CiddiGazete- "Yaptığım bağışı geri verin" diyerek İyi Parti'den istifa eden Ruhat Mengi, Koray Aydın'la son bir ayda 3. röportajını gerçekleştirdi.

Güncel konuları değerlendiren İyi Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, AKP'nin yeni parti kurması için teşvik ettiği Tansu Çiller için "Erdoğan'ın emir eri" ifadesini kullandı.

Koray Aydın'ın, Ruhat Mengi'nin sorularına verdiği cevaplar şöyle:

CHP İLE İYİ PARTİ ARASINDA ANLAŞMAZLIK VAR MI?

- Millet İttifakı partileri öyle Cumhur İttifakı partileri gibi "tek parti" havasında hareket etmiyorlar. Her partinin aynı konuda farklı söylemleri ve çözüm yolları olabilir, bunlar çok doğaldır ve böyle kabul edilmesi lazım. Parti sözcülerinin zaman zaman yaptıkları açıklamaları "Acaba Millet İttifakı'nda bir sıkıntı mı var" şeklinde algılamak doğru değildir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun "Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan geçer" sözü üzerine Genel Başkan Yardımcımız Sayın Yavuz Ağıralioğlu'nun yaptığı "Demokrasi ve hukukun yegane adresi TBMM'dir, Ankara'dır" açıklaması üzerine bu söylenti çıktı. Bu açıklamayı doğrudan Sayın Kılıçdaroğlu'na bir cevap olarak değil, sorunların çözümünde TBMM'nin vazgeçilmez yerinin herkese hatırlatılması olarak değerlendirmek gerekir. Millet İttifakı'nda bir çözülme, bir dağılma, bölünme bekleyenler bence boşuna hevesleniyorlar, öyle bir durumun olma ihtimalini şu anda hiç görmüyorum.

- Medyada söylenenleri dikkate alarak yolumuza devam edemeyiz, biz ciddi bir iş yapıyoruz, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bir kararlılık söz konusu, parti liderlerinin bence bu konuda muazzam bir fedakarlıkları var. Altı partinin bir araya gelerek Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'le ilgili yapmış olduğu çalışma, Türk siyasi tarihinde şu ana kadar görülmemiş bir durumdur. Türkiye'nin geleceğine el koyma iradesi var, bu kötü gidişata son verme kararlılığı var, buna uygun hareket edilecek bir inanç birliği de var.

- CHP ile İYİ Parti'nin oy toplamı, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin çok üstünde. Aradaki fark gittikçe de açılıyor. Bizim yaptırdığımız araştırmalarda da iki partinin toplamı 43 ve 45 bandına ulaşmış vaziyette ve daha buna katılanlar olacak. Dolayısıyla toplumun kabulü olabilecek bir aday etrafında birleşildiği takdirde -bu konuda bir zorluk olacağını da düşünmüyorum- Millet İttifakı seçimi çok rahat kazanacaktır. Çünkü AK Parti değil arayı kapamak, şu anda devamlı aranın açıldığı bir süreci yaşıyoruz.

"ERDOĞAN DA SEÇİM İSTİYOR AMA..."

- Aslında hemen seçim yapmak istiyor, çünkü her geçen günün çok da aleyhine olabileceğinin tespitini yapmış durumda fakat hemen seçim kararı alabilecek ortamı henüz sağlayamadığı için böyle bir adım atmakta sıkıntı çektiğini görüyorum. AK Parti'nin bu işleri düzeltme imkanı ve şansı yok ama Recep Tayyip Erdoğan çevresi tarafından bunun aksine inandırılmış. Eğer TÜİK rakamlarıyla "Bu işi düzelttik" diyerek bir seçim hayali kuruyorlarsa onun da tutmayacağını bilmeleri lazım. Yeni TÜİK Başkanı'nın şu anda verdiği rakamlar, verebileceği en alt rakamlar, enflasyon rakamlarının şu anda yüzde 80'lerde olduğunu iddia eden araştırmalar var. Bugün bunu yapana, yarın onların seçim stratejilerine göre atması gereken adımların iktidar tarafından çok rahat attırılacağı görülüyor, çünkü artık TÜİK toplum nezdinde itibarını kaybetmiş, söylediğini tepeden emir alarak yapan bir mekanizma haline dönüşmüştür.

DEVLET BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMLARI

- Şaka gibi bir şey bu. Konuyla ilgili, bir dernek üzerinden devam eden bir soruşturma var, açılan davada tutuklu bulunan 3 kişi var, bunlardan biri AK Parti üyesi, daha neyin irtibatından, iltisakından bahsedeceksiniz? Bir çukurun içine düştüler, debelenip duruyorlar. Mesele bu konudan başladı, "Karda yemeğe gitti" diyerek devam ettiriliyor. Bunlar dili ötekileştiren ve kutuplaşmada zirveye çıktığımız bir seçimi bize yaşatacaklar, bunu görebiliyoruz. Trabzon olayından sonra ağız düzeltmeye başladılar, bir çocuğu bu işe alet eden anlayışın millet nezdinde bir karşılığı olmadığı görüldü. Seçim süresi de yaklaştı, ortalığın daha fazla karışacağı bir sürece gireceğimizi düşünüyorum. Ekonomiyi daha da yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar.

