CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın daveti üzerine, bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidecek.

İki günlük ziyarette Türkiye ile BAE arasında 12 anlaşma imzalanacak.

TÜRKİYE İLE BAE ARASINDA NELER YAŞANDI?

Anlaşma imzalanacak seviyeye gelen ilişkilerin geçmişinde BAE için "15 Temmuz'un finansörü" suçlaması yer aldı. İşte Türkiye ile BAE arasında yaşanan gerginliklerden bazıları:

- Türkiye ile BAE sadece Mısır ve Doğu Akdeniz'de değil, birçok uluslararası kriz bölgesinde de karşı cephelerde yer aldı.

- İki ülke, Libya'da çıkan iç savaşta farklı noktalarda durdu.

- BAE ile birlikte 3 Arap ülkesi Katar'a ambargo kararı alırken, Türkiye yine farklı cephede yer aldı. 2017'de üç ülkenin ambargo kararı aldığı Katar'ın yardımına Türkiye koştu. Türkiye'den yapılan ihracatla Katar'a uygulanan ambargo kırılmaya çalışıldı.

- Bugün Türkiye'nin de katıldığı BAE'nin İsrail ile başlattığı normalleşme süreci de Ankara tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Hatta BAE ile İsrail arasında diplomatik ilişkiler hızlanırken, iki taraf arasında askeri anlaşmalar imzaladı.

- Türkiye, BAE'yi "Filistin davasını" satmakla suçladı.

- Türkiye 2020'de Prens Nahyan'ın önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan için kırmızı bülten talebinde bulundu.

- Muhammed Dahlan'a "15 Temmuz darbe girişimini finanse etmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçlamaları yöneltildi.

- İki ülke arasındaki son olay ise Türkiye'de organize suç örgütü lideri olmak suçundan aranan Sedat Peker'in bu ülkede bulunmasıyla yaşandı.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında çok sayıda suç isnadında bulunan Peker'in BAE'den yayınladığı videolar bir süre sonra kısıtlandı.

- BAE'nin özellikle Suriye'de yapılanan terör örgütü PKK ve türevlerine "insani yardım" adı altında silah temin etmesi, AKP'ye yakın medyada eleştirildi.