CiddiGazete- AKP'nin tüm itirazlara ve Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iki kez verdiği iptal kararına rağmen beşinci kez TBMM'ye getirdiği Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi dün muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Yaşanan bu gelişme üzerine AKP itirazda bulundu ve teklif Başkanlık Divanı'na taşındı.

6 NİSANDA OYLANACAK

Büyük tartışmalara neden olan teklif bugün Genel Kurul'un gündemine getirildi ve yeniden oylanmasına karar verildi. Teklif 6 Nisan'da yeniden oylanacak.

Oylamadan sonra CHP Milletvekilleri alkışlı tempo tuttu ardından yumruklarını havaya kaldırarak slogan attılar. Bu sloganlara AKP'li milletvekilleri de karşılık verdi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ile AKP sıraları arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

"SİZ DÜN ÖYLE BİR GOL YEDİNİZ Kİ..."

"Milletvekilliği yeminini ettiğim günden beri ilk defa böyle güzel bir Meclis ortamında bulunuyorum. İktidar grubuna, bize milletvekili olmanın keyfini yaşattığı için de ayrıca teşekkür ediyorum" diyen Dervişoğlu, AKP sıralarından kendisine gelen laf atmalara şöyle cevap verdi:

"Dün burada olsaydınız da oy atsaydınız laf atmak yerine, daha iyi değil miydi? Sizin hiçbir ifadenizden asla ve kata rahatsız olmam. Ama şunu söyleyeyim: Ben sizin yerinizde olsam bu tartışmaya vesile olacak laf atmalardan uzak dururum. Siz dün öyle bir gol yediniz ki... Rüştü'yü futbola başlatsanız kalenizden çıkaramazsınız. Dün burada hiçbiriniz yoktunuz, bugün buradasınız, şeref verdiniz. Sizleri o sıcak koltuklarınızdan kaldırıp, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çatısı altında buluşturduk ya, alıştığınız bir üslupla size söyleyeceğim, ooohh ooohh ooohh... (Laf atmaların devam etmesi üzerine) Ben bu kürsüden, HDP ile olan mesafemi ölçmeye kalkanlara mezura milliyetçisi diyorum. Sen benim nereye yakın olduğuma değil, hukuka ve adalete ne kadar uzak olduğunun hesabını yapmalısın!"

"BAŞINIZI YERDEN KALDIRAMAMANIZ LAZIM"

"Ben sizin yerinizde olsam Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine getirdiğim kanuna sahip çıkardım" ifadelerine yer veren Dervişoğlu, "Şimdi başınızı yerden kaldıramamanız lazım sizin. Kanununuza sahip çıkın. Dün buradaydık, 10 kişi vardı, muhalefet grubunda da milletvekilleri vardı. Getirdiğiniz kanun teklifinin maddelerine geçilmesi de bu parlamentonun oylarıyla reddedildi. Her şey gözümüzün önünde yaşandı. İç tüzük size bunu düzeltecek bir hukuku da beraberinde getiriyor. İç tüzüğün 13'üncü maddesine göre de size kendinizi kurtarabilme imkanı verdi. Ben iç tüzüğün size tanıdığı hukuka karşı değilim. Ben çaldığınız minareye, aradığınız kılıfa karşıyım" şeklinde konuştu.

MUHALEFET İTİRAZ ETMİŞTİ

CHP, İYİ Parti ve HDP'in oylarıyla reddedilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin yeniden TBMM Genel Kurulu'na getirileceğine dair haberler muhalefeti alarma geçirmişti.

Bir açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Tartışmaları manipülatif görüyorum. İtiraz üzerine Başkanlık Divanı toplandı. Oylamanın yenilenmesi yönünde karar çıkarsa tekrarlanır" demişti. Şentop şu ifadeleri kullanmıştı:

- Bu TBMM'de ilk kez karşılaşılan bir durum değil. Daha önce de benzer şeylerle karşılaşılmış. İç Tüzük'ün 141. maddesinde "Başkan ile katip üyeler birlikte sayar" diyor.

"GEREĞİNİ YAPARIM"

- "Aralarında herhangi bir ihtilaf yoksa başkan sonucu açıklar" diyor. Ama bir uyuşmazlık varsa, bu ihtilaf üzerine o zaman elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor. Biz itiraz üzerine toplandık. Sorun olduğunu gördüğümde gereğini yaparım.