CİDDİGAZETE

İYİ Parti'nin Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ndeki 3. olağanüstü genel kurulu olaylı geçti. Parti yönetimini tamamen genel başkana bağlayan ve kurulları by pass eden yeni tüzük maddeleri üyeler arasında sert tartışmalara neden oldu. Bazı maddeler, açık oylama yapılmasına rağmen kabul edilmedi.

Üyeliğe kabul ve üyelikten çıkartılmayla ilgili yetkilendirmeyi düzenleyen madde üyeler tarafından kabul edilmeyince Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, elemanlarıyla birlikte kongreyi terk etti.

Salonda el kaldıran kişilerin delege olup olmadığının tespitini istemek için divan başkanlığına dilekçe vermeye hazırlanan Üst Kurul Delegesi Ömer Faruk Özal, Koray Aydın'ın elemanları tarafından salon dışında dilekçe yazarken darp edildi. Arkadaşlarının saldırıya uğradığını öğrenen partililer olaya müdahale etmek için salondan çıkınca polis ekipleri araya girdi.

Genel kurulda konuşma yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in gündemi ise İstanbul seçimleri oldu.

Akşener, "Minareyi çaldılar, kılıfı 250 sayfa. İspatlanmış, belgelenmiş bir tek çalma çırpma yok. Şunu açıkça ortaya koyalım, darbenin gerekçesi olmaz. Darbe darbedir. YSK'nin açıkladığı şey gerekçeli karar değil darbe bildirisidir. Yüzlerce sayfa yazıp da söyleyemedikleri şey şudur: 'Ne yapsaydık yani? Sayın Erdoğan talimat verdi, biz de mecburen iptal ettik.' Mesele bu kadar açık" dedi.

'SARAY, KARA DELİK GİBİ, HER ŞEYİ YUTUYOR'

AK Parti yönetimine dair eleştirilerini sürdüren İYİ Parti Gene Başkanı, "Ülkenin haline bakın: Belediyeler yağmalanmış. Bakanlıklar arpalık olmuş. Yargı, çay bahçesi, Saray ise kara delik gibi ne varsa yutuyor. YSK adeta AK Parti seçim işleri başkanlığı İktidar adeta sandık darbecisi. Ortağı da onun 'hınk' deyicisi. Bir de damat var ki düşman başına. Bastığı yerde ot bitmiyor. Tablo ne yazık ki bu. İktidarın bu tabloyu değiştirmek için herhangi bir çabası da yok" diye konuştu.

BANDIRMA VAPURU OLSUN İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "82 milyon aynı gemideyiz" sözlerine de değinen Akşener, şu ifadeleri kullandı: "Aynı gemideyiz diye sessiz mi kalalım? 'Gemiyi ne güzel batırıyorsunuz' diyerek alkış mı tutalım? Doğrudur, hepimiz aynı gemideyiz. Ama biz, bu gemi milleti selamete çıkaracak bir Bandırma Vapuru olsun diyoruz. Biz, Türkiye gemisi Nuh’un gemisi olsun, insanlığa umut olsun istiyoruz. Bu yüzden de bu gemiyi batırmanıza izin vermeyeceğiz."

HASAN SEYMEN'DEN KONGRE DEĞERLENDİRMESİ

Olağanüstü kurultayda delegenin onayına sunulan ve kabul edilen tüzük değişikliğine ilişkin bilgi veren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, değişikliğin büyük bölümünün imla ve cümle düşüklüğü olan maddeler üzerinde yapıldığını söyledi.

Kurultayla, genel başkana, Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi olmayan 3 parti üyesini, Başkanlık Divanı'na atama yetkisi verildiğini belirten Seymen, tüzükte yer alan kadın kotasının aynen korunduğunu vurguladı.

Tüzükte yapılan düzenlemeyle kadın kolları kurulmasına olanak tanındığını vurgulayan Seymen, ancak bunun mecbur olmadığını, gerek görülmesi ve talep edilmesi halinde kurulacağını, isminin de istenildiği gibi konulabileceğini belirtti.

Kurultayda, Hazine yardımının teşkilata daha adil dağıtılmasıyla ilgili değişikliğin de yapıldığını ifade eden Seymen, belirlenen formülü, "Şehir nüfusu/ülke nüfusu, şehirdeki üye sayısı/partinin toplam üye sayısı, partinin o şehirde aldığı oy/Türkiye genelinde aldığı oy" olarak açıkladı.

Seymen 80 olan GİK üye sayısının 50'ye indirilmesine karar verildiğini, ancak bu değişikliğin yapılacak ilk kurultayda delegenin onayına sunulacağını söyledi.

Kurultayın Türkiye'nin son 25 yılında yapılan en demokratik tüzük kurultayı olduğunu ifade eden Seymen, "Parti tüzüğümüzün 65 maddesinde değişiklik ve düzenleme yapıldı. Kurultayda söz almak isteyen her delegeye söz verildi, her madde açık şekilde tartışıldı" dedi.

ÜÇÜNCÜ MADDEYİ DEĞİŞMESİNE DELEGE İZİN VERMEDİ

Bu arada parti yetkililerinden edinilen bilgiye göre kurultayda, tüzükten çıkarılmak istenen "Genel Hükümler" başlıklı üçüncü madde yaşanan itirazlar üzerine mevcut haliyle tüzükte kaldı.

Tüzükte üçüncü madde, "İYİ Parti, gücünü milletten alan bir siyasi kuruluştur. İYİ Parti'nin sahibi aziz Türk milleti ve parti üyeleridir. İYİ Parti, her Türk vatandaşının hak ve hukukunu gözetmeyi ve korumayı görev olarak kabul eder. Birden fazla üyeyi içerecek şekilde kayıt yenileme, iptal, silme veya benzeri adlar altında parti üyeliğinden topluca çıkarma veya toplu olarak disipline sevk etme kararı partinin hiçbir yetkili kurulu veya temsilcisi tarafından alınamaz. Parti üyeliğini engelleyici, zorlaştırıcı tedbirlere başvurulamaz" şeklinde yer alıyor.

Bu maddenin değiştirilerek, partiden toplu üye kayıdı silme yetkisinin genel başkana tanınması maddesi, delegelerden büyük tepki aldı ve kabul edilmedi.