CiddiGazete- CNNTürk’te Uğur Önver’in sunduğu A’dan Z’ye programına katılan gazeteci Saygı Öztürk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında söylediği sözlerin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bundan sonraki tutumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Öztürk’ün değerlendirmeleri özetle şöyle:

“Daha önce de Meral Akşener cumhurbaşkanı adayı olmuştu. Yeniden aday olabilir. Ama partisinden daha düşük oy aldığı da bilinen bir durum. Yani Meral Hanım'ın o zamanki hesapları pek tutmadı. Öngörülen oy oranlarına yaklaşamadı. Orada bütün hedef seçimin ikinci tura kalmasını sağlamaktı. Eğer ikinci tura kalsaydı seçimde belki de Millet İttifakı’nın adayı seçimi kazanabilirdi.

‘NEDEN ADAY OLMASIN?’

Meral Hanım neden cumhurbaşkanı adayı olmasın? Millet İttifakı’nın bir üyesi. Partisinin genel başkanı. Yakın zamanda CHP ile sorunlu bir hali yok. Başından beri de CHP'nin istediği güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana. Böyle bir mücadelenin içinde yer aldığına göre Meral Hanım’ın da Millet İttifakı’nın adayı olarak gösterilmesi de mümkün. CHP'lilerin de buna hemen karşı çıkma gibi durumları olamayabilir.

‘SENARYOLAR PEK GERÇEKÇİ DEĞİL’

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılma tarihi 2023. Şu anda ‘Adayımız falancadır’ diye de kimsenin ortaya çıkacağını da zannetmiyorum. Siyasi partiler bu konuda bir araya gelip bir değerlendirme de gündemde yok. Biz gazeteciler konuşuyoruz ama siyasi partiler bunu konuşmuyor.

Şu andaki senaryolar pek gerçekçi değil. Tek gerçek olan şudur: Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı kesin. O isim de Recep Tayyip Erdoğan. Ama diğer partilerin bu konuyla ilgili tavırları nedir? Bunların belirsizliği devam ediyor. Ortada bir seçim gündemi olmadığı için bu konular da tartışılmıyor.

‘PARTİDE KALMA OLASILIĞI AZALIYOR’

Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı, Meral Akşener'in adaylığı seçimden yaklaşık 45 gün önce belli olmuştu. Muharrem İnce'nin bugünkü haliyle, bu şekilde adım atmaya devam ederse partide kalma olasılığı da azalıyor. İnce'nin kendisine göre bir takım stratejileri var. ‘Muharrem İnce mağdurları oynuyor, şantaj yapıyor’ yorumları da yapılıyor. İnce ile kendisi ile görüştüğümüzde bir partinin genel başkanının cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini söylemişti. CHP'de bazı grupların birbirlerine güvensizliği de söz konusu. Bu da sağlıklı adımların atmasına engel olabiliyor.”