduklarını şöyle özetliyor:

"Fezlekeler konusunda toptancı bir yaklaşım içinde olmayız. Biz öyle bir yerdeyiz ki adeta bir ipin üzerinde yürüyoruz. Biraz bir tarafa eğildiğimizde HDP'nin, teröristin koruyucusu durumuna düşme riski var. Ama öte yandan da iktidarın da oyununa gelmemeliyiz. Öyle bir bir siyaset uygulamalıyız ki partinin duruşuna zarar vermeyecek yaklaşım içinde olmalıyız."

GRUP KARARI ALINAMIYOR

Parti içinde yapılan değerlendirmelerde, AKP ve MHP oylarının dokunulmazlıkların kaldırılması için yeterli olduğu, ayrıca bu oylamalar için "grup kararı" da alınamadığından, oylamalarda milletvekillerinin serbest bırakılması düşünülüyor.

İyi Partili karma komisyon üyeleri için de benzer bir yöntem izlenecek ancak ilke olarak "dosya içeriğine göre" karar verilecek.

CHP'li Enis Berberoğlu'nun dokunulmazlık fezlekesi gündeme gelmesi halinde ise partideki ağırlıklı görüş "Hayır" oyu kullanılması yönünde.

Parti kaynakları, dokunulmazlıklar genel kurula geldiğinde, isteyen milletvekillerinin oylamaya katılabileceği gibi, mazereti olanlara da "oylamaya katıl baskısı" yapılmayacağını ifade ediyorlar.