"İSTANBUL SEÇİMİNDE OLDUĞU GİBİ BİR SONUÇ ÇIKACAKTIR"

- İki ittifak dışında HDP'nin de aday çıkarma ihtimali var. Ben, ekonomik sıkıntılardan dolayı isyan noktasına gelmiş milyonlarca insanın kendi katma değerlerini de içinde yaratarak aynı İstanbul seçiminde olduğu gibi bir sonucun ortaya çıkacağına inanıyorum. Her gün ‘imdat' sesi artıyor, her gün ‘yeter artık' sözü daha da artıyor. Dolayısıyla, toplumsal tepkinin bu kadar büyüdüğü bir dönem şartları içerisinde AK Parti'nin ve kurduğu Cumhur İttifakı'nın bir geleceği olmadığını siyaseten görebiliyorum."

"ATATÜRK'ÜN DEĞERLERİNİ ANLAYAN MUAZZAM BİR KİTLE OLUŞTU"

- Bu yapılanlar tam tersine Atatürk sevgisinin zirve yapmasına neden oluyor. Şu anda çok şuurlu bir şekilde Atatürk'ün değerini anlayan muazzam bir kitle oluştu. Bu manada ülkeye bir iyilik yaptıklarını düşünüyorum, uyuyan bir Atatürkçü kesim vardı, okumuyordu, araştırmıyordu, şimdi mecburiyetten araştırmak zorunda kaldılar.

"ÇARESİZLİK İÇİNDELER"

- Aslında Ocak ayı enflasyonu, söylenen 48.69'dan çok yukarıda. Yeni başkan kırpa kırpa bu rakama getirebilmiş. TÜİK rakamlarıyla istediğiniz kadar oynayın, oynanmış rakamların bile alarm zilleri çaldığı tablo karşısında aciz duruma düşmüş bir iktidar portresiyle karşı karşıyayız ve bu şartlar altında Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmeyen adımları atması da bunlardan kaynaklanıyor. Merkez Bankası'nın eksi bakiyede olduğu, devlet bütçesinin büyük açıklar verdiği, kara günler için saklanmış olan ihtiyat akçesinin daha iki sene evvelinden kullanılıp tüketildiği, dış borcumuzun döviz cinsinden sürekli büyüdüğü bir Türkiye tablosunda, uygun adımlar atmak konusunda sıkıntı çeken bir iktidar durumundalar. Bunlar 20 yıllık iktidarları döneminde, muhalefetin getirmiş olduğu bütün tekliflere ret oyu verdiler. Yapılması gereken, bu insafsız zamların geri alınması ve en azından açıkladıkları bu enflasyon rakamlarına çekilmesidir. Bunu yapamayacak, çünkü ülkeyi öyle bir ekonomik çöküntüyle karşı karşıya bıraktılar ki çaresizlik içindeler.

- Sayın Erdoğan adeta saray koleksiyoneri gibi davranıyor, ilave edilenlerle beraber herhalde 16 saray oldu. Araştırdım, bu özelliklere sahip, saray koleksiyoneri bir başka ülke yok. Erdoğan, bu konuda dünyada alay konusu haline gelen, şatafata düşkün bir profil çizmiştir. Bu, bizim en çok üzerinde durduğumuz konu.

"İYİ PARTİ'NİN OYUNU KIRMAK İÇİN ÇİLLER'E PARTİ KURDURMA PEŞİNDE"

- Böyle bir partiyi kurmak istiyorlar ve bol vaatlerle insanları çekmeye çalışıyorlar. Bu partinin görev alanı, tek hedefi sadece İYİ Parti'dir, yüzde yüz böyledir, bunun şüphesi yok. Tansu Çiller, AK Parti'den oy koparan İYİ Parti'nin oylarını kırmaya çalışmak için Erdoğan tarafından görevlendirilmiş, "İYİ Parti'nin bulunduğu yerde ne yapabilirsen kardır" anlayışıyla iktidar tarafından desteklenen, maddi imkanları iktidar tarafından sağlanan bir proje kişisidir. Kuracağı parti de böyle bir projenin partisidir. Ama şu anda parti kuracak zemini inşa edemedi çünkü görüşme yaptığı insanların yüzde 97'sinden karşılık alamıyor. Bu bakımdan, parti kursa bile sadece genel merkezi olan bir tabela partisi gibi olur. Şu anda siyasi alanda boşluk yok, Tansu Çiller'in de itibarı yok, ciddiye alan da yok. Biz de parti olarak ciddiye almıyoruz. Ben bu konuyu takip ediyorum, gördüğüm kadarıyla; sıfır diyecektim ama iyi bir rakam olur, ekside. O şu anda Recep Tayyip Erdoğan'ın emir eri pozisyonunda biridir, siyasal görevi Tayyip Erdoğan'ın verdiği görevdir. Benim tavsiyem; boşuna bu işlerle uğraşmasın, evine gitsin, evinde otursun, onun Türkiye'de artık yapacağı bir şey de kalmamıştır. Böyle ısmarlama kişilerin, Cumhurbaşkanı'ndan destek alarak siyaset yapmalarına payanda olacak insan sayısı kalmadı, oradan bir parti çıkmaz, konuşmaya bile gerek yok.