CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da katıldığı bir şehit cenazesinde bir linç girişimine uğradı. Güvenlik ekiplerince çevredeki güvenli bir yere götürülen Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu ev saldırganlar tarafından taşlandı. Ankara Valiliği'nin "üzücü bir protesto" olarak nitelediği linç girişiminin ardından güvenlik önlemleri artırıldı, bölgeye takviye güvenlik ekibi gönderildi. CHP lideri, tutulduğu evden ancak 1 saat sonra çıkarılabildi. Linç girişimi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun CHP lideri ve partililer hakkında söylediklerini akıllara getirdi. Soylu, CHP'liler için "Onların gideceği bir adres var. O adresi de göstereceğiz. PKK mensuplarının cenazeleri var. Biz onları çok kısıtlı kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjan ayıracağız. Sandıkta beraberlerse cenazede de olacaklar" demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Ankara'nın Çubuk ilçesinde, Hakkâri'de Irak sınırında güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında çıkan çatışmada şehit olan er Yener Kırıkcı için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cenaze töreni sırasında ve sonrasında CHP lideri bir grubun linç girişimine maruz kaldı.

"YAKIN BU EVİ"

Hem cenaze töreni sırasında, hem de cenaze sonrasında büyük olayların çıktığı, yaşanan arbedede Kılıçdaroğlu tekmeli ve yumruklu saldırıya uğradığı öğrenildi. Polis ekipleri tarafından güvenli bir eve alınan Kılıçdaroğlu ancak 1 saat sonra evden çıkabildi. Kılıçdaroğlu 'güvenli' evdeyken dışarıda toplanan kalabalık "Yakın bu evi" sloganları attı.

Saldırganlar daha sonra "PKK dışarı" sloganları atarak CHP liderinin bulunduğu evi taşladı. Olayla ilgili sosyal medyaya düşen görüntülerde polisin evin çevresinde bulunan kalabalığa bir müdahale gerçekleştirmediği görülüyor. Olaylar gerçekleşirken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da aynı evde bulunduğu öğrenildi.

Evin dışında toplanan saldırganlar, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ve Çubuk Kaymakamı Uğur Sezer'in grubun dağılmasına yönelik yaptığı konuşmalara da tepki gösterdi.

"CENAZEYE BİBER GAZI SIKAMAYIZ"

CHP’nin Çubuk İlçe yöneticisi Can Kaderoğlu, olayları şöyle anlattı:

"CHP ilçe yönetimi olarak, şehit ailesinin evini ziyaret ettik. Başsağlığı dileklerimizi ilettik. Hiçbir sorun yaşanmadı. Bugünkü saldırıda da köyden ve bölgeden kimse dahil olmadı. Biraz önce köy muhtarı ile de görüştüm. Kendisi de olayları dışarıdan gelen bir ekibin organize ettiğini söylüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş cenazeye geldiğinde ufak tefek kimi tepkiler oldu ancak Kemal Bey geldikten sonra grup tepkilerini artırdı. Saldırı uzun sürdü. Fiziki saldırının yanı sıra taş, sopa atıldı, ellerine ne geldiyse attılar. Saldırıyı çeşitli yerlere yerleştirilmiş kişiler başlattı ve organize etti. Kılıçdaroğlu'nu yaklaşık 10 kişilik görevli korumalar, 20'den fazla partili grup ve çok az sayıda güvenlik görevlisi korumaya çalıştı. Ciddi bir güvenlik önlemi yoktu. Oradaki görevlilere grubun biber gazı kullanılarak dağıtılmasını söyledik ancak cenazeye biber gazı sıkamayız dendi. Saldırı sırasında cenaze işlemleri yapılmıyordu ve bir saldırı vardı. Bu yönde bir adım atılmadı. Kemal Bey'in arabasına ve saldırıdan sonra girdiğimiz eve saldırılar devam etti."

ANKARA VALİSİ İSTANBUL'DAYMIŞ!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, linç girişimini şöyle anlattı:

“Güvenlik kılıklı insan çoktu. Hiçbiri bizi korumaya yönelik adım atmadı. Emniyet Genel Müdürü vardı. Ankara İl Emniyet Müdürü de vardı. Polis kıyafeti, jandarma kıyafeti olan çok insan vardı. Ancak bizi korumak üzere bir girişimleri olmadı. Cenaze namazında dahi bizi taciz ettiler. Genel Başkanımıza vurmaya çalıştılar. ‘Bay Kemal’ buraya niye geldin şeklinde bağırıyorlardı. Bu işi yapanlar bu köyden, Çubuktan değil. Tamamen organize. Bunlar namaz kılmaya da gelmemişler. Şehidin cenaze namazında arkadan vurmaya çalıştılar. Biz kendi korumalarımız, Bülent Kuşoğlu, Mansur Yavaş, Levent Gök, Murat Emir, genel başkanı korumaya çalıştık. Genel başkan araca bineceği sırada aracı tahrip ettiler. Plakaya kader her şeyi biliyorlarmış. Burada derhal İçişleri Bakanı istifa etmelidir. Milli Savunma Bakanı oradaydı. Kendi şehidinin cenazesinde bu saldırgan tutuma göz yumdular. Vali İstanbul’daymış. Şehit cenazesi varken İstanbul’da ne işi var anlamadık. Saldırı tamamen organize bir linç girişimi. Kimsenin bu ülkeyi kimsenin bölmeye gücü yetmeyecek. Kendi tedbirini alamayan bir jandarma ve emniyet var. Sokakta masum eylemlere gaz sıkanlar nerede?”

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada "Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır" ifadesi kullanıldı.

VASİP ŞAHİN TV'DEN KONUŞTU

Ankara Valisi Vasip Şahin, NTV canlı yayınında "Maalesef cenaze töreni geleneğimize uygun olmayan olaylar yaşandı. Vatandaşlarımıza sağduyulu ve daha dikkatli olmaları çağrısında bulunuyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'yla ilgili tüm güvenlik önlemleri alındı. Hatta takviye gönderildi. Herhangi bir güvenlik sorunu bu saat itibariyle yok. Bu konuyla ilgili sorumlular hakkında, provokasyonda bulunan kişiler hakkında soruşturma işlemi başlatılacak. Kılıçdaroğlu ile görüşmedim ama irtibat halindeler. Olayın kendisi üzücü verici. Vatandaşlarımıza bizim cenaze geleneğimize dikkat etmelerini tavsiye ediyorum" dedi. Şahin, Kılıçdaroğlu'nun çevredeki bir vatandaşın evinde olduğunu belirtti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun uğradığı saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

CHP'de olağanüstü toplantı çağrısı yapılarak CHP'li yönetici ve vekiller Ankara'ya çağrıldı.