Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan ile avukatlarının 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs’ta İmralı’da yaptıkları görüşme sonrasında gözler açlık grevindeki HDP’li milletvekillerine çevrildi.

"Öcalan’a yönelik tecrit kaldırılsın" talebiyle açlık grevi yapan HDP milletvekilleri Leyla Güven, Dersim Dağ, Murat Sarısaç ve Tayip Temel, eyleme devam edeceklerini açıkladılar.

Milletvekilleri HDP aracılığıyla yaptıkları yazılı açıklamada, “Evet, hepimiz buruk bir sevinci yaşıyoruz. Çünkü bu görüşme olsun diye aylardır bedenler eriyor. Bu görüşme olsun diye 8 gencecik insan yaşamını ortaya koydu. Bu görüşme olsun diye annelerimiz her gün yerlerde sürükleniyor. Bu görüşme olsun diye binlerce evde 6 aydır tencere kaynamıyor. Bir devlet kendi yasalarını uygulasın diye, yasalar herkes için eşit uygulansın diye” denildi.

Açıklamada, bebek katili Öcalan’ın mektubuna atıfta bulunularak, “İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte derin bir toplumsal uzlaşıya ihtiyaç vardır. Türkiye’nin ve hatta bölgenin sorunlarını, başta savaş olmak üzere, fiziki şiddet araçlarıyla değil yumuşak güçle yani akıl, politik ve kültürel güçle çözebiliriz” sözleri tekrarlandı.

Açıklama şöyle devam etti:

“İşte bunun gibi önemli mesajlar kamuoyuna ulaşabilsin diye mücadele ettik ve tecridin tümden ortadan kalktığı bir ortamda Sayın Öcalan’ın ülke ve bölge çapında demokratikleşme ve barışa çok daha önemli katkılarının olacağı aşikardır.
İmralı’da sürdürülen uygulamalara son verileceğine dair en ufak bir güvence verilmeden Sayın Öcalan ile gerçekleştirilmiş olan bu görüşmenin, hükümetin bir süreliğine elini rahatlatma niyetiyle yapılmış olduğu kaygısını taşıyoruz. Bu yüzden direnişimiz kararlılıkla devam ediyor.”

Hükümetten beklenen en önemli adımın "tecridin tümden ortadan kaldırıldığının" topluma deklare edilmesi olduğunu söyleyen milletvekilleri, “Böyle bir açıklama Türkiye demokrasisine sunacağı önemli katkının yanında aynı zamanda açlık grevlerini de sona erdirecek bir adım olacaktır” dedi.

Terörist Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 4’ü milletvekili yaklaşık 3 bin PKK terör örgütü sempatizanı ve üyesi açlık grevi yapıyor.

Öcalan yaklaşık 8 yıl sonra 2 Mayıs’ta ilk kez avukatlarıyla görüşmüş, dün de avukatları aracılığıyla mesajlarını kamuoyuna aktarmıştı. AKP hükümeyle anlaştığı ortaya çıkan Abdullah Öcalan mesajında, açlık grevindekilere çağrı yapmış, "Sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz" demişti.

KAYNAK: Independent Türkçe