Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ gündeme ilişkin soruları cevaplıyor. Bozdağ, erken seçim tarihinin Bahçeli'nin önerisi olan 26 Ağustos yerine 24 Haziran olmasının nedenini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları cevaplıyor.

Bozdağ'ın açıklamaları:

Sistem değişti, 2 yıl biz daha devam edelim eski sistemle, milletimizin yeni sistemden beklentileri var, diğer yandan eski sistemin hastalıkları var. 24 Haziran yeni hükümet sisteminin milletin iradesi doğrultusunda uygulamaya koyulacağı tarihtir. Yeni bir dönemin kapısının aralanmasıdır.

"ERKEN SEÇİM HESAP BOZDU"

Türkiye'nin içeride ve dışarıda karşı karşıya olduğu sorunlar, bunların çözümü için atılacak adımlar, Türkiye'nin önünde uzun bir zaman dilimine ihtiyaç olduğunu da göstermektedir. Türkiye'nin yoluna güçlü bir şekilde devam etmesi lazım. Siyasi belirisizliği gündeme getirebilirdi. Türkiye'yi yıpratan şeyler olabilir. Seçimin erkene alınması herkesin hesabını bozan bir adım olmuştur. Türkiye'de senaryoyu artık başkaları değil, bu millet yazacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki AK Parti milletimizin partisidir. Erken seçim olacak mı olmayacak mı, bu zikzakların Türkiye'nin sağlıklı yürüyüşüne zarar verdiği bir gerçektir.

NEDEN 24 HAZİRAN?

Cumhurbaşkanımızın bu seçimin erkene alınması kararı kendi görev süresinden de 2 yıl vazgeçmesidir. Bunları milletimizin ve devletimizin bekası için yapıyoruz. Neden 24 Haziran konusuna gelince. 24 Haziran seçim için uygun bir tarih olduğu için. 26 Ağustos yazın ortası. Kurban Bayramı'nın hemen akabi. O dönem de hac mevsimi. Ayrıca vatandaşlarımızın büyük bir kısmı tatil nedeniyle ikamet yeri dışında olabilir. Bütün bunlar seçime katılımı azaltabilir. Ne olacaksa hemen olsun.

ERKEN SEÇİM KARARINA PİYASALARIN TEPKİSİ

Piyasaların verdiği tepki olumlu etkiyi net bir şekilde ortaya koymaktadır. Geleceğe dair belirsizliklerin tamamı ortadan kaldırılmıştır. Şimdi esas senaryoyu millet yazmaktadır. Ekonomi belirsizliği, istikrarsızlığı, krizleri sevmez. Hesabını kitabını yapmak isteyen ona göre yapacak. Ekonomiye ivme kazandıracak, yatırımı artıracak. Seçim var dediğin zaman herkes elini cebine atmıyor. Bizim bu mesafeyi ne kadar kısa tutarsak bu dönem de o kadar kısa olacaktır. Ben siyasi tecrübemle söylüyorum. Ekonomideki iyileşme 24 Haziran'ı da beklemeyecektir.