23 Haziran'da tekrarlanan ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği İstanbul seçimlerinin ardından araştırma şirketi KONDA, "23 Haziran 2019 Sandık Analizi ve Seçmen Profilleri" raporunu açıkladı.

KONDA, seçim öncesi İmamoğlu'nun yüzde 54, Yıldırım'ın ise yüzde 45 oy alacağını tahmin etmişti.

Bu çalışmada 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri ile 31 Mart ve 23 Haziran 2019 Yerel Seçimleri'ne ait sonuçların sayısal analizini sunan KONDA, raporun odak noktasına İstanbul'daki oy geçişleri ve parti tabanlarının seçim katılımını aldı.

Raporda yer alan veriler özetle şöyle:

MHP seçmeninin sadece üçte biri Yıldırım'a oy verdi

- 2019 Mart seçimlerinde MHP'li seçmenlerin yarısından azı Binali Yıldırım'a oy vermişti.

- Haziran ayında bu destek daha da zayıfladı ve MHP seçmenlerinin sadece üçte biri Binali Yıldırım'a oy verdi.

- MHP seçmenlerinin çoğunluğu ikinci seçimde Ekrem İmamoğlu lehine oy kullandı.

- 31 Mart öncesinde yapılan saha çalışmasıyla 23 Haziran öncesi yapılan çalışmayı karşılaştırdığımızda MHP'lilerden İmamoğlu'na giden oyların oranının yüzde 11'den yüzde 28'e çıktığını görüyoruz.

- Oy geçişi modeline göre, AK Parti'ye oy veren seçmenlerin yüzde 3,5'u Haziran'da İmamoğlu'na oy verdi.

- İstanbul Mart seçimlerinde oy kullanmayıp Haziran'da sandığa giden tüm seçmenlerin İmamoğlu'na oy verdiğini ve Yıldırım dışındaki adayların kaybettiği tüm oyların da yine İmamoğlu lehine kullanıldığını varsaysak bile, İmamoğlu'nun oylarındaki artışı Yıldırım'dan oy geçişi olmadan açıklamak mümkün değil.

- Mart seçimlerinde ağırlıklı olarak kendi adaylarını destekleyen Saadet Partisi seçmenleri Haziran seçimlerinde İmamoğlu lehine oy kullandı.

- HDP seçmenleri arasında İmamoğlu'nu destekleme kararı ortaya çıkmadan önce sadece yüzde 53'ü İmamoğlu'nu desteklerken, bu oran bir sonraki araştırmada yüzde 90 mertebesine çıkmış durumda.

- İmamoğlu'nun oyu gençler arasında yüzde 37'den yüzde 58'e çıkıyor.

- Diğer yandan Binali Yıldırım'ın sene başında tüm kümelerde eşit oranda tercih edilirken, sadece 49 yaş ve üzeri grubunda aynı oranı koruyabildiğini tespit ediyoruz.