CiddiGazete- 2016 yılı MHP tarihinin en çalkantılı dönemi oldu. Olağanüstü genel kurul talebiyle başlayan süreç, yeni bir parti doğurmanın yanısıra, Devlet Bahçeli ve ekibini de AKP çatısı altına sürükledi.

Fotoğraflar: ciddigazete.com arşivi

Siyasi tarihimize MHP'nin "15 Mayıs tarla kongresi" olarak geçen sürece giden olayları gün gün derledik.

İŞTE 2016'DA YAŞANAN O SÜRECİN ÖNÜ VE ARKASI:

15 Ocak- MHP'li muhalifler, olağanüstü kongre talebi için topladıkları 543 imzayı avukatları aracılığıyla (Uğur Tarhan, Mustafa Veysel Gündoğan, Tahsin Zapata ve Dilşat Erdil) MHP genel merkezine noter gözetiminde teslim etti.

Aynı günün akşamı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, özel kalemine ve genel başkan yardımcılarına bile haber vermeden kalp kapakçığındaki sorun nedeniyle hastaneye yattı.

20 Ocak- 6 gün İzmit'teki hastanede kalan Devlet Bahçeli, tedavisinin ardından taburcu oldu. Bahçeli, Ankara'da Bilkent Otel'de istirahate çekildi.

28 Ocak- MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, olağanüstü kurultay talebini içeren imzaların incelendiğini açıkladı.

5 Şubat- İmzaların tesliminin üzerinden 21 gün geçmesine rağmen genel merkezinden herhangi bir cevap alamayan muhalifler, MHP'de olağanüstü kongre yapmak üzere çağrı heyeti belirlenmesi için mahkemeye başvurdu. Dava Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmeye başlandı.

24 Şubat- MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu olağanüstü kongre çağrısı yaptı. Ümit Özdağ, genel başkan yardımcılığı görevinden istifa etti.

5 Mart- Siyaset ve Liderlik Okulu'nun açılış töreninde basın açıklaması düzenleyen Devlet Bahçeli, referanduma yeşil ışık yaktı. Bahçeli, "Siyasi iktidar B planını ortaya koymalıdır. TBMM bilgilenmelidir. Bu ancak referandum yolu ile mümkün olabilir. Referandum söz konusu olursa da MHP’nin anayasa konusundaki hassasiyetleri göz önünde bulundurarak gerekli katkıyı sağlanacaktır" dedi.

4 Nisan- Başbuğ Alparslan Türkeş vefatının 19. yılında dualarla yad edildi.

8 Nisan- Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi olağanüstü kongrenin yapılmasına karar verdi. Mahkeme Ayhan Erel, Mehmet Bilgiç ve Ali Sağır'ı Olağanüstü Kurultay'ı toplamak üzere çağrı heyeti olarak görevlendirdi.

8 Nisan- MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Hukuk yolu tükenmedi. Bir üst mahkemeye gideceğiz" dedi.

9 Nisan- MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Rize'de düzenlediği toplantıyla MHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

12 Nisan- Devlet Bahçeli, mahkeme kararına saygılı olduklarını ve Yargıtay hakkını kullanacaklarını söyledi.

15 Nisan- AKP'li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mahkemenin MHP kararını değerlendirdi. Bozdağ; "Ben mahkeme eliyle partiler ile ilgili bir takım tasarruflar yapılmasının, demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyorum" dedi.

17 Nisan- Genel başkan adayı Meral Akşener hakkında MHP Genel Merkezi tarafından inceleme başlatıldı.

19 Nisan- Çağrı heyeti olağanüstü kongrenin 15 Mayıs 2016 Pazar günü yapılacağını açıkladı.

29 Nisan- Gemerek ve Tosya asliye hukuk mahkemeleri, Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kurultayın toplanması için çağrı heyeti görevlendirilmesine ilişkin kararın infazını, karar kesinleşinceye kadar durdurduğunu açıkladı.

30 Nisan- MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok "Olağanüstü kongre yapılmalı" dedi.

3 Mayıs- Yargıtay 18. Hukuk Dairesi MHP'nin dosyasını incelemeye aldı.

9 Mayıs- Genel başkan adayları Sinan Oğan ve Koray Aydın hakkında MHP Genel Merkezi tarafından inceleme başlatıldı.

11 Mayıs- Ümit Özdağ'dan boşalan MHP Genel Başkan yardımcılığı görevine Antalya Milletvekili Mehmet Günal getirildi.

13 Mayıs- Ankara 2. İcra hakimliği, Gemerek ve Tosya asliye hukuk mahkemelerinin kararını kaldırdı "Kongre yapılabilir" dedi. Ankara 2. İcra hakimliğinin kararına Adalet Bakanlığından müdahale geldi. Kararın icra edilmesi durduruldu. 25. İcra dairesi, "Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyadi tedbir kararı geçerlidir. Kurultay toplanamaz" dedi.

