CiddiGazete- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber’de Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'da yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Her şeyden önce Türkiye'nin iki tarafı bir araya getirmesi ve iki tarafın da toplantıların Türkiye'de olmasını istemesi Türkiye'ye duyulan güvenin göstergesidir. Bu da izlediğimiz dengeli, ilkeli politikanın bir sonucudur. Türkiye doğruya doğru, yanlışa yanlış ve yapabileceklerini söyleyen yapamayacaklarını da aynı şekilde açıklayan bir tutum sergiledi.

TÜRKİYE’NİN ÇABALARI

Şu anda savaşın sona erdirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda en çok çaba sarf eden ülke Türkiye. En anlamlı netice İstanbul'da alındı. Ukrayna tarafsız politikaya hazır, güvence istiyor. Ama her şey bitti mi? Bitmedi. Bazı konularda bir uzlaşı, ortak anlayışa varıldı. Artık bazı konuların tartışılmadığını, müzakere edilmediğini görüyoruz.

İKİ BAKANA MESAJ

Biz şimdi Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için çabalıyoruz. Dün hem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile mesajlaştık. İki taraf da hazır olunca gelmek istediklerini söyledi. Kesin bir tarih vermek mümkün değil. Bir iki hafta içinde bir görüşmenin olabileceğini söylediler.

‘KİEV'E GİTMEK ÇOK ZOR’

Putin Türkiye'ye gelecek, yüksek düzeyli işbirliği toplantısı yapılacak. Kiev'e gitmek çok zor. Bir iki ülkenin başbakanı trenle 10 saatlik bir yolculukla gitti. Gidilirse iki tarafa da gitmek gerekir. Biz Putin'in yüksek düzeyde işbirliği toplantısı için Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz.”