CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de bugün saat 15.00’te başlayacak Kabine Toplantısı’nda ekonomi, dış politika ve savunma konularının yanı sıra coronavirüs salgını ile ilgili son gelişmeler de ele alınacak.

DOLARDAKİ ARTIŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası döviz kurlarındaki artış, kabinenin önemli gündem maddelerinden biri. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın konu hakkında kabine üyelerini bilgilendirecek.

SINIR ÖTESİ OPERASYON

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye'ye yönelik olası sınır ötesi operasyon mesajı sonrası bölgedeki son durum da toplantıda ele alınacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, durum değerlendirmesi yapacak. Toplantıda Suriye kuzeyinin yanı sıra Irak'ın kuzeyinde devam eden operasyonlar da gözden geçirilecek.

CORONAVİRÜS SALGINI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarına ilişkin kapsamlı bir sunum yapacak. Bilim Kurulu tavsiye kararlarını Kabine ile paylaşacak. Toplantıda yerli aşı çalışmalarındaki son durum ve olası ek tedbirler ele alınacak.

10 BÜYÜKELÇİNİN DURUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'ye Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerini "istenmeyen kişi" ilan etme açıklaması da kabinenin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu konuda kabineyi bilgilendirmesi bekleniyor.

BÜYÜKELÇİLERİN AÇIKLAMASI

10 ülkenin 18 Ekim'deki ortak açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

"Bugün, Osman Kavala'nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."

Açıklamaya ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda imza atmıştı.