CiddiGazete- AKP'nin hazırladığı torba yasa teklifin görüşmelerinde muhalefet, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL uygulamalarından bazılarının uygulama süresinin uzatılmasını eleştirdi.

AKP tarafından geçtiğimiz cuma günü TBMM Başkanlığı'na sunulan 18 farklı kanun ve 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması öngörülen 25 maddelik torba yasa teklifin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı.

Muhalefet; Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vermesi gereken kurumların bilgilendirme yapmadığı ve verdikleri kanun tekliflerinin değerlendirilmediği yönünde eleştiride bulundu.

YILMAZ: 'HUKUK MİMARI' OLMADIK, ÇİLİNGİRİ BİLE DEĞİLİZ

Komisyon Üyesi ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, OHAL tedbirleriyle ilgili düzenlemeyi şöyle eleştirdi:

"Önümüzdeki dönemde bizden sonra gelen nesiller bizi hayırla yad etmeyecek. Biz uzun yaşayabilen yasalar yapmıyoruz. Böyle bir yasa yapma niyetimiz yok. Çok kısa vadeli düşünüyoruz. Son iki üç yılda ortaya konulan süreler en az iki üç kez uzatıldı. Bu süreler yine yetmeyecek yine bizim önümüze uzatılması gelecek. Biz sebepleri değil sonuçları tartışıyoruz. Buradan artık çıkalım. Biz hukuk mimarı olmadık olamıyoruz, biz hukuk çilingiri bile değiliz. Bu yasanın omurgasını, üç madde oluşturuyor. Bu düzenlemeler hukuksuzluk, insan haklarına saygısızlık. Bu bir an önce bitirilmeli ve normalleşme olmalı. Bu yasayla öngörülen süre üç yıl. Buna niye gerek var. 2023'te seçime gireceğiz. OHAL ile mi gireceğiz? Bu seçimleri nasıl yapacağız?"

KALAYCI: ELEŞTİRMEK DEĞİL TEŞEKKÜR ETMEK GEREKİYOR

Komisyon Üyesi ve MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise AKP'nin teklifini şu sözlerle savundu:

"Meclis güçlendirildi. Cumhurbaşkanı kararnameleri ile kanunlar arasında karşılaştırma yapılıyor. Anlamsız bir karşılaştırma. Köklü bir değişikliğe gidildi. Çok normal. Tütün ticareti yapanlarla ilgili çelişkiye düşülüyor. Orhan Bey, cezanın ertelenmesini öngören teklifi getiriyor. Bu konuya köklü bir çözüm gerekiyor ama burada Orhan Bey'i eleştirmek değil teşekkür etmemiz gerekiyor. Darbe girişimi üzerinden 5 yıl geçti. Hala kripto tespitleri var. Hala FETÖ'cülerle ilgili yakalamalar var. Bu anlamda iyi bir düzenleme yapılıyor. Türkiye'nin FETÖ belasından tümüyle kurtulması lazım."

Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

TEKLİF NEYİ İÇERİYOR?

Torba teklifte, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL tedbirlerinden bazılarında tamamlanan uygulama süresinin uzatılması öngörüldü.

OHAL döneminde uygulanan, OHAL'in tamamlamasının ardından çıkarılan torba yasayla uygulama süresi üç yıl süreyle uzatılan; gözaltı sürelerinin 12 güne çıkarılması, kamu görevlilerinin ihracı, TMSF’nin şirketlere kayyım olarak atanması gibi bazı uygulamaların ömrünün üç yıl daha uzatılmasının önü açıldı. Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihinin 1 Ocak 2022'ye ertelenmesi öngörüldü.