CiddiGazete- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tamamlandığında Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinden geçecek, 12 duraklı Ataköy-İkitelli Olimpiyat metro hattının, 2 istasyonluk bölümünü hizmete açtı. Hattın, Bahariye ve Masko İstasyonları’nın açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış töreninde TBMM Başkanvekili Haydar Akar, CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ve diğer davetliler katıldı.

Kılıçdaroğlu’nun İBB’nin hizmetlerinden örnekler de verdiği konuşmasının satır başları şöyle oldu:

AYNI ANDA 10 METRO HATTININ YAPIMI

“Aynı anda 10 metro hattının yapımını üstlenen dünyada başka bir büyükşehir belediyesi yok. Büyük bir metropol, güçlü bir metropol. Kaynak yetersizliğine rağmen veya azlığına rağmen, 10 metro inşaatını aynı anda sürdüren dünyadaki tek metropol. Ne yapacağız? Bununla gurur duyacağız. Var olan kaynakları, en verimli şekilde kullanıyor Başkan. Ne için? İstanbullular için. İstanbullular, çalıştıkları yerle evleri arasına arasındaki ulaşım hattını daha sağlıklı kursunlar, rahat gidip dönsünler diye.

BİR MİLYON 600 BİN HANEYE SOSYAL YARDIM

Sadece 10 metro hattının aynı anda yapımı değil aynı zamanda 1 milyon 600 bin haneye sosyal yardım yapılıyor. Bu da metropoller içinde dünyada bir rekordur. Aynı anda 10 metro hattını yapacaksınız, bunun masraflarını karşılayacaksınız aynı anda 1 milyon 600 bin haneye sosyal yardım götüreceksiniz. Bunun maliyeti de 1 milyar 200 milyon lira.

Ne diyorlardı? ‘Sakın ha CHP'li belediyeler oy vermeyin.’ Niçin? ‘Gelirlerse sosyal yardımları keserler.’ Ne oldu? Tam tersi oldu. Bizim insani duygularımızı bilmiyorlardı ve istismar ediyorlardı. Bu tablo tersyüz edildi, tuzla buz oldu.”

ÖĞRENCİLERE BURS

“Sadece 1 milyon 600 bin kişiye sosyal yardım mı yapılıyor? Hayır; 63 bin 186 öğrenciye de burs veriliyor. Yıllar yılı ne propagandası yaptılar? ‘Efendim, öğrencilere burs verilecekti de CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Belediyelerin burs vermesini engelledi.’

Hayır efendim, belediyeler isterlerse yapabilirler. Nitekim yapıyorlar. (Başkan, bu konuda da bir soruşturma geçirebilirsin.)

10 MİLYON METREKARELİK YEŞİL ALAN

Sadece burs değil; 10 milyon metrekarelik yeşil alan yaratıldı. İstanbul'un en çok ihtiyaç duyduğu, yeşil alan. Bu güzel kentte, bu görkemli kentte yeterince yeşil alan yoktu. Yeşil alanların tamamını neredeyse beton ormanına döndürdüler. Ama Başkan’ımız kararlı. Bu güzel kentin güzel insanlarına, yeşil alanlar yakışırdı. Çocuklar oralarda oynamalı, yaşlılar orada torunları ile beraber olabilmeli, insanlar oralardan nefes alabilmeli. Bir kentin güzelliği, yeşili ile ortaya çıkar. Bunu yaptı aynı zamanda. Bu da olağanüstü bir kazanım oldu İstanbullar için. Ayrıca, 4 milyon metrekarelik alanı da -yeşil alan dışında başka amaçlar için ayrılmışlardı- yeşil alanlara kattı. Bu da olağanüstü güzel bir olay.”

İSRAFA VE SAVURGANLIĞA ‘DUR’ DEMEK

İsrafa ve savurganlığa ‘dur’ denmesi, çok ama çok önemlidir. ‘İnançlarımızda israf haramdır’ diyoruz. Ama israf batağı içindeler. Bütün bunlar yapılırken, 4 milyar 200 milyon liralık tasarruf yaptı İBB Başkanı’mız. 4 milyar 200 milyon lira. Yapmayabilirdi, aynı israfa devam edebilirdi. Aynı debdebe olabilirdi. Ama ‘Hayır’ dedi. ‘Benim İstanbullara bir borcum var’ dedi. ‘Kul hakkı yemem, kul hakkı yedirmem’ dedi. ‘İsrafa son vereceğim’ dedi, 4 milyar 200 milyon liralık tasarruf yaptı. Bu tasarrufu yapıyor ki, 10 metro inşaatını aynı zamanda sürdürüyor.

HERKESE EŞİT HİZMET

Ayrıca bir şey daha yapıyoruz: Hiç kimsenin kimliğiyle, inancıyla, yaşam tarzıyla uğraşmıyoruz. Herkesin kimliği, başımızın üstüne, yaşam tarzı başımızın üstüne, inancı başımızın üstüne. İşine zamanında gidip gelecek mi? Ulaşımını sağlıyor muyuz? Evet. O zaman bu sorunun üzerine kilitleneceğiz. Bu metro inşaatlarının zaten yapım nedeni de budur.

‘Efendim, bize oy veren mahallelere daha fazla hizmet götürelim, oy vermeyen yerleri cezalandıralım.’ Eski anlayış bu anlayış. Bu anlayışı da yerle bir ettik. Oy versin, vermesin madem İstanbul’da yaşıyor, herkese eşit hizmet götürülecek. Ama yoksul mahallelerde pozitif ayrımcılık yapacağız. Onlar, kentin sağladığı bütün imkanlardan yararlanmak durumundalar.”

BİR SÜRE ÜCRETSİZ OLSUN TALEBİ

Açılışı yapılan hattın güzel bir hizmet olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, konuşmasını, “Sayın Başkan, sizi ve ekibinizi yürekten kutluyorum. Sizden bir isteğim var: Bu hattı da yine belli bir süre -10 gün mü olur, 15 gün mü olur, 1 hafta mı olur- ücretsiz yaparsanız, vatandaşın da ayağı alışmış olur. Bunu yaparsanız, çok mutlu olurum.

Biliyorum bunu yaptığınızda, yine diyecekler, ‘Vay elini arkaya attın, soruşturma. Vay efendim şunu yaptın, soruşturma. Vay efendim neden şu kadar gün bedava yaptın, yine soruşturma olacak. Bunların hepsi, vız gelir tırıs gider. İnandığın yolda devam et Sayın Başkan, inandığın yolda devam et. Ölçümüz nedir? Ölçümüz şudur arkadaşlar: Boğazdan aşağı haram lokma inmeyecek, bitti. Temel ölçümüz budur. Gerisinin hiçbir önemi yok”

Konuşmaların ardından Ataköy-İkitelli Olimpiyat metro hattının, 2 istasyonluk bölümünün açılışı gerçekleştirildi. Kurdele kesiminin ardından Bahariye İstasyonu’na geçen Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, perona indi. Yeni hizmete giren vagon önünde fotoğraf çektiren ikili, makinistlerle de sürücü bölümünde bir süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun Bahariye’den başlayan Masko İstasyonu’ndan geçen yolculuğu, İkitelli Sanayi İstasyonu’nda son buldu.