CiddiGazete- MetroPOLL Araştırma Şirketi kurucusu Özer Sencar, dün köşesinde paylaştığı veriler nedeniyle Halk TV'den İsmail Saymaz'a tepki gösterdi.

Gazetecinin kendi bilgileri ve izinleri dışında temin ettiği rapora ait verileri çok yanlış bir şekilde aktardığını söyleyen Sencar, "Yapılan yanlış aktarmalar haklı olarak okuyucuların tepkisini çekmiştir. Onun adına biz özür diliyoruz" dedi.

'VERİLERİN HESAPLAMA HATASINI KABUL EDİYORUM'

Saymaz'ın buna cevabı şöyle oldu:

"Özer Bey, her ay onlarca parti, belediye ve bireye verilen anketi temin etmek zor değil. Aleniyet kazandığını ve izin gerekmediğini düşündüm. Ancak verilerin hesaplama hatasını kabul ediyorum. Birkaç saat içersinde düzelttiysem de hata hatadır. Sizden ve okurlardan özür diliyorum."

YANLIŞLIK NEREDEYDİ?

Söz konusu "yanlışlık" siyasi partilerin oy oranında yaşandı. Saymaz'ın "kararsızlar dağıtıldıktan sonra" diyerek verdiği oranlar, "Mevcut partiler arasından birini tercih etmek zorunda kalsanız hangisini tercih ederdiniz?" sorusuna verilen cevaplara aitmiş.

Verilerin ilgili kısmı düzeltilince sonuçlar şöyle oldu:

"Kararsızlar dağıtılmadan önceki oranlar şöyle: AK Parti yüzde 23.9, CHP yüzde 20.3, İYİ Parti yüzde 10.5, HDP yüzde 8.8, MHP yüzde 3.9, DEVA yüzde 1.9

Araştırmada kararsız ve cevapsızlara "Mevcut partiler arasından birini tercih etmek zorunda kalsanız hangisini tercih ederdiniz?" sorusu yöneltildi. Bu soru üzerine kararsızlardan bir kısmı yanıt hakkını kullandı. Yanıtlar ışığında tablo şöyle şekillendi: AK Parti yüzde 26.2, CHP yüzde 21.4, İYİ Parti yüzde 10.9, HDP yüzde 9.1, MHP yüzde 4.2, DEVA da yüzde 2.2

Kararsızlar, protesto oy ve "cevap yok" oransal olarak dağıtıldığında ise AK Parti yüzde 33.2, CHP 27.1, İYİ Parti 13.8, HDP 11.5, MHP 5.3, DEVA 2.8."