CiddiGazete- Gazipaşa Belediye Meclisi'ne sunulan "Fırat Yılmaz Çakıroğlu" isminin yeni bir sokağa verilme talebi, CHP ve İyi Partili meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

"Ret" gerekçesi olarak, 2015 yılında Ege Üniversitesi Kampüsü'nde, PKK'lı Nurullah Semo tarafından bıçaklanarak şehit edilen tarih bölümü öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun "siyasi bir kişilik" olması gösterildi.

Ülkücü tabanın oylarıyla Meclis'e giren üyelerin irade ortaya koyamadan düşkün bir tavırla teslim olmaları, oy aldıkları kesim tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

BAŞKANA GÖRE "HABER DEĞERİ YOK!"

Telefonla ulaştığımız İyi Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Osman Nuri Yılmaz, Belediye Meclisi'nde verilen "ret" kararının "haber değeri" olmadığını savunarak, "büyütülmemesini" söyledi. Yılmaz, kararın yerel siyasetle ilgili olduğunu, geneli ilgilendirmediğini ifade etti.

BOLU BELEDİYE BAŞKANI CHP'Lİ TANJU ÖZCAN ONAY VERDİ, "ŞEHİT" DEDİ

Gazipaşa Belediye Meclisi'nde CHP ve İyi Partili üyelerin "Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu" alerjisi tepki çekerken, CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın ders niteliğindeki konuşması akıllara geldi.

Tanju Özcan, 6 Ekim 2020 tarihinde Belediye Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Fırat Yılmaz Çakıroğlu" isminin bir caddeye verilmesi kararıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

- Bizim pek çok kararımız valilik onayına tabi değil. Ancak sokaklar, caddeler ve meydanlar ile ilgili isim değişiklikleri ve isim konulmasında valilik onayı gerekiyor.

- Bize de hem MHP'i hem de İyi Partili arkadaşlarımız aynı mahiyette bir önerge vermişlerdi.

- Meclisimiz de "Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu" isminin verilmesi konusunu oy birliğiyle kabul etmişti.

- Ancak Valilik "resmi anlamda bir şehitlik unvanı olmadığı" gerekçesiyle "şehit" ibaresinin kullanılamayacağını söyledi.

- Burada valilik kendi mevzuatına göre haklı olabilir.

- Biz bunu "Fırat Yılmaz Çakıroğlu" olarak oylamak zorundayız ama burasının tabelası takılırken arkadaşlarımız "şehit" ibaresini eklerlerse de biz bundan rahatsız olmayız.

- Resmi adı "Fırat Yılmaz Çakıroğlu" olsun ama tabelada hepimizin arzu ettiği gibi olsun.

- Çünkü biz Fırat Çakıroğlu'nu "şehit" olarak değerlendiriyoruz.

- Bütün meclis de aynı iradeyi ortaya koydu.

AKP'DEN İKİ YÜZLÜ SİYASET

Gazipaşa'daki önergede imzası bulunan AKP, iki yüzlü tavrını burada da sürdürdü. Daha önce Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ismi Pınarbaşı Belediyesi tarafından bir sokağa verilmiş ancak Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AKP'li üyelerin oylarıyla karar reddedilmişti.

O dönem MHP Kayseri İl Başkanı olan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, bugün destek verdikleri AKP'ye ateş püskürmüş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

- Ege Üniversitesi'nde PKK'lı hainlerce şehit edilen yiğidimiz Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun adı Pınarbaşı Belediye Meclisi'nin oybirliği ile Pınarbaşı ilçemizde bir sokağa verilmişken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki AKP'liler önce komisyonda daha sonra da mecliste oy çokluğundan aldıkları güçle bunu reddetmişlerdir.

- PKK'lılar tarafından canına kıyılan bir gencin adının bir sokağa verilmesinden kimler neden rahatsız olabilir?

- Kendi taleplerini bekletmeden hayata geçiren AKP'lilerin bu tutumu, şehri germekten ve ülkücüleri kışkırtmaktan öteye gitmeyecektir.

- Fırat'ımızın adını o sokağa vereceğimizi ilan edip tavrımızı da açık ve net bir şekilde "Yüreği yeten varsa, gelsin o tabelayı oradan kaldırsın" diyerek koyduk.

- Biz Büyükşehir Belediyesi'nin bu partizanca tavrından vazgeçeceğini umarken, Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada "Çakıroğlu Şehit değildir, kimse bunu bize dayatamaz" cümlesiyle özetlenecek küstah ifadelere yer verilmiştir.

- Bir kez daha gördük ki PKK'nın Meclis'e girmesi sonrası hamaset yapıp, milliyetçilik rolü oynayanların bilinçaltındaki bakış açıları bu olay ile bir kez daha ortaya çıkmıştır.

- Biz Fırat'ımızın adını o sokağa asacağız, bir kez daha tekrar ediyorum, yüreği yeten varsa, gelsin o tabelayı oradan kaldırsın.

FIRAT ÇAKIROĞLU İSMİ NERELERDE YAŞIYOR

Fırat Yılmaz Çakıroğlu Caddesi- Ankara Büyükşehir Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Yozgat Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Hatıra Ormanı- Etimesgut Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Sokağı- Osmaniye- Kadirli Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Kocaeli- Körfez Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Kahramanmaraş- Afşin Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Kavşağı- Manisa Büyükşehir Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Yozgat- Sorgun Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Parkı- Denizli- Pamukkale Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Bolu Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Kahramanmaraş Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Çanakkale- Biga Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Parkı- İzmir- Kınık Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Caddesi- Osmaniye Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Sokağı- Çorum Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Sokağı- Silivri Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Sokağı- Aydın- Efeler Belediyesi

Fırat Yılmaz Çakıroğlu Spor Kompleksi- İzmir- Menderes Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Parkı- İzmir- Aliağa Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Sokağı- Aydın- Kuşadası Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Parkı- Aydın- Nazilli Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Üstgeçiti- İzmit- Karamürsel Belediyesi

Fırat Çakıroğlu Üstgeçiti- İzmit- Derince Belediyesi

Fırat Yılmaz Çakıroğlu İlkokulu- İzmir- Bornova (MEB)