CiddiGazete- Çin güçlerinin mezaliminden ötürü Doğu Türkistan'da bulunan ailelerinden uzunca bir süredir haber alamayan Uygur Türkleri'nin mücadelesi sürüyor. Bir süredir Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu ve Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde nöbet gerçekleştiren Uygurlar, böylece ailelerinden bir haber alabilme ümidini taşırken Çin devleti söz konusu talebe karşılık olumsuz bir tavır sergiliyor. Çin'in Uygurları hüzne sevk eden tutumunun yanı sıra hükümetin bir süredir takındığı tavır da acı veriyor. Bu bağlamda bir haftayı aşkın bir süredir mazlum Uygurların Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde nöbet tutmasına izin verilmiyor.

VALİLİĞİN YASAĞI SÜRÜYOR

Uygur Türklerinin ailelerinden haber alabilmek gayesiyle Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde nöbet tutmasına 9 Şubat 2011 tarihinden bu yana engel olunuyor. Valiliğin talimatı doğrultusunda mazlum Uygur Türklerine Çin Büyükelçiliği'nin önünde feryatlarını dile getirme izni verilmezken söz konusu durum gerek Uygurların gerekse Türk vatandaşlarının kalbini yaralıyor. Öte yandan edindiğimiz bilgilere göre Ankara Valiliği, Uygurlara yönelik yasağın en erken Mart ayına kadar devam ettirilmesini düşünüyor.

MAZLUM UYGURLARDAN SİYASİ PARTİLERE ZİYARET

Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde aileleri için nöbet tutmalarına izin verilmeyen mazlum Uygurlardan oluşan bir heyet, siyasi partilere ziyaretler düzenleyerek dertlerini dile getiriyor. Uygurlar bu bağlamda bugüne dek, Saadet Partisi, AKP, Gelecek Partisi ve Büyük Birlik Partisi'ne ziyarette bulundu.

Uygurlar, Saadet Partisi'ni ziyaretlerinde Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı Abdulkadir Karaduman, AKP'yi ziyaretlerinde Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Gelecek Partisi'ni ziyaretlerinde Genel Başkan Ahmet Davutoğlu ve BBP'yi ziyaretlerinde Genel Başkan Mustafa Destici ile bir araya geldi.

MHP'DEN UYGUR TÜRKLERİNE RED

Uygurlar tarafından Ankara'da bulunan siyasi parti genel merkezlerine ziyarette bulunulurken, MHP'nin görüşme talebine olumsuz cevap verdiği iddia edildi. Konuya ilişkin edinilen bilgiye göre MHP Genel Merkezi'ne giden Uygurlar, MHP yöneticileriyle görüşme taleplerini dile getirirken, Doğu Türkistanlı kamp mağduru yakınlarına randevu oluşturamayacakları cevabı verildi.

Öte yandan mağdur yakınlarına ait bir sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "MHP Genel Merkezinden kimse bizi kabul etmedi, randevu talebimiz de kabul edilmedi, canı sağolsun" ifadeleri kullanıldı.