CiddiGazete- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun partilerine seçime katılabilmeleri için grup kuracak kadar milletvekili transfer etme sözü sonrasında, Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği değişiklik önerilerinin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Edinilen bilgilere göre, değişiklik önerileri hem uyum yasaları hem de siyasi etik yasası bağlamında ele alındı. Bu kapsamda toplu yapılan vekil transferleri, "millet iradesine ihanet" ve "seçmeni kandırmak" olarak nitelendirildi.

MHP'DEN SÜRE SINIRI VE SEÇİM ÖNCESİ YASAK ÖNERİSİ

CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, İYİ Parti örneğinde yaşanan vekil transferinin milletvekilliği ile bağdaşmadığı ve "onur kırıcı" olduğunu belirten MHP'li kurmaylar, bu tür hamlelerin ülke açısından istikrarsızlık yarattığı ve 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne operasyonlara kapı araladığı görüşünde. Bu nedenle Bahçeli'nin dile getirdiği değişiklik önerileri ile partiler arasında vekil geçişlerine süre sınırı konulması planlanıyor.

Partide üzerinde çalışılan düzenlemeye göre, başka partiye geçen bir milletvekilinin en az 1 yıl o partide kalması bu sayede operasyonel transferlerin engellenmesi düşünülüyor. MHP'nin üzerinde çalıştığı bir diğer adım ise milletvekillerinin seçildiği partiden başka bir partiye seçim öncesi geçmesinin yasaklanması. MHP'li yöneticiler, bu düzenlemenin de hem operasyonel transferleri engelleyeceğini hem de vekillerin koltuk uğruna parti değiştirmesinin önüne geçeceğini ifade ediliyor.

Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği bir diğer öneri ise milletvekilleri hakkındaki dokunulmaz dosyaları. Bini aşan dokunulmazlık dosyasının büyük çoğunluğu HDP milletvekillerine ait. Toplumda bu dosyaların gereğinin yapılması ve yargılamaların önünün açılmasına yönelik bir beklenti olduğunu vurgulayan MHP'li kurmaylar, Bahçeli'nin buna dikkati çektiğini belirtti.

BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİ SONRASINDA GÖZLER AKP'DE

MHP'nin önerileri sonrasında gözler ise AKP'ye çevrildi. Tüm bu başlıkların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli'nin önümüzdeki süreçte yapması beklenen görüşmede ele alınması ve ona göre bir yol haritasının belirlenmesi bekleniyor.