CiddiGazete- Çocuğun cinsel istismarı suçu konusunda, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna Geçici Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi, Meclis gündemine gelmesiyle birlikte hukukçular ve toplumun birçok kesiminin büyük tepkisini topladı.

İstismara uğrayan çocuğun evliliğinin meşru gösterilemeyeceğinin altını çizen hukukçular #çocukistismarınınaffıolmaz başlığı altında, Twitter hesaplarından teklifi eleştirdi.

Bu maddeye göre;

- Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen Türk Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki suç bakımından;

- 10 Nisan 2020 tarihi itibariyle mağdur ile failin evlenmiş olması, suçun işlendiği tarihte failin başka biriyle evli olmaması,

- Mağdurun şikayetinin bulunmaması, suçun işlendiği tarihte mağdurun on dört yaşına girmiş olması,

- Mağdur ile fail arasında 15 yıldan fazla yaş farkının bulunmaması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda mahkemece yargılamaya devam olunarak hüküm kırılır ve mahkumiyet halinde cezanın infazının ertelenmesine karar verilir.

- İnfaz aşamasında olan hükümler bakımından da bu fıkra hükümleri uygulanır. Bu fıkra uyarınca infazın ertelenmesine karar verilmesi halinde mahkumiyete bağlı hak yoksunlukları uygulanmaz.”

“BU TEKLİFİ ISITIP ISITIP ÖNÜMÜZE KOYUYORLAR”

‘Çocuk yaşta evliliğin bir çocuk istismarı olduğunun altını çizen İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu şunları söyledi:

- İnfaz yasasında böyle bir şey yoktu. Gruplarda dolaşmaya başladı, vekillerle irtibat kurduk haberleri yoktu. Daha sonra haberdar oldular.

- Bu çok yanlış bir şey. Birkaç kez dillendirdiler. Isıtıp ısıtıp önümüze koyuyorlar. Bu çok tehlikeli bir şey hem toplumun sağlığı açısından da tehlikeli.

“BU ÇOCUK İSTİSMARIDIR”

- Gerekçeye baktım bazı yörelerde örf ve adetlerin küçük yaşta evlenmeye müsaade etmesi. Önergede önerilen yaş; 14 yaşa girmiş olması, yani 13 yaş.

- O yaşta bir çocuğun bilinçli, akıllı bir şekilde evliliğe evet demesi gelişimine aykırı. Kabul etmesi, tepkisel olabilir, ailesine inat yapabilir çünkü ergen. Böyle bir çocuğu bilinçli kabul etmek cinsel ilişkide rızayı 13 yaşa indirmek demek. Bu bir çocuk istismarıdır.

- İstismara karşı mücadele edeceğiz. Şiddetin, bu yaşlarda yapılan evliliklerde yoğun olduğunu görüyoruz. Bu yaşta bir evliliğin izin verilmesine karşıyız. Burası hukuk devleti, o zaman yasalara uyacağız.

- Medeni Yasayı bu şekilde delerek örf ve adetleri yasanın önüne geçirerek işlem yaparsak kendimize ters düşeriz.

“HERKES EMPATİ YAPSIN”

Çocukları rahat bıraksınlar. Zorla evlendirme ve çocuk yaşta evlilik bir istismardır. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.

Herkesin bir çocuğu var. Herkes empati yapsın. 13 yaşındaki bir çocuğu evlendirmenin ne kadar doğru olacağını düşünsün, ondan sonra böyle önergelerde bulunsun. Arkasından örf ve adetleri gerekçe göstererek böyle bir şey kabul edilemez.

Birçok hukukçu ise sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getirdi.

“NABIZ YOKLUYORLAR”

İşte tepkilerden bazıları:

- İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu: “#ÇocukİstismarınınAffıOlmaz. Olmaz olamaz oldurulamaz. Nabız yoklanıyor.”

- Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt: “Bu teklif gelir ve yasalaşırsa; 13 yaşında bir çocuğa tecavüz eden 28 yaşında ya da daha genç olan sapık, o çocukla evlenmişse hapis yatmayacak, yatıyorsa salıverilecek. Eğer bu teklifi getiren olursa, kendisi de o çocuklara tecavüz etmiş sayılır. Nokta. #çocukistismarınınaffıolmaz”

“KIZ ÇOCUKLARI CİNSEL OBJE KONUMUNA DÜŞÜRÜLÜYOR”

- İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Adem Sözüer: “Tecavüzcüyle evlendirmeye cezasızlığı geri getirmenin ilk adımı olacak teklif hazırlanmış. 13 yaşta cinsel istismar mağduru kız çocukları, 15 yaş büyük istismarcı erkekle evlenmesi halinde cezasızlık öngörülüyor. Kız çocukları yine cinsel obje konumuna düşürülüyor.”

- Avukat Doğuşcan Aydın Aygün: “Kaynağı belli olmayan ve dağıtıma geçen teklif gerçek olsun ya da olmasın bunun düşünülmüş olmasına bile tavrımız net olmalı. 14 yaşında bir çocuğa 15 seneye kadar büyük olanın istismarını evlilik ile meşru gösteremezsiniz. #ÇocukİstismarınınAffıOlmaz”

“ÇOCUĞUN RIZASI DİYE BİR KAVRAM OLMAZ”

- Avukat Süreyya Kardelen Yarli: “Senelerdir cinsel şiddet alanında çalışan ve eğitimler veren bir hukukçu olarak söylüyorum. Çocukların evlendirilmesi ağır bir travmadır. Çocuğa tecavüzde çocuğun rızası diye bir kavram olmaz. Çocuktan karı/koca olmaz. Çocuklardan uzak durun! #ÇocukİstismarınınAffıOlmaz”

- Avukat Hülya Gülbahar: “Alttaki kanun teklifine iyi bakın. Arşivlerinize alın. 2016’dan beri deniyorlar. Bir haftadır mecliste bu suça ortak aranmış. Bugün bile uğraşılmış. CHP kabul etmediği için bu gece bu torba kanuna giremedi. Ama #YineDeneyecekler Tekrar hatırlatıyoruz: #ÇocukİstismarınınAffıOlmaz”

Kaynak: Sözcü