CiddiGazete

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Murat Sancak’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Maxicells AŞ’ye verilen kan ürünleri ihalesine ilişkin olarak, “Tank Palet Fabrikası kadar stratejik bir meselede, Sancaklar’a ikinci bir Tank Palet, daha da büyük imtiyazlarla verilmiş oldu” dedi.

Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye'ye sokulması yasak olan ve son kullanma tarihi 1 yıldan az kan ürünlerinin bu firma tarafından usulsüz bir şekilde ithal edildiğini doğruladığına dikkat çekti.

BİLAL ERDOĞAN BAĞLANTISI

Özel, “Maxicells AŞ adına sözleşmeye imza atan Hakan Kazancı’nın Etnospor Konfederasyonu’nda Bilal Erdoğan’ın başkanvekilliği görevini yerine getirdiği de düşünüldüğünde Sağlık Bakanlığı’nı ve bakanlığın deneyimli bürokrasisini de aşan bir durumla karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Özel, kan ürünleri ihalesinde gelinen aşamayı ve Sağlık Bakanı Koca’nın bütçe görüşmelerindeki açıklamalarını değerlendirdi. Özel şunları dile getirdi:

‘DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ BİR İHALE YÖNTEMİ’

“19 Mayıs 2017’de Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında bir protokol imzalandı. Bu protokole dayanılarak, kan ürünü ithal eden hastanelere ve eczanelere ilaç ürünü satan firmalar çağırıldı ve daha önce görülmemiş bir ihale yöntemi benimsendi. Tüm görüşmelerde firmaların elindeki bütün belgeler ve bilgiler öğrenilerek dosyalar halinde teslim alındı. Kan ürünü ithalatını yapan ve bu işi Türkiye’de en iyi bilen 7 firma olmak üzere sürece dahil edilen 18 firma dışarıda bırakıldı ve ihale Maxicells AŞ’ye verildi. Bu şirkete Avrupa’daki tüm iletişim noktalarının bilgileri de dahil olmak üzere bu firmaların elindeki tüm bilgiler teslim edildi. Murat Sancak’ın firması böylece eşsiz bir bilgiye sahip oldu. Adeta Sancak ailesine ikinci bir Tank Palet Fabrikası, birinciyi aratmayacak imtiyazlarla verildi.”

Özel, Türkiye’ye son kullanma tarihi 1 yıldan az kan ürünü sokulması mevzuata göre yasak olmasına karşın, söz konusu firmanın son kullanma tarihi çok yakın ürünleri ülkeye sokarak ürünlerin yüzde 1800’e varan kârlarla satıldığını ifade etti.

‘TAAHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ’

İhale dosyasında 5 yıl deneyim şartı olmasına karşın ihalenin bu alanda hiç deneyimi olmayan bir firmaya verildiğini söyleyen Özel, şunları kaydetti:

“Kendisine fabrika yapması için Silivri’de 150 dönüm arazi de verilmiş olmasına rağmen, sözleşme boyunca 6 adet soğuk hava deposu ve 10 adet plazmaferez merkezi kurulması taahhüdü veren bu firma bugüne kadar bir çivi bile çakmadı. Sözleşmeye göre birinci yılda bir plazmaferez merkezinin çalışır hale gelmesi gerekiyordu aradan geçen 26 aya rağmen böyle bir gelişme de yaşanmadı.”