15 Mayıs- Büyük Anadolu Oteli'nde yapılacak olan MHP olağanüstü kongresi için gelen MHP üst kurul delegeleri ve partililerin önü polis tarafından otele 2 kilometre kala Tomalar tarafından kesildi. Yurdun dört bir yanından Ankara'ya adeta akan 70 bin MHP'linin kongre yapmasına izin verilmedi. Esenboğa Havalimanı'na giden yol, yoğunluk nedeniyle saatlerce trafiğe kapandı. Polise "müdehale" talimatı verilmesine rağmen, ülkücülerin soğukkanlı tavırları, herhangi bir olayın çıkmasına imkan tanımadı. Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte toplanan ülkücüler, akşam saatlerinde evlerine döndüler. Meral Akşener'in daha önce Balıkesir'de yaptığı açıklamada, 15 Mayıs kongresini kast ederek, "MHP Genel Başkanı seçilirsem, 15'inden sonra Başbakan olacağım" sözü, 15 Temmuz hain darbe girişimine bağlanarak, troll hesaplardan aleyhinde kullanıldı.

16 Mayıs- MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, "Çağrı Heyeti" üyeleri Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

17 Mayıs- MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya yerel mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararlarını kaldıran Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi'ni HSYK'ya şikayet etti.

17 Mayıs- MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesinin kararının uygulanmasının önüne geçen Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Altan Fatih Mehan hakkında suç duyurusunda bulundu.

23 Mayıs- Çağrı Heyeti, Gemerek Hakimi İlhan Işık’ı HSYK'ya şikayet etti.

24 Mayıs- Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanması ve çağrı heyeti oluşturmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onadı.

24 Mayıs- Yargıtay'ın kararının açıklanmasından 15 dakika sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Devlet Bahçeli'nin olağanüstü kongre kararı aldığını açıkladı.

Semih Yalçın, "Genel başkanımız biraz evvel bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde MHP'yi olağanüstü seçimli kurultaya götürme kararı almıştır" dedi.

30 Mayıs- Mahkemenin görevlendirdiği çağrı heyeti, MHP olağanüstü tüzük kurultayının 19 Haziran pazar günü Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde toplanmasına karar verdi.

13 Haziran- Görevden alınan 27 il başkanı Ankara'da açıklama yaparak Ülkücüleri 19 Haziran'da olağanüstü tüzük kurultayına davet etti.

16 Haziran- MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, 19 Haziran'da düzenlenecek tüzük kurultayına katılacağını açıkladı.

18 Haziran- MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, tüzük kurultayına katılacağını açıkladı.

19 Haziran- MHP 6. olağanüstü büyük kongresi yapıldı. Kongrenin yapılması ve tüzüğün değişmesi için gerekli olan sayı 595. Çağrı heyeti kongreye katılanların sayısını 752 olarak açıkladı. MHP genel merkezi sayının 495 olduğunu iddia etti. Kongreye getirilen Ankara 13. noteri, kongreye MHP'nin 1187 delegesinden 656'sının katıldığını açıkladı.

19 Haziran- Kongrede toplam 13 tüzük maddesi değişti. Genel başkanlık seçimi için 10 Temmuz 2016 tarihi belirlendi.

21 Haziran- Devlet Bahçeli, çağrı heyeti tarafından yapılan kongrede 2/3 çoğunluğun bulunmadığını, bu yüzden kongrenin geçersiz olduğunu söyledi. Bahçeli 10 Temmuz tarihinde 6. olağanüstü kongreyi kendilerinin yapacağını açıkladı.

22 Haziran- Oktay Vural MHP Grup Başkanvekilliği görevinden istifa etti.

23 Haziran- Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, TBMM İdare Amirliği görevinden istifa etti.

24 Haziran- MHP eski Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un başvurusu ile Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi 19 Haziran'da yapılan kongredeki kararlara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

27 Haziran- Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz'da MHP'de seçimli kurultay yapılamayacağını açıkladı.

28 Haziran- Devlet Bahçeli; "Yargısal süreçler, yapmayı planladığımız 6. Olağanüstü Büyük Kurultayımızı şimdilik imkansız kılmaktadır" diyerek daha önce söz verdiği 10 Temmuz olağanüstü kongreden vazgeçtiğini duyurdu.

28 Haziran- Yargıtay, "19 Haziran'da yapılan kongredeki tüzük değişikliklerinin MHP tüzüğüne işlensin" başvurusuna ret cevabı verdi. Yargıtay, tüzük değişikliğine ilişkin incelemesini, iptal davası sonrası yapacağı bildirildi.

29 Haziran- Genel Başkan adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, avukatları aracılığıyla Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, hem ihtiyati tedbirin kaldırılması hem de davanın reddi talebinde bulundu.

6 Temmuz- MHP Genel başkan adayı Meral Akşener'in bayramlaşma yaptığı otel bir grup tarafından basılmak istendi.

13 Haziran- MHP Genel Başkan adayları olağanüstü kongre için 2. kez imza kampanyası başlattı.

15 Temmuz- FETÖ merkezli darbe kalkışması oldu. Türk milleti darbeyi engelledi.

15 Temmuz- Halk, darbeye karşı sokaklara çıkınca Bahçeli şu açıklamayı yaptı; "Halkın sokağa daveti, Türk askeriyle muhtemel bir çatışma içine girmesi vahim bir tehlike olarak önümüzde durmaktadır.

