CiddiGazete- İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Çin'in Uygur Türklerine yaptığı soykırımı protesto eden ve yakınlarından haber bekleyen Uygurları ziyaret etti.

İstanbul'daki Çin konsolosluğuna yaklaştırılmayan Uygur Türkleri'nin Tarabya sahilindeki eylemine destek veren Ümit Özdağ, aralarında İyi Parti kurucular kurulu üyelerinin olduğu isimlerle Uygur Türkleri'ne destek mesajı verdi.

"ÇİN SEDDİ'Nİ UNUTMASINLAR"

Özdağ, Çin Seddi'ni hatırlattığı konuşmasında, "Binlerce seneden bu yana Türklüğünü muhafaza ettikleri Doğu Türkistan'ın, Türk birliğini, Türk varlığını 21. ve 22. yüzyılda da ebediyete kadar muhafaza etmeye muvaffak olacaktır.

Pekin, büyük Türk dünyasının düşmanlığını kazanmak istemiyorsa, bir an önce aklını başına alıp Doğu Türkistan'daki bu zalim uygulamalara son vermelidir. Türkler ve Çinliler tarihin en kadim iki ulusudur. Bu iki kadim ulus arasında savaşlar olduğu gibi barış içinde yaşadıkları dönemler de olmuştur. Çin Türk dünyasının dostluğunu istiyorsa Doğu Türkistan’daki bu zulme son vermelidir.

Çin, Türk dünyasının düşmanlığını talep ediyorsa bu düşmanlığın zamanında kendisini Çin Seddini yapmak zorunda bıraktığını hiç unutmamalıdır" dedi.

Prof. Dr. Özdağ, Doğu Türkistan Türklerinin insanca yaşamak istediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Biz de Türk dünyası olarak, Türkiye Cumhuriyeti olarak, Türk milliyetçileri olarak dün de Doğu Türkistanlı Türklerin yanındaydık, bugün de yanındayız ve yarın yanlarında olacağız."

TÜRKLERE SİSTEMATİK BASKI VAR

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda "soykırıma" varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.