CİDDİGAZETE/Bekir Şimşek

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın hüsranla sonuçlanan adaylık süreci aslında 30 Ağustos tarihinde başladı.

30 Ağustos'ta, İYİ Parti'nin tüm il başkanlarına istifa çağrısı yapıldı. Yeniden il başkanı atamalarında Mersin için Servet Koca ismi gündeme geldi. Mersin'deki parti tabanı, Koca'nın il başkanlığına itiraz etti.

Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, İYİ Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral ve 24 Haziran'da Mersin'den milletvekili adayı yapılan Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Ali Kamış, Servet Koca isminde ısrarcı oldu.

PARTİ ÜYELERİ DAVA AÇTI, GENEL MERKEZ ARKASINDA DURDU

Servet Koca'nın atanmasından sonra Mersin'de sular iyice ısındı. Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü'ne göre 45 gün içinde olağanüstü il kongresi yapması gereken "geçici" il başkanı Servet Koca'ya göz yumuldu, genel merkez tarafından kongre yapması için ikaz edilmedi.

Bunun üzerine Mersin'deki partililer, 45 günlük yasal süreci aşıp, il başkanlığı görevine kanunsuz bir şekilde devam eden Servet Koca'yı mahkemeye verdiler.

Mersin'de olağanüstü kongre talep eden partililerin ilk duruşması, eksiklerin tamamlanması için 26 Şubat'a ertelendi ancak Servet Koca, Burhanettin Kocamaz skandalından sonra istifa ettiği için dava düştü. Eğer Servet Koca istifa etmeseydi, İYİ Parti Mersin İl Başkanlığı'na Salı günü üç kişilik kayyım heyeti atanacaktı.

Geçici il başkanı atayıp, münfesih (yetkisiz) duruma düşmesine rağmen ısrarla görevde tutan Koray Aydın'a, durumdan haberdar edilen Genel Başkan Meral Akşener de herhangi bir uyarıda bulunmadı.

KOCAMAZ TUZAĞA DÜŞTÜ

İYİ Parti'deki teşkilat yapılanmasını bilmeyen Burhanettin Kocamaz da adaylık süreciyle ilgili bürokratik işlemleri İYİ Parti'ye bıraktı. Daha önceki uygulamalarda bir çok bürokratik hata yapan İYİ Parti genel merkezi ve il başkanlıkları, Burhanettin Kocamaz'ın 31 Mart'ta yarış dışı kalmasında başrol oynadı.

DP Mersin İl Başkan Adayı Pınar İvenç, partisinden gelen talep üzerine adaylıktan istifa edip yerini Kocamaz'a bıraktı.

İYİ Parti'nin il seçim kuruluna adaylık evraklarını zamanında vermediği Burhanettin Kocamaz, bunun üzerine DP'den aday olmak istedi ancak YSK, emsal karar göstererek yolu kapadı.

İYİ Parti Mersin'de tamamen seçim dışı kalınca bu kez, Meral Akşener'in Doğru Yol Partisi'nden arkadaşı, eski bakan Ayfer Yılmaz DP'den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterildi.

PARAYI TEK BAŞINA MI ALDI?

Bütün bunlar olurken, oyunun başrol aktörü Servet Koca'ya hala kimse ulaşamadı. Yakın çevresiyle yaptığı mesajlaşmalarda suçsuz olduğunu beyan etmesine rağmen, Türkiye'yi terk ettiği değerlendirilen Koca için en çok merak edilen soru, "Kaç para aldı?" Bu soruyu Meral Akşener de bir çok kez dile getirdi, hatta "İçimizden vurulduk" dedi.

Partililer, Servet Koca'nın ne karşılığında bu operasyonu gerçekleştirdiğini ve genel merkezdeki ortaklarını merak ede dursun; Burhanettin Kocamaz, Türk siyasi tarihinde eşi görülmemiş bir şekilde seçimde saf dışı bırakıldı.

Mersin'de seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılan Kocamaz, 31 Mart'ta hiç bir partiden belediye başkan adayı, hatta encümen üyesi bile olamayacak.

Burhanettin Kocamaz'la ilgili kararı halk değil, siyaset baronları verdi!