Bilhassa milliyetçi-ülkücü hareketin provokasyon ve ajitasyonlara karşı teyakkuzuyla birlikte, sokaklara çıkarak iç savaş şartlarına hizmet etmesi düşünülemeyecektir. Hiçbir dava arkadaşım karanlık sürecin taraf ve faili olmayacaktır."

16 Temmuz- Darbenin en yoğun yaşandığı saatlerde HaberTürk TV'ye bağlanan Meral Akşener, FETÖ merkezli darbe kalkışmasını sert sözlerle eleştirdi.

19 Temmuz- Devlet Bahçeli, idam cezası için hükümete çağrıda bulundu.

21 Temmuz- Hükümetin OHAL kararına MHP'den tam destek geldi.

1 Ağustos- MHP Genel Başkan yardımcısı ve Ankara Milletvekili Zühal Topçu, genel başkan yardımcılığı görevinden istifa ettirildi.

3 Ağustos- Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul Yenikapı'da düzenlenecek olan "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılacağını söyledi.

7 Ağustos- Devlet Bahçeli, Yenikapı'daki "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde halka seslendi.

16 Ağustos- MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener ve Çağrı Heyeti üyeleri Ayhan Erel, Mehmet Bilgiç ve Ali Sağır, MHP Genel Merkezi tarafından disipline sevk edildi.

17 Ağustos- Devlet Bahçeli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu, Beyaz TV Genel Yayın Koordinatörü Osman Gökçek ile MHP genel merkezinde görüştü.

22 Ağustos- MHP Genel başkan yardımcısı Ruhsar Demirel'in oğlu 22 yaşındaki Orhun Demirel'in Devlet Bahçeli'nin talimatıyla TBMM Meclis Grubu'na danışman yapıldığı ortaya çıktı.

7 Eylül- Ülkücülüğü kamuoyunca tescilli isimler, isimsiz ve imzasız Balgat çıkışlı iftira mektubuyla değişime destek verdikleri için gözaltına alındı. 47 yıllık MHP tarihinin en utanç verici gözaltı süreci yaşandı. Daha sonra tüm ülkücüler serbest bırakıldı.

8 Eylül- MHP Genel başkan adayı Meral Akşener'in, MHP Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edildiği açıklandı.

21 Eylül- MHP Çağrı Heyeti üyeleri Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç, MHP Disiplin kurulu tarafından partiden ihraç edildi.

2 Ekim- AKP'ye yakınlığıyla bilinen Osmanlı ocakları yöneticileri MHP genel merkezi başkanlık makamında Devlet Bahçeli ile görüştü.

11 Ekim- 1 yıllık MHP'li Erhan Usta, Oktay Vural'ın yerine yeni MHP grup başkanvekili oldu.

11 Ekim- MHP grup toplantısında konuşan Bahçeli başkanlık sisteminin önünü açan tartışmayı başlattı. Bahçeli referandumu işaret etti.

24 Ekim- MHP milletvekilleri Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok, "başkanlık sistemi"ni getiren anayasa değişikliğine "hayır" oyu vereceklerini açıkladı.

27 Ekim- 19 Haziran Kurultayı'na tedbir kararı veren Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi, Ankara Adalet Komisyonu Başkanlığı'na getirildi.

10 Kasım- Başbakan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli Çankaya Köşk'ünde yeni anayasa ve başkanlık sistemi için el şıkıştı.

11 Kasım- Trabzon'da halka hitap eden Başbakan Binali Yıldırım, "MHP ile anayasa değişikliğini yaparak Başkanlığı getireceğiz" dedi.

12 Kasım- MHP genel başkan adayları Koray Aydın, Sinan Oğan, Meral Akşener ve Ümit Özdağ, Bahçeli'yi başkanlık sistemine verdiği destekten dolayı sert bir şekilde eleştirdiler.

14 Kasım- Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Allah'ın izniyle sayın Devlet Bahçeli'nin desteğiyle Anayasayı değiştirip, başkanlık sistemini Türkiye’ye getireceğiz" dedi.

15 Kasım- MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Başkanlık sistemine hayır diyeceğini açıkladığı için MHP'den ihraç edildi.

1 Aralık- AKP ve MHP başkanlık teklifinde uzlaştı.

10 Aralık- MHP Kocaeli İl Başkanı: "Başkanlığa evet demeyen ülkücü değildir" dedi.

11 Aralık- MHP 12. Olağan Büyük Kurultay hazırlık çalışmaları çerçevesinde ilk kongre olan Kayseri Kocasinan ilçe kongresi yapıldı.

21 Aralık- Anayasa değişiklik teklifi TBMM Anayasa komisyonuna sunuldu.

30 Aralık- Başkanlık sisteminin önünü açan Anayasa değişiklik teklifi TBMM Anayasa komisyonunda MHP'li ve AKP'li üyelerin oybirliğiyle kabul edildi.