CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "külliye" müjdesiyle KKTC'ye yaptığı ziyaret, Kıbrıs Türk'ünün sembol ismi merhum Rauf Denktaş'la yaşadığı gerginliği akıllara getirdi.

2004 yılında Annan Planı oylamasından önce resmi bir ziyaret için Japonya'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs lideri Rauf Denktaş’ı sert bir dille eleştirdi ve "Ne anlatacaksan Kıbrıs'ta anlat" dedi.

Erdoğan, Japonya'ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Denktaş'ın eleştirilerini Türkiye'de dile getirmesine tepki gösterdi ve Rauf Denktaş'ın Türkiye'ye gelerek bazı "marjinal" gruplarla birlikte toplantılar yapmasını üzüntüyle izlediğini belirtti.

Başbakan Erdoğan ayrıca, bugüne kadar Türkiye'den başka, dünyanın tanımadığı bir KKTC varken, şimdi iki kurucu devletli bir yapıya kavuşulacağını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Erdoğan’ın "Kıbrıs'ta konuşsun" açıklamasının ardından artık "Zannedersem burada faaliyete geçmemiz lazım" diye konuştu.

Denktaş ayrıca, Türk hükümetine Annan planına ilişkin her bilginin verilmediğini belirtti ve Erdoğan'ın Kıbrıs konusunda kandırıldığını savundu.

Kuzey Kıbrıs lideri konuşmasında hükümeti de eleştirerek, "Türk hükümeti daha önce çizilen milli siyasetin dışına çıkmıştır" dedi.

Erdoğan ise Denktaş’ın, "Erdoğan kandırılmıştır" sözlerine karşılık, "Ben söylenmesi gerekenleri söyledim" dedi.

Denktaş o dönem, Türkiye'de ülkücülerin ağırlıkta olduğu gruplarla toplantılar düzenleyip, Annan Planı'nın Kıbrıs'ta Türk varlığını yok etmek üzere kurgulandığını söyledi. KKTC tarafının kabul ettiği, Rum tarafının red oyu verdiği Annan Planı, referandum sonucu kabul edilmedi ve Kıbrıs'taki Türk varlığı yok olmaktan kurtuldu.

DEVLET BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

"Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs'ta, kendi ifadesiyle söyleyecek olursak, attığı sözde cesur adımlar nihayetinde duvara toslamıştır" diyen Devlet Bahçeli, "Gerçekten de AKP hükümeti Kıbrıs'ta hiçbir milli vicdan tarafından düşünülemeyecek, akla ve hayale gelmeyecek çürümüş hamleler yapmış, bunlar da yalnızca Rumların işine yaramıştır. Başbakan Erdoğan'ın 'çöz ve yaşat' sloganı Rum tezlerini tahkim etmiş, bu kapsamda Kıbrıs Türklüğü çözümsüzlüğün, anlaşmazlığın ve ihtilafın tarafı olarak utanmadan sunulmuştur" dedi.

ERDOĞAN KOVDU, TÜRK MİLLİYETÇİLERİ SAHİP ÇIKTI

Merhum Rauf Denktaş o dönem, Türkiye'nin farklı illerinde düzenlenen etkinliklerde Türk'ün Kıbrıs mücadelesini anlattı ve kamuoyu oluşturdu. Denktaş'ı o dönem Türkiye'de ağırlayanlar arasında ciddigazete.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kanbur da yer aldı.