CiddiGazete- CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi, İzmir Milletvekili Mahir Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 24 Mayıs'ta Habertürk televizyonunda yaptığı, "Sedat Peker'den 10 bin dolar maaş alan siyasetçi var" açıklamasını TBMM’de yeniden gündeme getireceklerini duyurdu.

Polat, Twitter hesabından paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı:

"TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesini görüşüyoruz. Sayın Bakana Sedat Peker’in iddialarını ve 6 aydır açıklamadığı ayda 10.000 $ maaş alan siyasetçinin kim olduğunu soracağız!"

SOYLU KOMİSYONU TERK ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörle mücadele kapsamındaki faaliyetleri anlatırken CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'a dönerek, "Ben konuşurken gülme" dedi.

Soylu'nun sözlerinin ardından tansiyon yükseldi. Muhalefet milletvekilleri ayağa kalkarak Soylu'yu protesto ettiler. Bakan Soylu komisyonu terk ederken, Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz toplantıya ara verdi.

10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Mayıs'ta Habertürk televizyonunda yaptığı açıklamadan yaklaşık 3 hafta sonra, "Peker'den 10 bin dolar maaş alan siyasetçi" konusunda harekete geçerek, 16 Haziran’daTBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşmüştü.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayan Şentop, Soylu'ya 27 Mayıs'ta yazdığı bir yazıyla söz konusu isim hakkında bilgi verilmesini istediğini hatırlatarak, şunu söyledi:

"Milletvekillerimizin genel olarak kendilerini töhmet altında hissettiğini, bu konuyla ilgili bilgi belgelerin hukuki süreçlerin yürütülebilmesi için adli mercilere ya da başkanlığımıza verilmesini talep etmiştim.

Dün (Çarşamba günü) sayın Bakanımız geldi, yazılı cevabını da getirdi. Öncelikle şunu ifade edeyim, kastettiği isim TBMM'de milletvekili olan bir kişi değil.

‘Gazi Meclisimiz çatısı altında görev yapan milletvekillerinden biri değildir, diyor. Diğer husus ve iddialarla ilgili adli makamlara başvurulmuştur’ diyor. Konunun bundan sonraki aşaması kısmı adli çalışmalar kapsamında olacaktır."

Şentop, "Mektupta isim var mı?" sorusuna "İsim yok, hayır" cevabını verirken, "ismin adli mercilerle paylaşılıp paylaşılmadığı" sorusuna da "Bilmiyorum ama orada (Soylu'nun yazısında) tüm hususlar ve belgeler adli makamlara intikal ettirilmiştir, diyor" karşılığını verdi.

SEDAT PEKER NE DEMİŞTİ?

Organize suç örgütü kurmak suçlamasıyla aranan ve yurt dışında bulunan Sedat Peker, 6 Haziran’da yayımladığı videoda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Bir siyasetçiye ayda 10 bin dolar veriyor" iddiasına "Benim 10 bin dolar yolladığım bir milletvekili yok ama daha çok yolladıklarım var" cevabını vermişti.

Peker, "Bana 10 bini doları nasıl yakıştırdınız? Ben aç, açıkta kalırım yine herkesten fazla veririm. Hani diyorlar ya bunu açıkla diye. Ben kimseye 10 bin dolar vermedim ama daha büyük paralar yolladım. Çanta çanta" ifadelerini kullanmıştı.

Peker, eski AKP milletvekili ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Metin Külünk'ün videoları yayımlamasından sonra kendisini arayıp, sakinleştirmeye çalıştığını, iddialarının ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını söylediğini savunarak şöyle konuşmuştu:

'Metin ağabeyle, Ömer Külünk diye bir yakını var mesela, nasıl ilişkimiz onu anlatayım. Tefeciler benim yeğenimin yerini almış, o zamanın parası bugünün 1,5 milyon lirası, tefecilerle bir konuşsan şey yapsa. Ya dedim Metin ağabey, ben ismimi unutturmaya çalışıyorum, o onu arayacak, o onu arayacak sanki ben tahsilat yapıyormuşum gibi. Dedim ağabey kaç para ben vereyim. O konuda ismi geçen bir iki işadamı arkadaş var, biz ödeyelim dedik. İş para ödemeye gelince bir tek ben ödedim, tapuyu aldık verdik. Biz para verdik mi böyle veririz."

Sedat Peker Külünk'ün kendisinden Almanya'daki bazı derneklere para göndermesini rica ettiğini ve el altından bu derneklere para gönderdiğini de söylemişti.