CiddiGazete- AKP'nin mülteci konusundaki söylem değişimi dikkat çekici boyuta ulaştı ve Türkiye'de gündemi değiştirdi.

Toplumun bazı kesimlerine ekonomik krizin derinliklerini unutturan yeni politika, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la başladı, Devlet Bahçeli'den sonra Süleyman Soylu'ya uzandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir ay öncesine göre fikir değiştirerek mülteci politikasında geri göndermeyi gündeme getirmesi dikkat çekti.

Erdoğan, önceki gün yaptığı konuşmada, "Suriyeli kardeşlerimizin onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Politika değişikliğinin nedeni, toplumda tepki uyandıran mültecilerin oy kaybettirme riski ve ekonomik zorlukları bir süreliğine de olsa öteleme çabası olarak değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının hemen ardından Devlet Bahçeli de "Biz düzensiz göç ve sığınmacı konusunu ortak bir iradeyle Türk milletinin gündeminden çıkarmakla mesulüz" deyince iktidardaki politika değişikliği net bir şekilde ortaya konuldu.

Bahçeli'nin "Önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların geri dönmelerine gerek yoktur" diyerek, izlenecek yöntemin ip uçlarını vermesi dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bayram gidişine müsaade etmeme kısıtımız var. Bu insanlar elbette gidecek. Çalışmalarımız var" ifadelerini ilk kez kullandı.

TABLO DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada, "Onlar 'biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz' diyorlar. Biz göndermeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Devlet Bahçeli ise geri göndermenin mümkün olmadığını söyleyerek "Öncelikle göçe kaynaklık teşkil eden sıcak ortamın soğuması, sertliklerin yumuşaması, gergin atmosferin zayıflaması lazımdır. Bu vasat ortaya çıkmadan, bize sığınanları nasıl ateşe atarız? Nasıl ölüme terk ederiz?" diyerek AKP politikalarını desteklemişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da geçen yıl yaptığı açıklamada, "Hepimiz göçmeniz" diyerek, "Bakalım bizler mi kazançlı çıkacağız yoksa dünyaya tapanlar mı? Biz inanıyoruz ki Yunus'un ve Mevlana'nın yolundan gidenler, bu dünyada da öteki dünyada da kazançlı çıkacaklardır. Allah'ınızı severseniz yolunuzdan sapmayınız. Hep birlikte kardeşliğimize sımsıkı sarılalım ve devam ettirelim" ifadelerini kullanmıştı.

TELEVİZYON KANALLARINDA ADETA KAMPANYA BAŞLADI!

İktidardaki bu politika değişikliği televizyon kanallarına da yansıdı. Cumhur İttifakına yakın kanallarda mültecilere karşı tavır alınırken, geri gönderilmeleri konusu da sık sık vurgulandı.